Derksen valt Klaver aan: eindelijk weer talkshowophef

Dankzij Johan Derksen was er dinsdag eindelijk weer eens een spannend talkshowmoment. De laatste tijd zijn de praatprogramma’s op televisie opvallend braaf en kabbelend, maar daar trekt de voetbalanalist zich niets aan: hij trok in Jinek fel van leer tegen medegast Jesse Klaver. Dat was te zien in de uitzending op NPO 1. Klaver draaide een praatje af over dat het kabinet Rutte-III de grote multinationals zou verkiezen boven de gewone man in de straat. Makkelijk scoren, vindt Derksen.

Derksen is niet zo onder de indruk van Klaver. “Ik sluit niets uit hoor met zijn succes. Het welbespraakte mannetje met het overhemd en de opgerolde mouwen heeft heel semi-intellectueel Nederland meegekregen, maar ik vind het nu wel een beetje goedkoop scoren. Je richt je nu echt op een paar ontevreden groepen en ik weet niet of die ook door de knieën gaan voor die act die je opvoert.”

Volgens Derksen is de act van Klaver behoorlijk gescript. “Dit is een bedachte act, hè. Het is een heel succesvolle act, want ik heb toch de indruk dat hij naar voren geschoven is als de welbespraakte sprekende pop van de denktank achter de schermen. Als gewone tv-kijker heb ik die indruk.”

Klaver reageerde geërgerd. “Ik vind het voor Johans doen nog best behoorlijk hoe ik hier word aangesproken. Hij mag het ook best over mij zeggen, maar wat je nu zegt over deze mensen die daar in Doetinchem zitten, daar doe je ze tekort mee. Dit zijn geen boze mensen.”

Derksen: “Ik heb niet boos gezegd, ik zei ontevreden mensen.”

Klaver: “Daar zit een politie-agent. Hij is niet ontevreden en niet boos, maar hij zegt wel: ‘We hebben steeds minder collega’s om het werk op te knappen.’ Naast hem zit iemand in de gezondheidszorg, die zegt dat er steeds minder bedden zijn om mensen op te vangen.”

Derksen kwam er bijna niet meer tussen. “Mag ik even wat terugzeggen of zit dat er niet in?“, vroeg hij. “Ik vind het trouwens ook een beetje oncollegiaal tegenover de SP en de PvdA. Jullie willen met z’n drieën een links blok vormen, maar jij zit nu eigenlijk in hun vijver te vissen, terwijl ik denk dat de SP er net zo over denkt als jij.

Moet Klaver dan samen met de twee andere linkse kopstukken naar voren treden? “Dat had ik dan liever gezien uit een vorm van solidariteit, maar Jesse wil heel Nederland veroveren. Dat gaat tegen je werken. Zo lang Jesse er met zijn verantwoordelijk functie nog een papadag op na kan houden, dan is het nog niet zo slecht gesteld met Nederland.”

Klaver: “Was dat hem?

Derksen: “Ik vind dat mensen in die functie zich niet kunnen veroorloven om een papadag in te lassen.”

Klaver: “Weet je wat ik me eigenlijk niet kan veroorloven? Dat ik het een papadag noem, want je moet iedere dag vader zijn. In welke positie je ook zit: je moet verantwoordelijkheden en taken delen. Welke keuzes ik verder als vader maak, gaat je geen zak aan.”

Derksen: “Er zijn heel veel vaders in Nederland die ook heel graag een papadag in zouden willen lassen, maar dat gewoon niet kunnen. Ik ben jarenlang hoofdredacteur van een blad geweest en kon geen papadag inlassen.”

Jinek wist gisteren 915.000 kijkers (30 procent) te bekoren.

Foto: KRO-NCRV

Meer in KRO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen