NRC Handelsblad geeft Achtuurjournaal een zeven

Geplaatst op Sat 18 Nov 2017 om 13:00

Het Achtuurjournaal, ‘s lands meest bekeken nieuwsprogramma, krijgt van NRC’s tv-recensent Arjen Fortuin het rapportcijfer zeven. Dat laat hij weten in het dagblad. Fortuin keek van maandag tot en met donderdag naar het instituut en daar baseert hij zijn cijfer op. “Om met het goede nieuws te beginnen: de buitenlandverslaggeving van het Journaal is excellent. Er waren drie goede items over de coup in Zimbabwe, met het eerste al op dinsdag, toen RTL Nieuws nog niet wakker was.

Ook over de hervormingen in Frankrijk en de coalitieonderhandelingen in Duitsland werd subliem bericht, vindt Fortuin. De binnenlandsverslaggevng, bijvoorbeeld over nepnieuws en de vernietiging van het gasbesluit, waren volgens hem een stuk minder.

Verder is het NOS Journaal veel te institutioneel, vindt Fortuin. Drie van de vier dagen opende de uitzending in Den Haag. Dat was op maandag (de affaire-Omtzigt) nog logisch, maar op dinsdag en donderdag (brief van minister Ollongren over nepnieuws en rapport over de Nationale Politie) niet nodig, stelt de tv-kenner. “Het leverde in beide gevallen ook niet de beste items op.

Pijnlijk was de uitzending van donderdag. Vlak ervoor zei Matthijs van Nieuwkerk tegen de nabestaanden van Mitch Henriquez dat ze vast het openingsnieuws van het Journaal zouden gaan zijn, maar vervolgens werd de zaak helemaal niet behandeld. “RTL was er wel. Er werd ook bij Pauw uitgebreid nagepraat.

Als dit een haringtest was geweest, was het Journaal uitgekomen op een zeven.

Het rapport van Arjen Fortuin kunt u lezen op de NRC-site.

Foto: NOS
27 Reacties op “NRC Handelsblad geeft Achtuurjournaal een zeven”


 1. Arie

  Het NOS journaal is de schandvlek van de natie.
  Vooringenomen linkse journalistiek en bomvol nepnieuws.
  Gemanipuleerde groen links propaganda of het nu gaat om zgn. nieuwe Nederlanders of het milieu.
  Bovendien brengt het continue sport alsof het nieuws is onder leiding van de oververtegenwoordigde sportredaktie.
  Sport is geen nieuws, sport is amusement en een spelletje om het volk dom te houden.

 2. Cloé

  NPO is vooringenomen en selectief. Ik zal als voorbeeld nooit de h*at demonstraties vergeten tegen J*den in Den Haag 2014. Daar zwaaiden men met is vlaggen en H*kenkruisvlaggen en riep men ‘d**d aan de J*den’. Ik was diep geschokt. NPO maakte zich toen schuldig aan manipulatie van het nieuws door zaken bewust weg te laten.

 3. Jan

  Leve Friesland !

 4. aammehoela

  Het NOS journaal is de trots van de natie. Onafhankelijke journalistiek en bomvol nieuws of achtergronden van zaken die in de belangstelling staan.
  Actueel nieuws over politiek, maar ook het klimaat en milieu. Oktober 2017 wederom wereldwijd het warmst ooit werd helaas niet verteld gisteren.
  Daar waar nodig is er aandacht voor de sport, maar lang niet alle journaals zijn er mee gevuld. Enkel het 13.00u journaal heeft altijd een sportblok.
  Zo liggen de feiten en niet de “nep-reactie” van Arie.
  Het NOS-journaal is echt iets om trots op te zijn.

 5. Jacoba

  Ach ja het nos journaal…… een linkse hobby

 6. Don

  Erg slecht progje vind ik en dan nog die presentatoren..ppff, die ‘meesteres’ Steenhuizen (is niet om aan te zien en te horen). Ik kijk liever naar de Duitse journaals welke veel strakker en inhoudelijk beter zijn ook!

 7. David

  Een 7 is wat overdreven. Ik vind het niveau tamelijk bedroevend eerlijk gezegd. Zeker als je niet helemaal imbeciel bent…

  Het is bepaald geen actiejournalistiek. Men volgt over het algemeen braaf de lijn van het Kabinet uit Den Haag: “wiens brood men eet, etc…”

 8. Lambert

  Een zeven is inderdaad te ruim beloond; en al het nieuws heb je natuurlijk al veel eerder op diverse andere plaatsen kunnen horen/lezen. Die miljoen kijkers elke dag snap ik dan ook niet. Misschien zijn dat mensen die nachtdienst hebben, overdag slapen en om vijf voor acht ‘s avonds wakker worden. De zaak Henriquez krijgt sowieso veel te veel aandacht. De rekenmachine van de advocaat maakt overuren, hij vaart er natuurlijk wel bij.

 9. Zo zit het

  Het is weer zover. Op aammehoela na staan de CO-boys weer klaar om gif te spuien over het zgn. linkse journaal. Ze kijken het nooit en roepen maar wat. Een 7 is niet overdreven, het is een mager cijfer. Een vette 8 of een kleine 9 zou beter zijn. RTLLN bijvoorbeeld, een 3 vanwege het niet stellen van kritische vragen.

 10. west

  @ Arie Jij valt duidelijk onder de doelgroep , on ge interesseerde … pulp TV kijker die alleen maar alles afkraakt wat de NPO betreft
  Jouw reactie geeft al aan, dat je niet hoog op de maatschappelijke ladder staat
  Als Nederland het van zulke mensen zoals jij moeten hebben , ging het de verkeerde kant op in dit mooie land
  Het NOS journaal sinds 6 januari 1956 is nog altijd het beste nieuws voorziening
  programma van ons land!
  Jij kijkt duidelijk geen NOS journaal , want er is geen spoor te bekennen van linkse of rechtse journalistiek of items , en jij kijkt ook zeker geen BBC BREAKFAST , BRT JOURNAAL OF DE DUITSE HEUTE want anders had je wel geweten dat sport wel degelijk onder nieuws valt
  Je bent een heel dom kereltje , dat vanavond wel weer naar RTL zal kijken
  neem ik aan !
  11

 11. west

  @ Don je liegt dat je zwart ziet !

 12. iq10

  t NPO en RTL
  en verder alle regionale omroepjes ;
  wie kijkt daar überhaupt naar,
  is echt voor t domme volk wat zelf niet denken kan,
  t is bijna allemaal NEP nieuws

 13. arie

  Het NOS journaal van 20.00 uur kan gemakkelijk in 5 a 10 minuten, rest van de tijd is belerende propaganda als filiaal van Green Peace, Artsen zonder grenzen, Novib, klimaatactivisten, Wakker dier etc. onderwerpen die bestemd zijn voor de al of niet gekleurde achter het nieuws programma,s.

 14. X

  iq10: Je doet je naam eer aan.

 15. Ad

  Die zeven (voor wat het waard is) is mede te danken aan het RTL-nieuws. Ze houden elkaar scherp en kwalitatief goed. De nieuwskijker is hiervan de winnaar.

 16. caesar

  @X (14:38) Hahaha Geweldig!

 17. L.

  Van mij krijgt het een dikke 9! Fijn dat er nog iedere dag goede journalisten hard werken om het land te informeren. Geldt ook voor RTL Nieuws. We moeten juist blij zijn met de onafhankelijke journalistiek in ons land. Dat is lang niet overal zo. En voor diegenen die alleen maar roepen “fake news” zijn zelf fake. Beetje Trump nadoen, verzin zelf eens wat.

 18. anoniem

  Slaap lekker door Nederland, alles gaat goed.

 19. Otto Groeneveld

  Onzin zeg. Wegkijken van massa aanrandingen en verkrachtingen. Journaal en zijn leiding zou compleet vervangen moeten worden en is een regelrechte aanfluiting voor de journalistiek.

 20. Harold

  Van het nieuws dat de afgelopen weken bij onze zuiderburen de voorpagina bepaalde hebben wij weinig gehoord.

 21. jacques

  Geef NRC een 2 voor de Omtzigt berichtgeving

 22. echtwaar

  Wie is Arjen Fortuin nou helemaal. Net gegoogled, beetje een enge blonde krullekop. Denkt hij dat het me iets intereseert wat hij van het journaal vindt?

  Wat zijn dat voor rare arrogante journalisten? Ik vindt het journaal inderdaad helemaal top, maar lekker interessant.

  Misschien wordt het de hoogste tijd dat al die column schrijvers eens iets zinnigs met hun lleven gaan doen en ons verlossen van hun aanwezigheid.

 23. BBcee

  Kijk eens naar Tagesschau/Tagesthemen (ARD), Heute (ZDF), Aktuelle Stunde (WDR).
  Je ziet het verschil en je wilt niet meer naar het Nederlandse sensatie nieuws, of het van de NPO of RTL is.
  Sensatie en sensatie.

  Bij de NOS maar dat draaiende achtergrond en de lopende nieuwslezers. Waarschijnlijk in oefening voor de marathon.

 24. Super

  De NOS en het NRC krijgen van mij allebei een 1 vanwege hun links moraliserende, totaal niet objectieve berichtgeving.

 25. Hans

  Ik geef het NOS Journaal een 4. Mede omdat ze enkel persberichten van de overheid doorgeven. En ook omdat ze veel dingen niet vertellen die wel gebeuren in onze samenleving. Één voorbeeld de Turkenrellen, maar zo zijn er wel meer van dat soort zaken.

  De NOS en de “Turkenrellen”
  https://www.youtube.com/watch?v=fD0sVsJjDdA

  “In de kern is onze nieuwsvoorziening kapot”
  https://www.youtube.com/watch?v=euUDw0TbgJI

 26. Willem

  NOS journaal is een totale aanfluiting.

 27. Joris

  Waar blijven de excuses in de richting van Ontzigt?
  De NRC is afgegleden naar het nivo van joop.nl / DENK / Martijn.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.