Farid Azarkan na VI-rel voorvechter homo-emancipatie

DENK-Kamerlid Farid Azarkan ontpopt zich na de homorel rond Voetbal Inside tot een voorvechter van de emancipatie van homoseksuelen. Hij voelt zich daarin gesteund door onder andere Peter van der Vorst. Dat heeft hij vrijdagmiddag laten weten in het programma The Friday Move dat VI-ster Wilfred Genee maakt voor BNR. Azarkan vindt het schandelijk hoe homoseksualiteit belachelijk wordt gemaakt in Voetbal Inside. Het leidde tot een verhitte discussie tussen Genee en Azarkan.

Het DENK-Kamerlid gaf aan dat hij liever in Voetbal Inside had gezeten om zijn verhaal te doen, maar reisde graag af naar de BNR-studio. Hij pleit voor een RTL-boycot, onder meer omdat VI homofoob zou zijn. “Jullie eigen collega Peter van der Vorst zegt: ‘Ik zou me als jonge homo niet veilig voelen erdoor. Het zijn onhandige, domme grappen die jonge homo’s kunnen kwetsen en onveilig kunnen laten voelen in de voetballerij.’ Hij is iemand die homoseksueel is.”

Vervolgens ontstond er een discussie waarbij Genee beweerde dat Azarkan niet eens weet wat er is gezegd in Voetbal Inside. Genee verweet Azarkan niet correct geïnformeerd te zijn, maar dat ontkende Azarkan: “Het ging over Gordon. De stelling dat je zegt dat ik niet weet wat het is, dat is gewoon niet zo. Ik weet ze wel. Ik heb ze vanmorgen nog een keer terug te lezen.”

Genee: “Ja. Hij zei: ‘Ik ga liever naar darts kijken.’ Is dat homofoob? Peter van der Vorst heeft er ook bij gezegd dat hij vindt dat het wel moet kunnen. Hij kan zich voorstellen dat sommige mensen er last van hebben, maar vindt ook dat het moet kunnen.”

In het land waar jullie – nou, met name je partijgenoten – vandaan komen, zouden al dit soort mensen al lang zijn opgepakt. Die zouden dan in de gevangenis hebben gezeten. In dit land krijg je de ruimte om alles te kunnen zeggen wat je wil, ook partijen als DENK. Ik vind het heel opmerkelijk dat je tot een boycot van een programma wil overgaan waarin de vrijheid van meningsuiting centraal staat.

Homoseksueel vriendje

Vervolgens ging het vooral om het emotionele aspect van de homo-opmerkingen in VI. Azarkan: “Als mijn zoon binnenkomt met een groepje vrienden en ik hoor ze praten over: ‘Hé, je voetbalt als een homo.’ Dan zeg ik daar iets van. Vervolgens zegt hij: ‘Ja, ik stond te kijken naar Voetbal Inside en daar kon het wel pap.’ Hoe ga ik hem netjes opvoeden?

Genee: “Dan zou je hem kunnen zeggen: ‘Zoon, zo zit het leven in elkaar. Het betekent dat je zelf weerbaarder moet gaan worden, dat je moet zorgen voor jezelf en je duidelijk kan zeggen wie jij bent en waar je voor staat.‘”

Azarkan: “Nou is één van die vriendjes homoseksueel, zeg ik even. Hoe zou hij zich in die groep voelen als hij ziet hoe er elke keer gesproken wordt omdat dat bij Voetbal Inside wordt voorgedaan? Dat mag jij me uitleggen. Het probleem is dat we ons zelf heel moeilijk kunnen verplaatsen in mensen die er last van hebben. Jullie doen er altijd zo lacherig over, van: ‘Kijk dan niet! Het is gewoon leuk, het is gezellig. Ah joh, dit moet kunnen, het is gewoon grappig.‘”

Genee: “Ik kan me voorstellen dat er momenten zijn waarop het te ver gaat, maar dat wil niet zeggen dat je een programma zou moeten boycotten en de vrijheid van meningsuiting daarmee in de war gaat brengen.”

Azarkan: “Het staat mij vrij om daar tegenin te gaan. Ik vind dat jullie te ver gaan. Ik heb een ideaal waarbij iedereen zichzelf kan zijn, ongeacht je geaardheid, ongeacht je afkomst of je sekse. Dat is mijn mening en daar sta ik voor.”

De verhitte discussie kunt u onderstaand bekijken:

Foto: BNR

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen