‘Mogelijk einde aan Eredivisie kijken met bord op schoot’

Geplaatst op Sun 10 Dec 2017 om 10:00

De beroemde zondaguitzending van NOS Studio Sport Eredivisie om zeven uur ‘s avonds verdwijnt misschien met ingang van het volgende tv-seizoen. Dat schrijft het AD dit weekend. De rechten van de Eredivisie zijn nog tot 2026 in handen van FOX, maar verkoopt de samenvattingen in een sublicentie. Die zitten nu nog bij de NOS, maar dat contract loopt maar tot de zomer. Het AD sprak een aantal experts en zij achten de kans groot dat de Eredivisie ‘met het bord op schoot’ bij de NOS te zien blijft.

Er is echter ook een mogelijkheid dat de ‘bord op schoot’-uitzending verdwijnt en er een late uitzending voor in de plaats komt, meldt het AD.

Aangezien de samenvattingen van de Eredivisie wettelijk gezien op het open net te zien moeten zijn, heeft FOX twee mogelijkheden: verkopen aan een externe partij of uitzenden op het eigen open kanaal FOX.

Sportmarketeers wijzen het AD op het feit dat voetballiefhebbers steeds meer bereid zijn om te betalen voor de livewedstrijden, waardoor de samenvattingen in waarde afnemen.

Daar komt bij dat het budget van de publieke omroep onder dru kstaat. “Als FOX er minder geld voor krijgt dan voorheen, houden ze de samenvattingen mogelijk zelf. Of ze dwingen de NOS Studio Sport Eredivisie later uit te zenden dan nu waardoor het aanschaffen van een FOX live-pakket nóg interessanter wordt.”

FOX wil in het AD geen reactie geven op de strijd om de rechten.

Het AD-artikel ‘Waar gaan we voetbal kijken?’ over alle vrijkomende voetbalrechten kunt u lezen via Blendle.

Foto: NOS
35 Reacties op “‘Mogelijk einde aan Eredivisie kijken met bord op schoot’”


 1. Laurens

  Ben benieuwd waarop John de Mol gaat bieden. Zijn eerdere praatje over dat het te duur is, is een bepaalde keuze om direct te komen tot een hoge bieding om de andere partijen te overtreffen

 2. David

  Mooi. Kan gelijk de stekker uit studio voetbal.

 3. Edwin

  Foutje: het contact loopt pas in 2019 af !

 4. Otto Groeneveld

  Boeiend, alsof er zoveel wordt gekeken naar al die matchfixing wedstrijden. Een speler die een slap balletje bij een penalty recht op de keeper schiet. Doelmannen die zonder gestrekte armen naar een bal duiken, enz,enz. Voor al de mensen koukleunemd bij wedstrijden heb ik et volgende. Je wordt in de maling genomen van A tm Z. Dus wegwezen met Studio Sport, ga naar RTL daar hoort dit corrupte circus thuis.

 5. west

  Allemaal speculaties, alles gaat zo snel dat niemand vooruit kan kijken
  2019 ?? dan zijn er weer nieuwe zenders die er op azen
  en bestaat SBS RTL dan nog wel ???

 6. Slapen doen we ‘s nachts

  De zgn ‘bord op schoot’ rechten vrij komen gaan deze naar Veronica (alleen voor mannen). Dat is ook het moment dat VI naar Veronica vertrekt.

 7. Michiel

  De slapste competitie in Europa.
  Als je dat nog volgt, ben je mega dom.

 8. Thierry

  Bord op schoot. Zo jaren vijftig.

 9. Hohoho

  voetballiefhebbers steeds meer bereid zijn om te betalen voor de livewedstrijden, waardoor de samenvattingen in waarde afnemen ….dit is niet waar zeker niet als je bij bv Ziggo nog 17,50€
  pm betaald bovendien is de kwaliteit van het Nederlands voetbal bedroevend laag! 🎅

 10. Robin Martens Lover

  Vanavond helemaal geen studio voetbal ! hoe kan dit?

 11. animo

  Er word er steeds meer van de bevolking afgepakt en worden we zonder dat we het willen overgeleverd aan de commercie die bepalen wat we te zien krijgen,straks ook wk voetbal.

 12. Michiel

  @ animo

  Ga jij ff janken.

 13. TV Nerd

  Voetbal hoort niet bij de NPO. Laat de commerciëlen maar die absurde
  bedragen betalen voor een potje balletje trappen.

 14. Bart

  @Slapen doen we s’nachts Dat is helemaal niet zo’n gekke gedachte.

 15. David

  @Robin Martens

  Vanwege dat achterlijke schaatsen… Dat kan prima op NPO3, maar met de Spelen in aantocht moet het weer door de strot van heel NL gedouwd worden…

 16. Michiel

  Schaatsen: totale overkill.
  Stompzinnige wereldbekerwedstrijden, waar geen hond op de tribune zit, gepresenteerd door 2 debieIen aan een tafeltje.
  En daar betaal ik verplicht aan mee.
  NPO moet zich diep schamen.

 17. Geer

  Altijd dat “bord op schoot” gedoe. Gewone mensen hebben om zeven uur in de avond gegeten.
  Het verhaal over het mogelijk verdwijnen van Studio Sport op zondagavond zeven uur is ook weer zo’n verhaal dat nergens op gebaseerd is. Misschien, mogelijk gehoord in de wandelgangen is geen nieuws. Dat is het verspreiden van geruchten waar niemand iets mee op schiet.

 18. aammehoela

  Er is wel Studio Voetbal vanavond. Tussen het schaatsen door. Van mij mogen die WB-wedstrijden ook wel op NPO 3 of in samenvatting zonder analyses op NPO 1.

 19. aammehoela

  De commercie lijkt het wellicht voor elkaar te krijgen. Enkel en alleen achter de decoder en de samenvattingen net zoals Match of the Day (BBC) laat in de avond op zondagavond. Dat de commercie niet kan bedenken dat niet iedereen wil betalen voor de gehele wedstrijd wordt gemakshalve vergeten. Lang niet iedereen wil iedere zaterdagavond of zondagmiddag voor de buis zitten om de wedstrijden te bekijken. Naast het feit dat je op zaterdagavond en zondagmiddag ook andere dingen kan doen dan voor de buis hangen zijn er ook sportliefhebbers die genieten van de overige sporten. Niet enkel voetbal of formule 1 is interessant.
  Neen, de commercie is uiteindelijk de doodsteek voor de sport die hier alles in steekt. Wedstrijden in de CL die niet om aan te gluren zijn tijdens de poule-fase is ook een voorbeeld waarom niemand meer te veel wil bieden voor de rechten. Ook de NPO niet, alhoewel die het als hun plicht zien om topevenementen uit te zenden, maar dat is vooral een politieke reden. Gezeur van rechts over sport moet op de commerciele tv (jammer dat die het niet willen uitzenden), en van hen die vinden dat de NPO enkel nog maar info en aktualiteit moet uitzenden.

 20. TopShow

  “Met het bord op schoot”
  Hahaha, de Hollander eet nooit om 19:00 uur, maar om 18:00 uur!
  Wij zijn al jaren geleden gestopt met kijken naar de drie kwartier samenvattinkjes.

  @aammehoela,
  De NPO ziet het helemaal niet als “hun plicht”.
  Die doen het alleen maar voor de kijkcijfers en extra de Euri die het oplevert via de Ster!! Niet meer en niet minder.
  Bij ons thuis noemen we dat verkapte commercie!

 21. Geen Schaats Publiek

  Het blijft een rommeltje op de staats zenders.
  Dan weer schaatsen op 3, dan weer op 1!
  Wat een slechte netniet”managers”.

  Kijkcijfers vrijdag +/- 400.000, zaterdag +/- 500.000.
  Voorspelling:
  Zondag ruim 1 miljoen.
  Maar dat zijn natuurlijk geen schaatsliefhebbers. Dat zijn “kijkers” die de tv laten staan op de zender die ze elke avond op hebben staan…. of in slaap zijn gevallen.
  Maakt niet uit wat ze uitzenden, haha

 22. Marn

  @topshow, helemaal mee eens , reclame tot 20.00 uur levert bijna 300.000 euris op.

 23. E. Jansen

  @ Geen Schaats Publiek : Eigenlijk is je reactie te triest om op te reageren, maar ok… Jij hebt namelijk wel verstand ervan he, van programmeren van televisiezenders?… Hou toch op man… Ik vind altijd als sommigen zo reageren dat we ook hun werk, als ze dat uberhaupt hebben (qua communicatieniveau betwijfel ik het dus), maar eens zo gaan beoordelen…. Dus kom maar op, waar werk je?…

 24. E. Jansen

  @ Topshow: Weer zo’n dommige betweter, die het wel even allemaal vertelt hier… Het artikel is geschreven op feiten die zich jarenlang zo hebben opgebouwd… Maar ja, dat kun je met 2 hersencellen natuurlijk niet aan.

 25. Bart M.

  Het voetbal van de F-jes hebben we nu wel gehad; het gekwebbel ervoor en erna kunnen we ook wel missen.

 26. Walter

  Fox Sports helpt heel het Nederlandse voetbal om zeep, met hun Amerikaanse gedachtengoed. Toppers op zondag om 16.45u (etenstijd) ipv 12.30u (gelijk aan begin v/d dag). Nu samenvattingen later dan nu (minder kijkers), mensen zullen hierdoor echt geen abonnement op Fox nemen. Heel lomp, maar ja: wie betaalt, die bepaalt (helaas)…

 27. aammehoela

  Topsport, je hebt het helemaal mis. De NOS en de NPO beseffen heel goed dat de samenvattingen zeer gewaardeerd worden door de voetballiefhebber. De CO helpt het voetbal naar de kloten. Vandaag is weer een goed voorbeeld. Diverse tweets van boze voetballiefhebbers die op weg waren van Eindhoven naar Amsterdam maar rechtsomkeert zijn gegaan vanwege de onveiligheid van de wegen. De politie en de ANWB hebben een dringend advies uitgegeven om niet de weg op te gaan. De KNVB, vanwege commerciele belangen (FOX en Ziggo) negeren dit advies en willen alles door laten gaan. De scheidsrechter is dan diegene die uiteraard beslist dat het niet kan, zie Sparta en Utrecht. Iets wat zondagochtend al duidelijk was. En bovendien Topsport, de rechten van de CL zijn zo duur en de belangstelling neemt af vanwege niet om aan te gluren duels in de poulefase dat de CO ze niet meer zou willen hebben. Dus achter de decoder, iets waar vele mensen voor bedanken. De finale moet toch op het open net worden uitgezonden! Neen, de samenvattingen behoren bij de NOS, lekker drie kwartier zonder en vooral zonder die stompzinnige en irritante reclames er tussendoor. Ik heb indertijd amper naar de samenvattingen gekeken bij die John de Mol zender en RTL die het toen overnam.

 28. aammehoela

  Topsport, je hebt het helemaal mis. De NOS en de NPO beseffen heel goed dat de samenvattingen zeer gewaardeerd worden door de voetballiefhebber. De CO helpt het voetbal naar de ….. Vandaag is weer een goed voorbeeld. Diverse tweets van boze voetballiefhebbers die op weg waren van Eindhoven naar Amsterdam maar rechtsomkeert zijn gegaan vanwege de onveiligheid van de wegen. De politie en de ANWB hebben een dringend advies uitgegeven om niet de weg op te gaan. De KNVB, vanwege commerciele belangen (FOX en Ziggo) negeren dit advies en willen alles door laten gaan. De scheidsrechter is dan diegene die uiteraard beslist dat het niet kan, zie Sparta en Utrecht. Iets wat zondagochtend al duidelijk was. En bovendien Topsport, de rechten van de CL zijn zo duur en de belangstelling neemt af vanwege niet om aan te gluren duels in de poulefase dat de CO ze niet meer zou willen hebben. Dus achter de decoder, iets waar vele mensen voor bedanken. De finale moet toch op het open net worden uitgezonden! Neen, de samenvattingen behoren bij de NOS, lekker drie kwartier zonder en vooral zonder die stompzinnige en irritante reclames er tussendoor. Ik heb indertijd amper naar de samenvattingen gekeken bij die John de Mol zender en RTL die het toen overnam.

 29. aammehoela

  Waarom wordt mijn melding gemodereerd. Is toch voor iedereen duidelijk dat het belachelijk is dat het voetballen vandaag doorgaat. Het regent tweets van boze supporters die niet naar Amsterdam kunnen vanwege het verkeer. Alles had afgelast moeten worden, maar vanwege commerciele tv gebeurt dat dus niet!!!

 30. Patrick K.

  aammehoela
  Sun 10 Dec 2017 om 16:14
  Voetbal is zo 1980 neem gewoon een pilletje zoals ik altijd doe

 31. Wim en Ans Timmer

  Wat een slap gezeur kun je hier horen,de een
  weet het nog beter dan de ander!!!!
  Wij, en de vele duizenden kijkers die de voet-
  balsport zelf hebben beoefend,weten donders
  goed waar zij het beste het voetbal kunnen
  volgen.Wij zijn via onze eigen vereniging,
  samen meer dan een half jaar, lid geweest
  van FOX .Uit eindelijk waren er maar weinig
  meer die nog belanstelling hadden voor de
  manier als FOX het voetbal brachten.Enorm
  veel geteutd van de zwakke verslaggevers
  die de wedstrijden moesten verslaan.Daar
  deugde echt niet veel goeds aan en dan kwam
  nog vaak het hele zwakke verhaalvanuit
  de studio,dat was echt niet aan te horen.
  Wat ook ergelijk was die reclame,s na elk
  7tot 10 min was het raak,nou als je dat
  een paar maal hebt gevolgd hoefde het
  niet meer voor de meeste abonnee,s van
  onze club.Om daar maandelijks het geld
  voor te betalen dat willen de leden niet.
  Dat was dus einde verhaal!Nu wordt er
  weer volop gekeken naar Studio Sport
  en weer veelmeer tevreden sportlui.

 32. aammehoela

  Blij dat ik gewoon de samenvattingen kan kijken zonder reclames. Vanmiddag bij Eurosport genoten van topsport, biathlon en alpine-ski. Dat is interessanter dan dat ik de gehele middag naar een gehele voetbalwedstrijd zou moeten gaan kijken. En daarom moeten en behoren de samenvattingen bij de NOS te blijven, zeker ook voor hen die ‘s middags er op uittrekken om wat voor reden dan ook. Alleen PO-haters als Topsport willen dat niet begrijpen. Wat voor leven heb je als je elke zondagmiddag enkel en alleen voetballen zit te kijken. En voor Topsport geldt nog eens dat hij nooit naar de NPO wil kijken of enkel om het af te kraken. Neen, de CL moest weg bij de NPO, de CO moest het overnemen. Nu dreigen ze de stekker er uit te trekken bij de CO en moet het achter de decoder. Nou, jammer dan, net zoals miljoenen anderen neem ik geen abonnement op Fox of Ziggo Sport of weet ik veel wie. Lang leve de PO en weg met die CO.

 33. sportmarketeers vullen hun zakken met gebakken lucht verhalen

  Als Fox zich laat adviseren door dit soort commerciële lieden met vooral eigen belang, dan vergeten ze echt dat het voetbalkijkende tv volk er niets voor over heeft om live te kijken naar slecht voetbal. Vraag Talpa hoe het ook alweer was met deze zogeheten manipulerende “deskundigen”.

  Als Fox zich laat voorliegen door deze marketeers (ofwel ideetjes verkopers met een slecht imago), dan is dit het failliet van het Nederlandse voetbal.

  De vele gezinnen met een kleine beurs zullen echt geen live wedstrijden kopen. De meeste gezinnen die van voetbal houden zijn niet bepaald bemiddeld. Het is en blijft een volkssport.

  Het is te hopen dat Fox een realistische besluit neemt, de gemiddelde sportkijker in Nederland analyseert en het bij de NPO laat.

 34. Peter van Delen

  meest onzinnige kreet: ” bord op schoot”.

  zie de files en stremmingen momenteel. De Nederlander gaat naar en komt van het werk op de vastgestelde tijden en als kuddedieren verplaatsen zij zich.
  Om 18 uur moet de prak met gehaktbal klaarstaan, dus die is al achter de kiezen.

  Zelfs in 50er jaren was dat niet zo, maar die kreet is indertijd door jansma gecreëerd.
  Inderdaad de man van Fox, die vond dat voetbal bij de publieke moest blijven en gebruikte die woorden als stokpaardje.
  Nu vult meneer zijn zakken bij Fox en ook daar zit het grote voetbal en (geld)

 35. BRAAK

  De sportprogramma’s van de publieke omroep, zoals bijvoorbeeld het schaatsen worden gepresenteerd door een kalende lozer die bij Rotterdam TV werkte, een paar bange ondermaats meisjes, waarvan er een een keer voor schut is gezet op de uitdeling van de prijzen voor de beste sporters van het jaar, dan ook nog die nerveus makende een stotteraar en nog wat in te kleine kostuumpjes gehulde amateurs met knipperende ogen. HOPELOOS!!!!! Waarom presenteren de goed en rustig sprekende ex-schaatsers die programma’s niet? Neem Rintje Ritsma en Mark Tuitert, mannen met een normaal voorkomen die anderen rustig laten uitspreken en niet steeds onderbreken. Die kkkkale ADHD spraakwaterval lult zijn mede presentatoren onder tafel, hij kan het gewoon niet hebben dat een ander aan het woord is, weg met die vent.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.