Die Hard op televisie tijdens kerst leidt tot discussie

Zoetsappige kerstfilms op televisie horen bij kerst. Maar RTL 7 schrikte de kijker op met Die Hard op kerstavond, Die Hard 2 op eerste kerstdag en Die hard 4.0 op tweede kerstdag – de derde film is overgeslagen. Getuige de hoge kijkcijfers heeft de kijker ervan genoten, maar is zo’n bloedstollende actiereeks met Bruce Willis wel gepast tijdens kerst? Het leidde op onze sociale media tot wat discussie, maar in Canada liep het zelfs zo hoog op dat de premier zich erover heeft uitgesproken.

De Canadese premier Justin Trudeau maakte een einde aan de discussie door zich in een ochtendprogramma op tv uit te spreken over Die Hard. Op de vraag of het een kerstfilm is, antwoordde hij: “Ja, Die Hard is absoluut een kerstfilm. Dat staat buiten kijf.

Titia Ketelaar, kerstfilm-expert van NRC, heeft zich in een podcast van de krant uitgelaten over de materie. “Kerstfilms zijn eigenlijk altijd familiefilms, maar er is een uitzondering: Die Hard. In Canada is op dit moment een enorme discussie gaande of Die Hard een kerstfilm is“, legt ze uit.

Die Hard is een enorm harde actiefilm. “Het wordt meestal met kerst uitgezonden, ook dit jaar weer. Die Hard gaat over een politieagent, gespeeld door Bruce Willis, die wacht tot zijn ex-vrouw naar buiten komt van de kerstborrel van haar werk op 24 december. Ze komt niet naar buiten, want het gebouw is door terroristen gegijzeld. Hij gaat ze allemaal redden.”

Zelf is het Ketelaar het eens met Trudeau: dit is een kerstfilm. “Er zitten allerlei clous in. Ik las deze discussie met plezier. Als je goed luistert zitten er ook belletjes van Jingle Bells in de film. En de vrouw van Bruce Willis heet Holly. In kerstfilms is er altijd een hoofdrolspeler die Holly heet of Mary. Een kerstige naam, dat hoort erbij.

Vooral het vierde deel van Die Hard trok deze kerst veel kijkers. RTL 7 trok er gisteren maar liefst 549.000 kijkers (10 procent) mee.

Foto: RTL

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen