Marianne Zwagerman fileert Sunny Bergman op Radio 1

Geplaatst op Fri 22 Dec 2017 om 12:00

Marianne Zwagerman heeft Sunny Bergman op NPO Radio 1 de wind van voren gegeven om haar Noord-Koreaanse houding tegenover de RTL 7-talkshow Voetbal Inside. Dat was te horen op de radio. Bergman is het niet eens met de toon van Voetbal Inside en is daarom een actie begonnen om de geldkraan van het programma dichtgedraaid te krijgen, wat op de commerciële televisie natuurlijk leidt tot van de buis halen. Schandelijk om media monddood te willen maken, vindt Zwagerman.

Zwagerman is zelf ook geen fan van het ‘platvloerse’ Voetbal Inside, maar: “Dat soort dingen moeten allemaal gezegd kunnen worden. We leven in een vrij land, waar vrijheid van meningsuiting geldt. Er is maar één grens aan die vrijheid en die wordt door de rechter gesteld.”

Het is kroeghumor die een grote groep mensen aanspreekt, aldus Zwagerman. “Als je je er niet in kunt vinden, dan kijk je er niet naar. En als je zelf documentairemaker bent – Sunny noemt zichzelf nu ineens een soort bezorgde burger, maar dat ben je niet, je bent een documentairemaker en opiniemaker – dan is het laatste wat je doet om collega-mediamakers proberen monddood of brodeloos te maken. Dat is zulk misselijkmakend gedrag. Het past echt niet in de sterke democratie waarin wij leven.”

Clash

Sunny Bergman: “Ik vind het juist passen binnen een democratie. Zij mogen dat zeggen en wij kunnen daar ook als reactie op zeggen dat we dit niet toelaatbaar vinden. We zeggen niet dat het programma moet stoppen, maar we zeggen alleen tegen de adverteerders: ‘Willen jullie dit?’

Marianne Zwagerman: “Dat is dus hetzelfde. Het programma draait op adverteerders.”

Bergman: “Het programma is er toch nog gewoon? Ze zullen ook niet van de buis gehaald worden. Het is alleen een vorm van druk die we uitoefenen. Adverteerders hebben gereageerd en gaan in gesprek met de mensen van het programma. Dit is een manier waarop je invloed kunt uitoefenen.”

Zwagerman: “Je komt aan het brood van andere mediamakers met wiens mening je het niet eens bent.”

Bergman: “Ze zijn toch niet werkeloos nu ineens?

Zwagerman: “Jij zult er alles aan doen om ze van de buis te krijgen en dat misstaat je echt.”

Bergman: “Ik heb alleen gezegd tegen de adverteerders: ‘Is dit wat jullie mogelijk willen maken?’

Zwagerman: “Doe nou niet zo naïef. Dit programma draait op adverteerders.”

Gelijkwaardigheid

Wat zou Bergman er eigenlijk van vinden als mensen boycot-acties tegen haar producties beginnen, als ze zich niet in haar mening kunnen vinden? “Ik heb natuurlijk geen commerciële merken, hè, die mij sponsoren. Dat is een verschil. Mijn plannen worden geëvalueerd door de publieke omroep, dus daar gaat al toezicht aan vooraf.”

Ik vind dat mensen ook alles over mijn programma’s mogen zeggen, maar er is een verschil tussen een mening en minderheidsgroepen te stigmatiseren. Als persoon die voor gelijkwaardigheid staat, vind ik dat ik daar wat van moet zeggen.”

Zwagerman: “Je staat helemaal niet voor gelijkwaardigheid, want je wil dat mensen die een andere mening hebben dan jijzelf brodeloos of monddood gemaakt worden. Dat is gewoon echt heel walgelijk. De vrijheid van meningsuiting is een van de belangrijkste dingen die wij hebben. Ik zal daar altijd voor vechten en ik begrijp niet dat jij dat niet doet.”

Bergman: “Wij zijn blij met de reacties van adverteerders. Ik snap niet dat er aan verbonden wordt dat ik de vrijheid van meningsuiting in gevaar breng.”

Zwagerman: “Als je dat niet begrijpt, vind ik dat echt heel zorgelijk.”

De radioclash kunt u terugzien op de website van NPO Radio 1.

Foto: NPO Radio 1
35 Reacties op “Marianne Zwagerman fileert Sunny Bergman op Radio 1”


 1. kees de Vries

  Wou, die Zwagerman zegt het goed! Zoo mee eens!

 2. GW

  Sunny Bergman sprak zichzelf continu tegen.

  Sunny Bergman en consorten zijn heel erg enge mensen die stukje bij beetje knagen aan onze vrijheid van meningsuiting. Je kan er wat mij betreft niet met genoeg gestrekt been in gaan tegen dit soort lui.

 3. Alex

  Wat een cirkelredenatie van Bergman.
  Teken aan de wand voor een slecht doorgronde mening.

 4. tonio

  Vrouwje Bergman ge met een enkeltje bergmannexpress naar noordkorea,ophoepelen……………..

 5. tonio

  Vrouwje Bergman ga met een enkeltje bergmannexpress naar noordkorea,ophoepelen……………..

 6. David

  Eigenlijk ongelooflijk dat zo’n nietszeggend individuutje als Bergman de macht heeft om het nieuws te halen met haar hetze tegen VI. Hier ligt voor de media net zo goed een verantwoordelijkheid.

  Waarom is het relevant wat Sunny vindt? Ik zou het niet weten….

 7. X

  Ik zag mevr. Zwagerman gisteren bij de tafel van Tijs en vond haar niet echt snugger overkomen betreffende het twitteronderwerp.
  Echter hierin heeft ze wel gelijk.

 8. ruben

  nep nieuws
  nep respons

  wat is dit………ik snap het niet……worden we alleen maar voor de gek gehouden en zakken vullen.

 9. GW

  @David:

  Het is in feite niet relevant. Sunny Bergman is voor de mainstream media (incl. de NPO) in deze een useful idiot.

  De VvMU wordt door de mainstream media en politiek in toenemende mate uitgehold en als ze daarvoor een extreem links gekkie voor in kunnen zetten, dan maken ze daar dankbaar gebruik van. Daarom krijgt ze zoveel aandacht.

 10. H

  De ene Kaai tegen de andere!

 11. Peter de Bie

  Netjes vind ik het niet, en in dit geval ook niet goed verdedigbaar, maar bij de besproken vrijheid hoort ook dat Sunny Bergman zo’n oproep doen kan. Anderen kunnen Bergman er dan weer op wijzen waarom wat ze doet verkeerd is. Met het “past echt niet in de sterke democratie waarin wij leven” van Zwagerman is m.i. dus wat te gesloten & resoluut. Het past prima; ook dat je een oproep als die van Bergman stevig met argumenten bestrijdt.

 12. GW

  Dus Sunny Bergman heeft er, volgens haar eigen redenering, geen problemen mee als ik een oproep doe aan de NPO om geen documentaires van haar meer aan te kopen?

  Oh ik zeg niet dat Sunny Bergman moet stoppen, ik zeg alleen maar tegen de NPO: “Willen jullie dit?”.

 13. op naar vrijdagavond ,20.30 ...RTL7

  heerlijk wijf ,die marianne,
  weet wat ze wil,blijf bij haar standpunt,
  heeft principes,
  laat zich niet door een linksgekkie gek maken,

  nu maar afwachten wat de heren van VI er van vinden,

 14. Hohoho

  Bepaald geen Sunny side.🎅

 15. really

  Marianne komt wel mooi uit de kast als brildraagster.

 16. Kaaskijker

  Wel, enerzijds ben ik het mee eens dat je mag optreden tegen grievende teksten zoals die stonden op dumpertreeten. Dat waren echt zwaar seksistische verkrachting verheerlijkende teksten. Daar was geen moderatie meer op aanwezig.

  Zelfde geldt voor de website van PowNed, waar een lelijk werd geschreven over een verdronken vluchtingen in een zwembad. De reacties er onder waren weinig smakelijk. Ook daar bleef moderatie in gebreke.

  Op Telegraaf.nl kon je vroeger ook reageren, ook daar deed het taalgebruik naar een openriool rieken. Telegraaf is gelukkig gestopt met die mogelijkheid tot website ontsierende reacties. Het kost qua moderatie klauwen met geld.

  Marianne Zwagerman heeft zelf lelijkere dingen gezegd over dikke en arme hulpbehoevende mensen dan René van der Gijp met zijn grapje over Gordons nephuwelijk. René van der Gijp hoort zelfs helemaal niet in deze bovenstaande categorieën thuis.

 17. west

  Alleen verstandige mensen keren zich af van RTL en YOUP zal het niet laten om RTL AMSTEL GILLETTE de grond in te boren
  De schade voor RTL is al groot, en moet vrezen dat er niet meer adverteerders afhaken , zoals nu al het geval is ,

  denk dat RTL een zwaar jaar te gemoed zal gaan met tegenvallende cijfers en de winst nog kleiner zal worden , en dat RTL een paar hoogtijdagen per week heeft zegt nog niets , ze teren gewoon op oude successen en talentenjachten!

 18. Triest

  Dikbil ook weer een mening.

  Dikbil: Er zijn grenzen.

 19. wer

  Echt alleen maar haat en nijd in de tv en radio wereld als je deze site moet geloven. Vrolijke kerstgedachte.

 20. Prector

  Ik vind die Marianne Zwagerman een zeikwijf, maar in dit geval wel een zeikwijf dat 100% gelijk heeft. Ik vraag me af of Bergman speelt dat ze dom is, of het ook echt is!

 21. Peter de Bie

  @wer:

  Neem dat wat je op Radio & TV allemaal hoort nou niet al te ernstig. Laat je humeur niet bederven door een voetbal praatshow, een oliebollentest en de prestaties van Humberto Tan – waar ook. Allemaal amusement; al is het soms van een bedenkelijke soort.

  Maar ik vind het stiekem eigenlijk wel aardig dat je het zo zegt… Verraad een goede imborst.

  Een fijne Kerst gewenst, wer!

 22. jambon

  Bergman is vooral heel schijnheilig en laf in dit gesprek.
  Ze krijgt een mooi forum aangeboden om haar grieven en wensen nogmaals bekend te maken en dan krabbelt ze terug tot ‘we willen het helemaal niet van het scherm, enkel een dialoog met de sponsors’.
  Durft ze dit niet omdat ze niet onder gelijkgestemden is?

 23. Herman

  M. Zwagernan ga een man scoren!

 24. Gert J. .

  …of een jong ventje van 17.

 25. De Ridder

  Raar dat iemand die voor de publieke omroep werkt oproept om inhoud van programma’s te laten bepalen door adverteerders. Wat wil Sunny Bergman eigenlijk.
  Programma’s maken waar bedrijven mee kunnen adverteren waarschijnlijk. Dat geeft aan dat de publieke omroep net zo commercieel is als alle andere zenders, maar daarnaast nog eens een flink bedrag uit de belasting pot ontvangen.

 26. critikast

  Marianne krijgt van mij 100 punten, hoewel ik absoluut geen aanhanger ben van deze ietwat betweterige vrouw. Maar Bergman wordt terecht door het slijk gehaald. Zij is, nu Sinterklaas weer naar Spanje is met zijn inktzwarte knechten, haar boog op een ander onderwerp gaan richten en zal ook hier alleen maar medelijden en meeleven oogsten. Wat een hypocriete tante !

 27. Mediaprak

  Dus onbehouwen uitspraken van Gijp en Derksen is kroeghumor en de onbehouwen uitspraak van Bergman geen vrouwencafé humor…. dan blijft over dat Zwagerman “teleurgestelde Nederlander uitspraken” doet en ook geen antenne voor humor, laat staan reageert op cinische opmerkingen.

 28. Bart Wijnen

  Bergman: “Mijn plannen worden geëvalueerd door de publieke omroep, dus daar gaat al toezicht aan vooraf.”

  Dat klinkt ook best eng. Staatstoezicht? Toch Noordkoreaans.

 29. Henk

  Is Zwagerman niet een vriendinnetje van Genee?

 30. Mike

  Mag er een groot blok beton op die Sunny Bergman vallen? Derderangs actricetje die een niche voor zichzelf ontdekte als ‘activiste’. Heeft de mond vol van rechtvaardigheid maar manipuleert in haat flutdocumentaires voortdurend de waarheid zodat haar vermoeiende punten kan maken. En dat alles gebracht met een stem die je acuut een tia bezorgt.

 31. Mike

  Haar

 32. Jordy

  @Henk, nee. Genee heeft een relatie met een Iraanse vrouw.

 33. joost

  Wie heeft de kop van dit artikel bedacht…? De enige die hier gefileerd wordt is Zwagerman met haar quasi belangrijke argumenten die zogenaamd bedoeld zijn om de vrijheid van meningsuiting te redden.. en dan vervolgens ook nog Sunny misselijk noemen.. Gaat ‘t De enige die sterk naar voren komt is Sunny – een duidelijk verhaal dat er toe doet. Daarnaast heb je inderdaad de vrijheid om te vragen aan sponsoren of ze hier achter staan.

 34. Grace321

  Die vreselijke Sunny#kots 👎👎👎👎

 35. Chicco

  @joost, ik ben zelf homo en kijk altijd met veel plezier VI. Dat Sunny en jij niet relativeren kunnen zegt iets over jullie en niet over Zwagermans, die heeft gewoon een punt.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.