Sinterklaasjournaal zonder rellen van start gegaan

Geplaatst op Tue 14 Nov 2017 om 8:30

Geen Pauw-tafel vol boze linkse actrices, geen herrie in het intochtdorp en geen Sylvana Simons met een spandoek: het Sinterklaasjournaal is maandagavond om zes uur in alle rust van start gegaan met een mooie 988.000 kijkers (23 procent) op NPO 3. Dat blijkt uit cijfers van Stichting KijkOnderzoek. Pro-zwartepiet-krant De Telegraaf verbaast zich over de rust waarmee we dit jaar de Sinterklaas-periode ingaan. “Piet blijft piet“, kopt de krant op de voorpagina. “Het gezeur voorbij?

Ineke Strouken, oud-directeur van het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland, bemoeide zich de afgelopen jaren stevig met de pietendiscussie, maar ziet dat het dit jaar rustig is. “We weten het allemaal wel. We zijn de schrik voorbij.

Frits Booy, volgens de krant ‘dé pietenkenner’, is de angel uit de discussie. “In veel grote steden zijn er verschillende soorten Pieten gekomen“, zegt hij. “In de dorpen is Piet traditioneler gebleven, maar is er misschien ook minder moeite mee.

Men lijkt zich er een beetje bij neer te leggen. “Er is wel een soort van vermoeidheid rondom dit thema.

Het Sinterklaasjournaal speelde de afgelopen jaren een prominente rol in de pietendiscussie, omdat het programma een grote stempel drukt op het sinterklaasfeest.

Het Telegraaf-artikel Het gezeur voorbij? kunt u lezen via Blendle.

Foto: NTR, Roel Jorna
33 Reacties op “Sinterklaasjournaal zonder rellen van start gegaan”


 1. Papegaaitje leef je nog.

  Zwarte Piet kan echt niet meer in deze tijd. WEG MET ZWARTE PIET. Alle racisten kunnen nu weer reageren.

 2. Kokkie

  Intocht dit jaar in Dokkum en daar in het noorden moet je niet aankomen met dat gezeur, de mensen hebben daar een duidelijke mening, zwarte Piet en anders niet, alleen gooit de nos roet in het eten….

 3. boris

  Roetpiet is prima. Gelukkig einde discussie.

 4. Bert

  Ik vind dat het discriminerend is dat de kerstman altijd wit is. Tijd voor verandering.

 5. Jamai

  Zwarte Piet is prima zolang het maar geen karikatuur van een domme slaaf is – maar dat is-ie al 40 jaar niet.

  Ik ben wel erg blij dat zowel het ene kamp als het andere het erover eens is dat ze hier moe van worden…

 6. joseff

  en alles in OPSPORING VERZOCHT is ?????
  dus ook dizzzcriminazie, ???

 7. west

  Ja Bert doet me denken aan de blanke slaven dus witte kerstman mag straks ook niet meer!
  @ Kokkie n de Randstad zijn ze allemaal gek geworden !

 8. Sander

  Jammer dat de Telegraaf juist met dit artikel het gezeur weer op gang brengt.

 9. NH

  De Telegraaf is een zeurkrant met ook nog volop nepnieuws en pulp

 10. NH

  Minister @KajsaOllongren van @D66 wil niet met de pers praten over maatregelen die ze neemt tegen online nepnieuws. “Ze heeft aangegeven alleen quotes aan de Telegraaf te willen geven.”

  Met andere woorden: De Telegraaf is geen pers. Ja wat is het dan.

  Nivo Rutte III

 11. johnn

  dus dat ministertje denkt te weten wat nepnieuws is ??
  MENS, ga koken,

 12. Huib

  Behalve de grote steden overal zwarte piet. De rust kan wederkeren.

 13. Elles

  Ik woon niet in een grote stad, en gelukkig ook bij ons de roetpiet. Werkelijk onbegrijpelijk dat volwassenenen zo moeilijk doen over zo’n eenvoudig compromis. Kinderen zijn hier volwassener dan volwassenen, die zich als kind gedragen.

 14. Otto Groeneveld

  Sinterklaas moet en zal verdwijnen door de zieke gutmensch.

 15. Het is de schuld van Vladimir Poetin.

  Nogmaals wat D66 ook zegt ik heb niets te maken met het feit dat zwarte Piet moet blijven of verdwijnen.

 16. Koos

  @Elles

  Het is van de zotte dat we uberhaupt aan een kinderfeest van 100 jaar veranderingen uitvoeren, geen kind of zelfs geen volwassenen had er enige notie van dat het met slavenij te maken heeft.

  Alleen die ene trut uit Amerika en een stelletje werkelozen in Nederland.

 17. arie

  En dan toch het domme linkse meeloopster gansje Diewertje Blok, die eigenlijk te oud is voor een kinderprogramma, die toch weer presenteert.
  Ondanks dat ze de traditionele zwarte piet, die zij jaren heeft gekoesterd, nu niet meer wil.
  Laf mens.

 18. Joop Draai

  wat een gezeik, mijn hele leven hoor ik dat zwarte piet zwart is van de schoorsteen, maken we dat iets realistischer wordt iedereen boos.

  En hoezo niet uit te leggen aan kinderen? kinderen hebben helemaal geen besef van hoe het was toen ze nog niet geboren waren.

 19. Jan

  @ Elles

  Ik woon niet in een grote stad, en gelukkig bij ons Zwarte Piet. Wij laten 100 schreeuwers niet bepalen hoe wij een feest moeten vieren. We halen gewoonweg onze schouders op. Je ziet het nu in Amsterdam, hij is aangepast naar “Spaanse edelmanPiet” en dat is ook weer niet goed voor de SJW. Schijtziek word je ervan.

 20. René

  Charlie Chan, wat een engel is dat toch. *zwijmel*

 21. David

  Mensen zijn er klaar mee. Dat lijkt goed nieuws, maar het Sinterklaasfeest heeft wel enorme klappen opgelopen de laatste jaren. Men is er lang niet meer zo mee bezig als 10/15 jaar terug.

  Denk dat het in sommige gebieden een stille dood gaat sterven (randstad bijv.)

 22. Jantien de Groot

  Bij de intocht in Dokkum hoop ik dat de demonstranten tegen een zwarte gekleurde Piet, zielige lui overigens, zich niet laten zien. En anders gewoon met een knietje de Dokkumer Ee inschuiven! Het is gewoon ongelofelijk dat er leeghoofden zijn die de traditie van Sinterklaas en zwarte piet vanuit het oogpunt van racisme zien. Deze overdreven schmink is in vroeger dagen ontstaan, zodat kleine Japie niet meteen de buurman of zijn oom of tante zou herkennen. Dan zou zijn geloof in Sinterklaas zijn gaan wankelen.

 23. Elles

  @Jan: lekker volwassen tekst

 24. Joop

  Als die paar anti zwarte pieten een keer in een barst vrije spiegel gaan kijken, kunnen ze zelf aanschouwen hoe belachelijk ze zichzelf maken. Gaan we ook Duitsers bij de grens tegenhouden voor wat ze gedaan hebben tussen 40-45 en dat vele malen erger is dat het vermeende slavernij verleden waar wij geen deel van hebben uitgemaakt?

 25. Jan

  @ Elles,

  Lekkere inhoudelijke reactie. Zegt over het algemeen genoeg.

 26. Het is de schuld van Vladimir Poetin.

  Ik heb even overleg gehad met mijn staf en de volgende oplossing bedacht. In de gutmensch randstad wordt suikerfeest gevierd en buiten de randstad gewoon Sinterklaas MET zwarte Piet. Lijkt mij een prima oplossing. De groeten van Sint en Vladimier.

 27. Joop

  @joris

  Roetpiet is helemaal niet prima, je kan zo zien wie eronder zit. En zonder pruik is het helemaal idioot. Piet moet overal hetzelfde eruit zien. Niet de ene keer rood en de andere keer blond met een paardenstaart.

 28. Joop

  @Elles

  Er zou helemaal geen compromis moeten zijn. Gaan we nou echt toegeven aan elk persoon die zich door iets beledigd voelt? Genoeg mensen die zich ergeren aan de islam, maar daar zie ik geen aanpassingen.

 29. Peter

  Het hele Sinterklaasfeest slaat nergens op.

 30. Joop

  @Joop Draai

  Uhm, kinderen hebben wel het besef van vorig jaar, of het jaar daarvoor, of het jaar daarvoor. En hoe leg je aan kinderen uit dat die piet met een paar lichte veegjes heel duidelijk de buurman is? En hoe leg je uiteindelijk uit dat we een heel kinderfeest onder dwang hebben moeten veranderen vanwege een paar drammers met een geestesziekte?

  En hierna is het wel weer iets anders, dan gaan we allemaal over op halalvlees. Want dat is toch een mooi compromis?

 31. jan

  De trend is gezet over 10 jaar is de oude zwarte piet verdwenen.

 32. Lambert

  Is Dieuwertje inmiddels niet ouder dan Sinterklaas zelf? Kan de goedheiligman niet wat Spaanse botox meebrengen?

 33. Momo

  Als ze de meerderheid van de bevolking niet kunnen geven wat het wil, moeten ze er maar gewoon mee ophouden.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.