Avrotros-baas Van Stade ontmaskerd als schreeuwlelijk

Geplaatst op Thu 07 Dec 2017 om 13:00

Avrotros-baas Eric van Stade loopt schreeuwend rond in het omroepgebouw, kleineert redactieleden en heeft op luidruchtige wijze stampij gemaakt bij de NPO. Dat blijkt vandaag uit uitspraken van Peter de Bie in de Volkskrant. Van Stade zou te heftig hebben gereageerd toen hij de strijd om de Nieuwsshow dreigde te verliezen. “Ik hoorde dat Van Stade stond te schreeuwen in het gebouw van de NPO: jullie zijn dieven. Waarop ze bij de NPO zeiden: als je dat vindt, dan ga je toch naar de politie?

Het geschreeuw van Van Stade wordt aan de Volkskrant bevestigd ‘door een insider, die het van meerdere aanwezigen heeft gehoord’. De Bie vult aan dat andere omroepbazen Van Stade niet of nauwelijks hebben gesteund.

De Nieuwsshow verhuist per 1 januari van Avrotros naar Omroep MAX, omdat de presentatoren en de redactie niet verder willen met de Avrotros. Beide kampen hebben een moeizame relatie, legt De Bie uit. “Dat is zo sinds onze werkgever, de Tros, in 2014 fuseerde met de Avro. De Tros voelde als familie, na de fusie werd alles hiërarchischer.”

Van Stade’s tirannieke trekjes

Eigenlijk had De Bie zich neergelegd bij een pensioen eind dit jaar, maar bij MAX gaat hij toch nog drie jaar door. Toen er dit jaar over zijn opvolging gesproken werd, was de redactie echter niet blij.

De Avrotros wilde een werkloze presentator naar voren schuiven. “Die man, ik zal zijn naam niet noemen, stond op de loonlijst van Avrotros, maar hij had al een tijdje geen programma meer. Ze zochten een plek voor hem. Wat het nog erger maakte, is dat de directie bij ons had geschermd met drie andere, wél geschikte kandidaten.”

Toen De Bie ontdekte dat die nooit zijn benaderd en hij Van Stade hiermee confronteerde, maakte hij voor het eerst kennis met de tirannieke trekjes van zijn directeur. “Hij hield scheldend en schreeuwend voet bij stuk. De hele redactie voelde zich gekleineerd en zocht een uitweg.”

Van Stade maakt De Bie zwart

Het was voor De Bie hét moment om naar MAX te stappen. Daar opperde Jan Slagter om het hele programma én de redactie over te nemen. Zelfs de NPO kon zich niet vinden in de opvolger die Avrotros naar voren schoof. “Mede daarom gaf de NPO het uitzendtijdstip aan Max.

Avrotros heeft niet alleen De Bie maar ook zijn co-host Mieke van der Weij op non-actief gezet. “Ik ben door Avrotros neergezet als een dief die er met de kroonjuwelen vandoorging, als een ouwe lul die niet met pensioen wil. Dat is karaktermoord. Dieptepunt was voor mij het moment dat de directeur, Eric van Stade, mij stond zwart te maken bij de NPO en riep dat daar dieven werken.

Zonnekoning

Volgens De Bie wilden de collega’s van Kamerbreed ook weg bij de Avrotros. “Maar bijna niemand durft zich te verzetten met al die bezuinigingen. Als het je niet zint, kun je opdonderen. Gelukkig grijpt de NPO in, zo blijkt, wanneer een omroepdirecteur zich gedraagt als een zonnekoning.

Het onthullende Volkskrant-artikel ‘Nieuwsshowpresentator Peter de Bie doet voor het eerst zijn verhaal over het conflict met omroep Avrotros: ‘Iemand moet een keer zijn bek opentrekken” met daarin nog meer details over deze kwestie kunt u lezen via Blendle.

Overigens kan Van Stade maar beter op zijn tellen passen. Hij lijkt zich niet te realiseren dat De Bie de echtgenoot is van Dieuwertje Blok. Zij heeft warme banden met een controversiële organisatie die boosaardige mensen naar Spanje ontvoert.

Foto: Avrotros, Nico Kroon
12 Reacties op “Avrotros-baas Van Stade ontmaskerd als schreeuwlelijk”


 1. BEUK DE BOOM

  De NPO is geen gezellige familie maar een wespennest.

 2. Vrede

  Wat is het trouwens stil rond dat bedrijfje van Gosschalk en wie die 2e man is daar die een viespeuk blijkt.
  Je hoort niks meer over alsof de naam verbergen prima is en niemand erachteraan zit.

 3. tessa

  Wat een kakker is die van Stade zeg, blegh!! Hopelijk rot ie gauw op uit medialand.!

 4. PremH

  @Beuk, bij rtl en sbs is het geen haar beter hoor. Velen denken dat het blijkbaar zo hoort in het mediawereldje.

 5. NPO

  De Avrotros wilde een werkloze presentator naar voren schuiven.

  Dat moeten meer omroepen doen.

  De EO neemt na een paar weken pensioen Knevel weer in dienst. Was om regeltjes te omzeilen. Een paar weken geleden bij MAX gehoord uit de mond van knevel.

 6. Loop

  Werkt Diewertje bij justitie? Die hebben dat bij Poch geflikt.

 7. Bart

  AVROTROS zal de komende jaren nog meer tegen dit soort dingen aan lopen. Door de fusie van beide omroepen en de directeur is AVROTROS eigenlijk steeds meer een commerciële omroep binnen de NPO geworden. Misschien is het tijd om commercieel verder te gaan. Eric zou eens met John de Mol moeten gaan praten. Een commerciële AVROTROS op 2 van de zenders huidige SBS zender is een win win situatie lijkt me.

 8. Pieter

  je blijft lachen hier op MC wat een eigenwijze lui die alles beter weten
  na zoveel tijd blijkt dat ze er niets van wisten!

 9. Bert P

  AVROTROS FLOP

  ZIGGO vanavond Mega Flop voor muziekfeest (Jan Smit)

  Nog geen 4000. kaarten verkocht van de 12000……..

 10. hemeltje

  woont van stade in volendam?

 11. tjongejonge

  Van Stade is een vakman en heeft altijd tijd voor welke producent dan ook! Een van de weinige die staat voor zijn mensen.

 12. Eva

  Ik steek mijn hand in het vuur voor Erik van Stade! Vakman en een man waar je heel goed mee kunt samenwerken. Ik herken niets in bovenstaande verhaal.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.