Kamermeerderheid voor financieel transparante NPO

Geplaatst op Wed 06 Dec 2017 om 9:16

Het zou zomaar kunnen dat de NPO binnen afzienbare tijd volledig met de billen bloot moet op financieel vlak. Er is een politieke meerderheid voor een übertransparante NPO, waarbij kosten van afzonderlijke programma’s openbaar worden. Dat meldt De Telegraaf vandaag. Het plan speelt al wat langer, maar pas sinds de verkiezingen van afgelopen maart is er een politieke meerderheid voor te vinden, aldus de krant. Nu hoeft de NPO alleen nog de kosten per genre bekend te maken.

De NPO ligt alwéér onder een vergrootglas, omdat Den Haag niet in het gat van de dalende advertentie-inkomsten wil springen. De NPO zegt niet te kunnen bezuinigen, maar dat willen VVD, GroenLinks, PVV, 50Plus, SGP en Forum voor Democratie, samen goed voor een nipte Kamermeerderheid, zélf bepalen door de kosten per programma op tafel te krijgen.

Van regeringspartij VVD is al langer bekend dat zij vóór openbaring van kosten op programmaniveau is. “De NPO kijkt vaak naar de politiek wanneer zij tegen een probleem aanloopt. Dan lijkt het mij niet vreemd om hen te vragen naar inzicht in de financiële keuzes die zij maken“, zegt Kamerlid Heerema.

Ook GroenLinks is nu voor. Kamerlid Westerveld spreekt van ‘een principekwestie’. “Ik heb nu geen idee of er wel of niet bezuinigd kan worden. Meer transparantie is nodig.

De VVD en GroenLinks lanceren deze week tijdens de behandeling van de Onderwijsbegroting in de Tweede Kamer opnieuw het plan voor een financieel transparante NPO, meldt De Telegraaf.

De overige regeringspartijen CDA, D66 en ChristenUnie zijn niet voor een financieel übertransparante NPO.

Momenteel zijn de programmakosten alleen inzichtelijk voor de Raad van Toezicht van de NPO en het Commissariaat voor de Media.

Het Telegraaf-artikel NPO moet per programma ’afrekenen’ kunt u lezen via Blendle.

Foto: Omroep MAX, Roland J Reinders
25 Reacties op “Kamermeerderheid voor financieel transparante NPO”


 1. Pim

  leuk, kunnen we zien wat er echt bij de Vara wordt uitgegeven.

 2. Gerdien

  Prima, hoor, maar dan ook graag financiële transparantie bij de commerciële omroepen. Niet alleen omdat we dat ook zelf betalen maar ook omdat je dan vergelijkingsmateriaal hebt.

 3. Masha

  Dan moet deze transparantie ook tegelijkertijd ingevoerd worden voor alle uitgaven van publieke gelden, iedere subsidie, elke begroting van (semi-) overheden.

  En meteen ook openbaarheid in alle afspraken die de Belastingdienst heeft gemaakt met multinationals die niet of nauwelijks belasting hoeven te betalen (ook een vorm van subsidie).

 4. b

  Einde NPO . En dat voor de goedkoopste publieke omroep van Europa . Wie niet snapt dat dit een belachelijk idee is heeft jaren onder een steen geleefd . Moet dan ook voor de commercielen gaan gelden want die betalen wij met zijn allen ook al ziet de meerderheid de constructie niet .

 5. Ghj

  Hoelang horen we dit al ?
  Wie zegt dat we het juiste bedrag te horen krijgen ? (Laten we vooral doen alsof politici betrouwbare mensen zijn 😂)

  En daarbij transparantie betekend niet dat ze daadwerkelijk iets aan het (belachelijk hoge) kosten gaan doen.

  Ik krijg een beetje het idee dat de npo meer kost dan een commerciele zender en dat dit absoluut niet bekend mag worden

  Hoe verklaar je anders uurlonen van €2000 ?

 6. The truth

  Als eerste moet het gutmenschvodje Telegraaf genaamd snel zijn schijnheilige kop houden. Je zag het voor de landelijke verkiezingen. Opeens meedoen met NRV,VK,AD en de NPO en RTL, wow overal waren zij opeens pro. Pro Klaver Arafat, pro PvdA, pro economische vluchteling. Allemaal werkten zij in opdracht om PVV klein te houden. Overige media maken daar trouwens geen geheim van dat zij een smerig anti democratisch spel spelen, Telegraaf echter wel. Vandaar mijn statement even richting stinkkrant Telegraaf, de gifmengers.
  Maar ik was altijd voorstander van NPO echter het in de doofpot stoppen van duizenden aanrandingen en verkrachtingen door de pareltjes, georganiseerd vanuit de moskeeen waren voor mij een eyeopener dat NPO NIET onafhankelijke journalistiek bedrijft maar slecht een propagandamedium is. Daarom terug naar 1 of 2 zenders meer dan genoeg zelfs. Dat is mijn uitspraak en realiteit en daar moet u mee dealen. Terug naar bescheidenheid.

 7. PV

  VVD Spion heeft gelekt naar de Telegraaf en PowNet.

  PowNet is haar huisomroep en ze zal eerdaags wel overlopen naar Baudet.
  Ze was altijd kind aan het bij PowNet.

  Alles is zo goed als bekend. Even google en men weet genoeg.

  Ik ben wel benieuwd wat de kosten zijn van de 2e kamer. 99% is gedram en onnodig.

 8. Tieho

  9:52

  Van het kleinste land met de minste inwoners van europa

  Die oneliner word totaal niet meer serieus genomen

  Commercielen zijn prive bedrijven
  Die ‘moeten’ helemaal niks

 9. Jantje

  Bij de NPO werken veel journalisten die de hele dag spoken na jagen in de samenleving als het om overheiduitgaven gaat en de samenleving op kosten jagen via WOB en WAB regelingen om elk declaratiebonnetje boven te krijgen. Bij die cultuur past niet dat je zelf totaal niet transparant bent.

  Ik wil graag precies weten hoeveel budget er naar BNNVARA(Links) tegenover WNL(rechts)

  Verder het argument goedkoopste PO van Europa slaat nergens op. PO’s zijn geen schoolvoorbeeld van efficiente organisaties. Daar zijn in Engeland en Duistland ook genoeg discussies over.

  Ik ben voor een sterke en brede PO en is van essentieel belang maar wel evenwichting transparant en efficient werkt.

 10. OMG

  Zo grappig dat de pro NPO’ers hier altijd zo snel op hun teentjes getrapt zijn. Ik blijf in de herhaling vallen, maar het zuilensysteem is in deze tijd gewoon niet meer te verantwoorden. De fusie van de omroepen was stap 1, de volgende is gewoon 1 NPO organisatie. Dat scheelt nogal wat budget en efficiency. Immers, nu zijn er 12 CEO’s, 12 raden van bestuur, 12 directiesecretaresses, 12 HR afdelingen, 12x ieder zijn eigen studio faciliteiten etc etc.

  De pro NPO’ers willen maar niet begrijpen dat het besparen op overhead, helemaal geen impact heeft op de programmering.

  Oh ja en als we dan toch bezig zijn en écht willen besparen: Stoppen met 3FM en daar NPO Radio 5 op programmeren.

 11. zo maar

  Laten we afspreken dat het gemiddelde wordt aangehouden van alle publieke omroepen in Europa en dat de Nederlands publiek omroep in dat lijstje de middenpositie mag innemen. Is een mooie oplossing en is in 1 uurtje uit te rekenen.
  Kamerleden die de omroep in hun portefeuille hebben zitten en niet weten wat de programma’s kosten, zijn ongeschikt als woordvoerder inzake de P.O.. Dus kamerlid Westerveld van Groen links mag iets anders gaan doen, of zich 1 dag erin verdiepen. Dan weet hij het wel. 1 dag maar “kamerlid”.

 12. west

  @ b
  Bedoeld u de omroep verenigingen / regionale omroepen of de NPO ?
  denk dat de NPO nooit opgeheven wordt of verdwijnt , en om de landelijke en omroepen / reg/ omroepen afteschaffen is meer voor nodig dan een paar lobbyisten die dat zo graag willen zoals @OMG
  Op papier aardig natuurlijk dat wegsnijden van allerlei zaken , maar als je alleen NPO hebt zal het kosten plaatje veel hoger liggen de organisatie die dan een omroep wordt dat uitzend ,en moet alles zelf gaan bekostigen, en wie controleerd dan weer de NPO Heeft u dan ook een overzicht van het kostenplaatje op jaar basis wat het de organisatie NPO kost ? Die had ik dan graag van u gezien
  i p v domweg iets op te schrijven !

 13. critikast

  U mag van mij aannemen dat er nog heel veel bezuinigd kan worden bij de NPO. Begin eens met het afschaffen van het zuilensysteem, waarover ze zich in het buitenland niet alleen verbazen maar er ook hartelijk om moeten lachen. Allemaal eigen gebouwen, directies, managementteams, secretaresses, kantines, onkostenvergoedingen, declaratiepatronen, te grote redacties en allemaal hun eigen kostbaar ingerichte kantoren en zeker studio’s. Snijd vervolgens in declaraties, bezetting van reportageteams etc. Nu zitten er vaak drie verslaggevers van verschillende zuiltjes bij hetzelfde onderwerp. Journaal, Een Vandaag, DWDD etc. allemaal hun eigen reporters bij grote gebeurtenissen. Wat een verspilling. Laat een onafhankelijke instantie meekijken bij alle omroeporganisaties. Van het rapport dat ze geen uitbrengen schrikt iedere betrokkene zich kapot. Een bodemloze put, die snel gedempt moet worden ! Aktie vanuit Den Haag richting Hilversum. Liever gisteren dan vandaag !

 14. Robert

  Degenen die hier zo heftig tegen zijn zullen er weer werken.
  Verder sluit ik me aan bij critikast, niks aan toe te voegen verder.

 15. OMG

  @Critikast

  Zo is het precies! De pro NPO roeptoeters kunnen enkel op de man spelen of schermen met ‘we zijn de goedkoopste PO van Europa’. So what!? Er kan met gemak 200 miljoen bezuinigd worden als de zuilen worden afgeschaft. Ik durf zelfs richting de 300 miljoen te rekenen.

 16. anoniem

  Nu nog financieel transparante kamerleden..

 17. west

  @ OMG U blaast maar wat ! Kom eens met onderbouwde cijfers
  kom eens met een jaarbegroting, en wat de kosten zouden kunnen zijn voor de NPO
  zonder omroepverenigingen dus…,
  alles om de uren te vullen op radio en tv plus alle totale exploitatie kosten! Die kunt u niet eens geven! dus niet zo`n grote mond opzetten !

 18. OMG

  @west

  haha als ik, volgens jou, een heel financieel plan moet neerleggen om mijn punt te maken, kan ik net zo goed voor de NPO gaan werken ;). Het rekensommetje is heel simpel hoor, je snijdt alles weg wat overhead is = dubbel of driedubbel, vierdubbel of zelfs twaalfdubbel (is niet eens een woord). Tenzij je denkt dat de CEO van BNN/VARA ook daadwerkelijk zelf tv en radio maakt?

  Al die uren vullen op tv en radio kan prima zonder al die directies, management teams, secretaresses, HR afdelingen etc. Die maken immers geen tv en radio. Daarvoor in de plaats gewoon 1 directie, 1 pand, 1 kantine, 1 management, 1 studio complex, 1 reportageteam per onderwerp etc, voor de gehele NPO. Scheelt héél véél geld.

  Dus als iemand hier blaast, ben jij dat wel.

 19. The truth

  West omg heeft wel een sterk punt hoor

 20. west

  @OMG Dit onderwerp met jou idee moet je eens bij bestuursorgaan NPO aankaarten , ze lachen je ronduit in je gezicht uit! Ik denk dat je niet eens bij een omroep werkt maar de grote jongen wil uithangen hier op MC, of je werkt bij een com zender en hebt de pest aan ons publiek bestel
  Je maakt met jou idee, hoe de NPO kan bezuinigen heel veel kapot , en brengt de werkgelegenheid in Hilversum en omstreken in gevaar !
  Dat er met het belastinggeld doelmatig wordt omgegaan is een goed streven
  maar jou reactie is werkelijk onzin !! Vele willen zo graag het BBC model
  Wel eens bij de BBC in Londen geweest???
  denk het niet !!!!

 21. OMG

  @West

  Jij en al die andere NPO roeptoeters kunnen maar 1 ding: Hetzelfde zeggen.

  Ja ik heb bij de NPO gewerkt, ja ik heb bij de CO gewerkt, ik ben zelfs bij de BBC geweest en heb bij VRT gewerkt. Kortom, ik weet heel goed waar het fout zit.

  Alles x12 doen is gewoon belachelijk, je argument dat dan de werkgelegenheid in Hilversum en omstreken kapot gaat mag geen argument zijn, dan zijn het ‘Melkertbanen’.

  De huidige NPO is ontstaan vanuit een verzuilde samenleving, dat is vandaag de dag niet meer het geval. Bovendien kun je dit ook niet verantwoorden.

  Met die pak ‘m beet 300 miljoen besparing, kun je heel veel andere en betere dingen doen. Zoals beter onderwijs, betere zorg en betere zorg voor ouderen.

 22. west

  @ OMG Volgens mij lieg je dat je barst , je durft niet eens je naam te schrijven !
  Denk dat je heel gefrustreerd bent. over het feit wat je niet bent geworden bij de omroep, wat u zelf wenste, of bij de NPO bent ontslagen!

 23. OMG

  @west

  hahaha. Het zit je hoog je?

 24. west

  @ OMG nou nee ,maar denk dat deze site vooral wordt bekeken door RTL kijkers
  en RTL medewerkers,daarom zijn er ook zoveel negatieve reacties over de NPO
  op MC te lezen , Men ziet ook altijd de splinter bij een ander zitten, maar de eigen balk zien ze niet!

 25. OMG

  @west

  Kan je verzekeren dat ik momenteel niet bij RTL werk noch naar RTL kijk, ik vind het nogal kort door de bocht, alsof mensen die kritiek hebben op de huidige werking van de NPO ook tegen een publieke omroep zijn of vóór commerciële televisie.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.