VRT-ster na dertig jaar ontslagen vanwege sms-flirten

Terwijl Hilversum aan het bijkomen is van de wantoestanden op de seksboerderij van Job Gosschalk, woedt de #metoo-discussie ook volop bij onze zuiderburen. De Vlaamse publieke omroep VRT zet Bart De Pauw na dertig jaar op straat vanwege ‘grensoverschrijdend gedrag’. Dat meldt de omroep. De Pauw heeft zich schuldig gemaakt aan flirten via sms. “Hij sms’te me maandenlang bijna elke nacht: ‘Ik wil met u naar bed’“, zegt een ‘bekende Vlaamse actrice’ in de Vlaamse media.

De Vlaamse actrice werd naar eigen zeggen nooit meer gevraagd voor klussen bij De Pauws televisiebedrijf. “Uiteindelijk maakte ik hem duidelijk dat het genoeg was. Toen volgde nog een laatste sms. ‘Oké, dan niet. Your loss’.

De Pauw zelf is in shock: “De enige reden die zij daar voor geven is dat in de nasleep van de #MeToo-campagne een aantal anonieme meldingen zijn binnengelopen rond mijn persoon. Anonieme meldingen omtrent mijn gedrag of hoe ik met mijn medewerkers omga. De vertrouwenspersoon van de VRT heeft voor alle duidelijkheid laten weten dat het niet gaat over fysieke aanrandingen, maar vooral om sms-verkeer met flirterige toon. Er werd op een bepaald moment ook gewag gemaakt van stalking.

De VRT spreekt in een persbericht van ‘diverse meldingen’. “Het was voor de betrokkenen een moeilijke stap om hierover te getuigen, een stap waarvoor we bij VRT veel respect hebben. Deze ernstige getuigenissen stroken niet met de integriteitswaarden die voor VRT essentieel zijn. Daarom heeft VRT eerder deze week de weloverwogen beslissing genomen om de samenwerking met Bart De Pauw stop te zetten“, zegt een woordvoerder.

Klopt het dat het alleen om wat flirterige sms’jes ging? “We geven geen details over de inhoud van de meldingen. Dit uit respect voor alle betrokkenen. We steunen mensen die te maken krijgen met grensoverschrijdend gedrag en moedigen hen aan om hiervan melding te doen bij onze preventie-adviseur.

Ook de samenwerking met productiehuis Koekentroef!, waar De Pauw een bepalende rol heeft, wordt stopgezet. “Aangezien Bart De Pauw, als presentator, regisseur, acteur, bedenker, bij elke productie van Koekentroef! betrokken is, schorten we de samenwerking voorlopig op. We staan open voor een dialoog met het productiehuis om tot een constructieve oplossing te komen voor toekomstige producties.

De volledige reactie van De Pauw leest u hier, vrouwelijke collega’s van De Pauw steunen hem hier.

Er is in Vlaanderen veel discussie over deze kwestie. Heel wat BV’ers nemen het op voor De Pauw.

Foto: VRT

Meer in Overige

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen