NPO verhuist FM-frequentie 3FM niet naar Radio 5

De NPO wil de FM-frequentie van de noodlijdende zender NPO 3FM niet verhuizen naar NPO Radio 5. Vooralsnog is de FM-frequentie onmisbaar voor 3FM. Dat heeft een woordvoerster van de publieke omroep laten weten. Veel mediaprominenten vinden de verhuizing van de frequentie een goed idee, maar de NPO ziet dat anders. “NPO 3FM bereikt zijn luisteraars via verschillende platforms, waarvan de FM-frequentie veruit het belangrijkste distributiemiddel is“, aldus de zegsvrouw.

Iedere week opnieuw bereikt 3FM ongeveer één miljoen luisteraars via de FM, weet de persvoorlichter. “Een verhuizing van FM-frequenties van NPO 3FM naar NPO Radio 5 is niet aan de orde.”

Radio 5 kan het prima af zonder FM-frequentie, aldus de zegsvrouw. “We zien dat de nieuwe frisse koers van NPO Radio 5 aanslaat. De luisteraars weten de zender goed te vinden met de huidige distributie.

3FM richt zich op jongvolwassenen van 15 tot 35 jaar, terwijl Radio 5 mikt op 55-plussers. Nu 3FM en Radio 5 bijna even groot zijn, is een verhuizing van de FM-frequentie volgens prominenten gerechtvaardigd, omdat jongere mensen meer online luisteren en oudere mensen meer via de FM.

Mediasite Spreekbuis.nl heeft diverse prominenten gevraagd naar hun mening over een FM-verhuizing. Adformatie-journalist Maarten Hafkamp, Erik de Zwart, Evert van Bronkhorst van mediabureau Vizeum, Jeroen van Inkel en Henkjan Smits zijn vóór een verhuizing.

Van Inkel en Smits werken beiden voor Radio 5. Van Inkel: “Het zou eigenlijk veel effectiever zijn als juist Radio 5 de komende jaren nog over een FM-frequentie zou kunnen beschikken, aangezien jonge luisteraars 3FM vooral online gaan luisteren en steeds minder via de FM.

Smits: “Ondanks het ontbreken van de FM-frequentie is NPO Radio 5 net zo groot als 3FM. De veel jongere 3FM luisteraar luistert vaak al niet eens meer via de FM. Veel jongeren luisteren radio via hun smartphone. Waarom zou 3FM nog een FM-frequentie moeten hebben? Geef deze frequentie aan de mensen die er écht behoefte aan hebben, de 55-plussers. Het is makkelijker aan jongeren uit te leggen dan aan 55-plussers hoe je luistert via een app.

Lees ook: 
‘Geef FM-frequenties NPO 3FM aan NPO Radio 5’
(22 november)
Van Inkel wil FM-frequentie van 3FM naar Radio 5 (5 december)
Frank van der Lende wil FM-frequentie 3FM niet afstaan (5 december)

Meer reacties leest u op Spreekbuis.nl.

Foto: NPO, Hans Peter van Velthoven

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen