Angela de Jong doodmoe van heisa om elk grapje op tv

Tv-columnist Angela de Jong van het AD wordt er doodmoe van dat ieder grapje op televisie tegenwoordig tot fout wordt uitgeroepen door een select gezelschap wereldverbeteraars. Dat laat ze blijken in haar column in het AD. Nu zijn de mannen van Voetbal Inside de klos, omdat René van der Gijp heeft geroepen dat hij niet naar trouwende mannen wil kijken en in dat verband ook nog het woord ‘vaseline’ erbij haalde. Flauwe testosteronhumor, maar het moet wel kunnen, vindt De Jong.

Het lijkt wel alsof iedereen alleen maar boos is tegenwoordig, stelt. “Wanneer is het toch begonnen, de kramp waar Nederland in zit? Je kunt tegenwoordig je mond niet meer opentrekken op tv en een opmerking maken die niet helemaal politiek correct is en je hebt de poppen aan het dansen.

Alles over vrouwen, Zwarte Piet over homo’s is seksistisch, racistisch of homofoob, klaagt De Jong. In het geval van VI is het volgens haar niet meer dan ‘de Bovag-garagehumor van drie middelbare mannen’. “Kunnen de Sunny Bergmannen en Sylvana Simonsen van deze wereld daar dan misschien iets minder hysterisch op reageren?

Ook De Jong begrijpt dat die homograppen in VI slikken zijn voor een jonge jongen die nog uit de kast moet komen. “Maar dat moeten meer mensen, elke dag, ook zonder Gijp: vrouw, man, dik, dun, christen, moslim, Twents accent of blauwe hanenkam. Tegen een stootje kunnen hoort erbij in het leven.”

De Jong pleit ervoor dat er in 2018 iets minder #ophef ontstaat over van alles en nog wat. “Want als straks Genee, Derksen en Gijp ook al met meel in de mond gaan praten, wordt het wel erg saai, braaf en kleurloos op tv én in Nederland.”

Het volledige pleidooi van Angela de Jong kunt u lezen op de website van het AD.

Foto: KRO-NCRV

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen