NPO gaat geen islamitische diensten uitzenden

NTR-baas Paul Römer, wiens omroep sinds vorig jaar de zendtijd voor moslims en hindoes verzorgt, is niet van plan om net als de Vlaamse publieke omroep Eén islamitische diensten uit te gaan zenden. Dat heeft hij laten weten op NPO Radio 1. Römer gaat bij de NPO over de islamitische programmering. “Sinds de opheffing van de levensbeschouwende omroepen heeft de NTR de taak gekregen om voor de hindoes en moslims in Nederland een levensbeschouwende programmering te maken.”

De NTR neemt dat serieus. “Dat doen we ook. Er is wel een beperkt budget en een beperkt aantal uitzenduren voor beschikbaar.”

Dat budget gaat Römer niet in islamitische diensten steken. “Wij hebben er eigenlijk voor gekozen om de programma’s over de islam te laten gaan, meer dan het puur laten zien van diensten. Diensten zijn heel duur om in beeld te brengen. Als je er tv van wil maken, heb je al gauw drie of vier camera’s nodig.”

Gaat het alleen om geld? “Los van de dure grap, denken we ook dat we inhoudelijk een veel interessantere programmering kunnen maken door te zoeken naar verbinding in de maatschappij. Dat vinden wij een belangrijke taak. Daar is misschien een dienst iets minder geschikt voor. Met andere programmering kun je veel meer bereiken.”

Toen de Moslimomroep nog in het bestel zat, waren er ook geen islamitische diensten op tv, benadrukt Römer. “Toen de moslims zelf hun eigen zendtijd invulden als moslimomroep, deden ze het ook niet.”

Ton Verlind, oud-KRO-baas, zat in dezelfde uitzending als Römer en sprak zich uit tégen religieuze diensten bij de NPO. “Het raakt aan de discussie of godsdienst tot het publieke of openbare domein hoort. De laatste jaren heeft de opvatting postgevat dat godsdienst iets privé’s is en dan zou je kunnen zeggen: dan horen die diensten niet op radio en televisie.”

Dat wil niet zeggen dat ze niet aangeboden moeten worden, maar in elk geval niet via de publieke media. Ik heb er een beetje mijn twijfels over of dit nog wel van deze tijd is. Dat hoeft niet meer via de publieke middelen.”

Lees ook: Vlaamse NPO gaat islamitische diensten uitzenden (30 november)

Foto: NPO Radio 1

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen