NRC niet blij met Friends op Netflix: ‘Wit en seksistisch’

Geplaatst op Thu 07 Dec 2017 om 17:17

De Amerikaanse Netflix had hem al, maar ook de Nederlandse Netflix biedt vanaf 1 januari alle afleveringen van de populaire hitserie Friends aan. Veel mensen verheugen zich erop, maar de redactie van NRC Handelsblad vindt de serie ineens niet meer kunnen. Wit, seksistisch en homofoob, noemt de krant het vandaag. “De ooit zo vooruitstrevende sitcom is nog steeds een kijkcijferkanon. De vraag is voor hoelang: de serie lijkt hopeloos verouderd“, aldus de Amsterdamse krant.

In de jaren 90 was de serie nog vooruitstrevend, aldus NRC, wijzend op het feit dat er een rol is voor een transvrouw en er een homohuwelijk in de serie zit, maar: “Wat in 2017 opvalt – na #MeToo en de anti-immigrantensentimenten die Brexit en de opkomst van Donald Trump aanjoegen – is hoe wit, seksistisch en LGBTQ-onvriendelijk Friends is.

NRC haalt feminist Valerie Woolard Srinivasan aan die in een podcast wijst op de grappen die er over homo’s worden gemaakt. “De personages lokken al gelach uit van het publiek door het woord ‘lesbienne’ te laten vallen.”

Personage Chandler is het ergst aan Friends kijken, vindt journalist Ruth Graham die een essay schreef over ‘hoe fout Friends eigenlijk is’. Hij doet namelijk in de serie net alsof hij verhuist naar Jemen, omdat hij het niet uit durft te maken met zijn vriendin. Het is volgens Graham een harteloze rotstreek.

Mediawetenschapper Dan Hassler-Forest van de Universiteit Utrecht vindt ‘de schaduwzijde van nostalgische cultuur’ dat we nu zitten te kijken naar allemaal witte personages. “Tegenwoordig kan een televisienetwerk niet meer komen aanzetten met een nieuwe sitcom met alleen maar hagelwitte acteurs. Twitter zou uit zijn dak gaan.”

De vraag is hoe lang we Friends nog kunnen blijven vergeven, besluit mediahoogleraar Evan Smith van de Syracuse University.

Het hele verhaal ‘Wit, seksistisch en homofoob’ kunt u lezen op de website van NRC.

3FM-dj Mark van der Molen vindt dit verhaal van NRC ongelooflijk. Hij barst op Twitter in lachen uit.

Ook PVV-Kamerlid Martin Bosma is kritisch: “En u dacht dat de oorlog tegen Zwarte Piet op zichzelf staat en dat het overwaait als we gewoon even buigen?

En EenVandaag-ster Remko Theulings retweet: “Niet kijken hoor, enorm toxic naar alle communities toe die serie. En er wordt om de haverklap gelachen. Dat moeten we niet willen.

Jeroen Wollaars van de NOS: “‘Hoe fout Friends eigenlijk is’. Teksten nog archaïscher dan Friends zelf.

En Sywert van Lienden: “Opmerkelijk dat recensies tegenwoordig gaan over het feit of er ‘hagelwitte acteurs’ spelen in series in plaats van hóe (goed) de verhaallijnen nog zijn.

RTL-journalist Ronald Geeraedts: “Hoi NRC. Zouden jullie ook The A-Team willen analyseren? En – al durf ik het bijna niet te vragen – The Dukes of Hazzard?

Foto: Netflix
45 Reacties op “NRC niet blij met Friends op Netflix: ‘Wit en seksistisch’”


 1. BEUK DE BOOM

  De ‘NRC’ is een naam op een stapeltje papier. De ‘NRC’ kan niks vinden. Kan niet blij of verdrietig zijn. Graag de auteur van dit bericht (en de komende) vermelden. Gebeurt soms wel (in het geval van Angela de Jong, bijvoorbeeld), maar soms niet.

 2. Erik

  Het is niet te geloven al die DISCUSSIES tegenwoordig. Zo ontzettend moe word ik ervan..

 3. Smit

  NRC komt alleen nog maar met nepnieuws….. is Soros grootaandeelhouder geworden bij deze ex-krant?

 4. Mike

  Tijd voor de nrc om de bijbel eens te analyseren. Staat vol met racistische en xenofobe uitingen alsmede het goedkeuren van slavernij. Benieuwd wat ze tegenwoordig vinden van slaveneigenaar Jesus Christus. Ik zou zeggen verbieden dat boek!

 5. Tieho

  Lekker doorgaan met constant witte mensen treiteren

  Op een gegeven moment hebben ze er ook genoeg van

 6. Freggel

  Zo werkt het bij Amerikanen. Die lachen al als je penis zegt. Preuts volk.

 7. B

  Wat een onzin. De helft van de Friends fans is juist gay.

 8. Bob

  De auteur van het stuk heet Hans Klis. Wat een figuur.

 9. Alex

  Westerse verveling, in vol ornaat te aanschouwen in de NRC.

 10. Robin Martens Lover

  weg met ons!!!!!!!!

 11. Hans Klis

  Nu druk bezig met kerstballen schijten voor de hele redactie.

 12. Fox Mulder

  Bestaat het NRC nog dan?

 13. IK

  Verrek: Het valt me nu pas op hoe zwart de Cosby Show was. Alleen maar zwarte acteurs. Schande!

 14. Wijskijker

  Mediamensjes die het hebben over ‘witte mensen’ ipv van ‘blanke mensen’ wantrouw ik per definitie.

 15. Wijskijker

  En dan te bedenken dat de gehele redactie van NRC uit blanken bestaat.
  Ook dat nog.

 16. Henk

  Trap er niet in mensen, geen media meer financieren die deze onzin verkondigen. Dit is gewoon mensen uit elkaar spelen en tegen elkaar opzetten. Het is een hetze die de media lekker aanwakkeren. En berichtgeving over de werkelijke problemen laat men liggen.

 17. Egbert

  Waarom wordt N.R.C. Nog op wit papier gedrukt?

 18. T

  Derde wereld problematiek ten voeten uit. Wat is het toch heerlijk dat we in een land leven, waar we ons voornamelijk zorgen hoeven te maken over dit soort zaken.

 19. Hans Klis

  Volgende week kom ik met een baanbrekend artikel over zitproblemen van transgenders.

 20. dr phil

  zij lokken een rassen oorlog uit en dan zeggen wij hebben het niet geweten waar heb ik dat meer gehoord ik wil nu ook vast zeggen dat de Chocolade bol ook u er uit moet oo nog een Chokolade weg er mee alleen nog witte oje dat mag ook niet wat mag er nog wel van die machtswellustige personen die de Nederlandse samenleving totaal verzieken als het hier niet meer leuk is dan pak je je boeltje op en verhuis naar daar waar het beter is jullie zullen snel weer terug zijn

 21. Tim

  Ik reageer hier nooit maar nu dus wel.Misschien,wellicht,zeker of alles er tussenin ben ik een kenner wbt sitcoms en Friends in het bijzonder.Ik keek de eerste afleveringen die toen heel snel na de amerikaanse premiere/eerste afleveringen elke vrijdag uitgezonden werden.Na vele (import) boxen op VHS en DVD, en alle speciale boxen die nog steeds ergens in de kast staan neem ik het nog steevast op op comedy central.Ik heb het stuk gelezen en vooral het personage Chandler lijkt het allemaal gedaan te hebben.Nonsens,Chandler was sarcastisch en adrem.Dat gelul over dat hij zijn vader uit zijn leven had verbannen ging niet omdat pa liever een vrouw wilde zijn maar omdat Pa en personage van Ma(die er ook niet vies als soapactrice de boel lekker aan te zetten) de boel verkloot hadden in zijn jeugd.Voor het huwelijk tussen Monica en Chandler staat Monica erop dat zijn beide ouders op hun huwelijk.Dus ook Pa. Een personage gespeelt door notabene Kathleen Turner.

  Hoezo verouderd,homofoob en seksistisch?

 22. Momo

  Hartstikke leuke show die tijdloos blijft!

 23. Gekkigheid

  Zoek de clip “moonlight” van Jay Z en wellicht zal gij begrijpen

 24. Rodolfo

  Zouden de eigenaren van het NRC beseffen dat de krant met zelfdestructie bezig is. Eerst dat geintje met Pieter Omzicht wat nog steeds niet afdoende is afgehandeld en nu weer zo’n raar artikel over Friends. Volgens mij zit er iemand op de redactie die moedwillig de krant om zeep wil helpen. Hij is overigens al lekker op streek, succes verder met deze actie, scheelt weer een hoop bomen.

 25. Sean

  Een serie van 20 jaar terug toont een ander wereldbeeld dan vandaag de dag. Wat raar, zeg!

 26. Vrede

  Hahaha heerlijk hoe dom die mensen zijn. Alsof er nooit ergens een groep donkere vrienden of marocs in een woonkamer zitten.
  Bij Friends zijn 2 al broer en zus en dan kun je toevallig 4 andere leren kennen die blank zijn.
  Dit is zoeken naar racisme.

  Ik keek vroeger ook series als Martin(met Martin Lawrence) en The Waylons Bros.
  Heerlijke comedy series en liepen ook alleen maar donkere mensen in rond. Lekker boeiend.

  Mag The Fresh Prince of Bel Air ook niet meer? Ook vooral familie maar vriendinnetjes van Smith en zijn beste maat ook donker,hadden ze daar dan geen blanke erin kunnen gooien?

 27. Dani

  Ja of Full House, met een stel mannen die kinderen samen opvoeden als zijnde 1 gezin.

 28. Bart

  @Vrede Inderdaad is dit zoeken naar racisme. Gaat nergens over. Het is gewoon zoals het is. Er zijn er maar weinig mensen die een of meerdere nationaliteiten in hun vriendenkring hebben. Friends is dus heel realistisch. Toen en nu ook al. Het zelfde geld ook voor The Fred prince of Bel Air.

  @Sean Zo’n ander beeld qua omgang was het niet. Wel qua denkwijze en een heleboel andere dingen. Vanaf de jaren 50 was er heel veel nieuw. Vanaf 2000 zijn er een hoop dingen veranderd maar waren er maar weinig dingen echt nieuw.

 29. Superman

  Ik ben blij dat er in de samenleving nog steeds tegenkrachten zijn die zich verzetten tegen die verstikkende moraal die ons door de media en de overheid wordt opgedrongen.

 30. Hohoho

  NRC IS TRIEST EN ZET MENSEN TEGEN ELKAAR OP …!… BOYCOT DEZE NEP KRANT!!! 🎅

 31. O, o, o!

  Leer Nederlands!

 32. Johan

  9.32 niks verkeerd aan .

 33. The truth

  9.30 heeft gelijk. Er is een hetze bezig, aangestuurd vanuit de EU burelen. Als je toch ziet hoe media onzinnig aan het schrijven is over het uitspelen van bevolkingsgroepen, is gewooon eng en gevaarlijk. Bewuste strategie. Voorlopig zit vrouwenmishandeling, discriminatie, het niet willen dat allochtone meisjes met Hollanders mogen trouwen, de haat tegen Joden, kleine meisjes uithuwelijken, zware misdaad, enz, allemaal geconcentreerd bij een paar bevolkingsgroepen die eigenlijk hier totaal niet thuis horen. Dat is mijn uitspraak en dat is de realiteit.

 34. Hohoho

  @9.32 wat heb je niet begrepen ?

 35. Enzo Voort

  NRC is de nieuwe Telegraaf; Als er geen nieuws is maken we het zelf.

 36. anoniem

  De NRC zou zich eens druk moeten maken over alle illegale vuilstort in het Ij en de Rotterdamse haven dat al jaren toegelaten wordt door de overheid. Als de NRC dat doet dan hebben ze ballen maar niemand durf er over te praten.
  http://www.dlmplus.nl/2017/12/06/oplossing-nederlandse-beerput-chemisch-afval/

 37. Michiel

  @ anoniem

  Je moet toch ergens je rotzooi dumpen.

 38. Peter

  Bij het NRC werken louter idi oten met die stropop VanderMeersch voorop.
  Die krant is zelfs zo slecht dat de BBQ er niet mee aan te maken is.

 39. shrink

  Wat kan ik hier toch kwaad om worden. Friends is in tegenstelling tot Seinfeld een absolute k*tserie, maar het argument dat er alleen hagelwitte acteurs in spelen, is absoluut ridicuul. Feitelijk zijn degenen die steeds weer de aandacht op huidskleur vestigen de ware racisten!

 40. Olga

  Laatstgenoemde heet Roel en geen Ronald!

 41. Joop Draai

  Het is inderdaad een vrij dom en kort door de bocht column, gelukkig weten de mensen hier er nog veel dommer op te reageren.

 42. Momo

  @Joop Draai

  Jij bent wel een perfect voorbeeld daarvan.

 43. Joram

  Google voor de grap eens op NRC-redactie. Daar werken ook alleen maar hagelwitte mensen.

 44. Farborough

  ik vind FRIENDS nog steeds enorm grappig, al is dit nu wel ook op een beetje Archie Bunker manier. Ze heeft wel gelijk vind ik. Het is enorm verouderd en dat valt op omdat het recent lijkt maar niet is. Bij een comedy uit de jaren 70 of 80 heb ik dat een stuk minder

 45. Grace321

  Liever poepiebruin??!!!

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.