Kamermeerderheid voor financieel transparante NPO

Het zou zomaar kunnen dat de NPO binnen afzienbare tijd volledig met de billen bloot moet op financieel vlak. Er is een politieke meerderheid voor een übertransparante NPO, waarbij kosten van afzonderlijke programma’s openbaar worden. Dat meldt De Telegraaf vandaag. Het plan speelt al wat langer, maar pas sinds de verkiezingen van afgelopen maart is er een politieke meerderheid voor te vinden, aldus de krant. Nu hoeft de NPO alleen nog de kosten per genre bekend te maken.

De NPO ligt alwéér onder een vergrootglas, omdat Den Haag niet in het gat van de dalende advertentie-inkomsten wil springen. De NPO zegt niet te kunnen bezuinigen, maar dat willen VVD, GroenLinks, PVV, 50Plus, SGP en Forum voor Democratie, samen goed voor een nipte Kamermeerderheid, zélf bepalen door de kosten per programma op tafel te krijgen.

Van regeringspartij VVD is al langer bekend dat zij vóór openbaring van kosten op programmaniveau is. “De NPO kijkt vaak naar de politiek wanneer zij tegen een probleem aanloopt. Dan lijkt het mij niet vreemd om hen te vragen naar inzicht in de financiële keuzes die zij maken“, zegt Kamerlid Heerema.

Ook GroenLinks is nu voor. Kamerlid Westerveld spreekt van ‘een principekwestie’. “Ik heb nu geen idee of er wel of niet bezuinigd kan worden. Meer transparantie is nodig.

De VVD en GroenLinks lanceren deze week tijdens de behandeling van de Onderwijsbegroting in de Tweede Kamer opnieuw het plan voor een financieel transparante NPO, meldt De Telegraaf.

De overige regeringspartijen CDA, D66 en ChristenUnie zijn niet voor een financieel übertransparante NPO.

Momenteel zijn de programmakosten alleen inzichtelijk voor de Raad van Toezicht van de NPO en het Commissariaat voor de Media.

Het Telegraaf-artikel NPO moet per programma ’afrekenen’ kunt u lezen via Blendle.

Foto: Omroep MAX, Roland J Reinders

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen