Niemand luistert naar Domiens 3FM: nieuw dieptepunt

Geplaatst op Tue 21 Nov 2017 om 10:34

NPO 3FM weet het tij maar niet te keren. De zender zakt verder de afgrond in naar een historische laag marktaandeel: 4,0 procent. Dat blijkt vandaag uit cijfers van het Nationaal LuisterOnderzoek over de periode september-oktober. Nog nooit eerder trok 3FM, waarvan ochtendspits-dj Domien Verschuuren tegenwoordig het boegbeeld is, zo weinig luisteraars als nu. De cijfers zijn enorm gekelderd. Ter vergelijking: nog maar vijf jaar geleden piekte 3FM op ruim 12 procent marktaandeel.

De vrije val van 3FM werd begin 2015 pas echt goed ingezet. In dat jaar verloor het station het middagduo Coen & Sander. Vorig jaar vertrok Giel Beelen als de ochtendspits-dj van 3FM, dat nu een volledig nieuwe bezetting kent.

Verschuuren liet zich dit weekend op NPO Radio 1 nog positief uit over zijn radioshow op 3FM. “We stabiliseren en zien voorzichtige groei in de doelgroep.

Vorig jaar ging het roer bij 3FM drastisch om en moest vrijwel alle muziek héél recent zijn. Dat is drie maanden geleden weer teruggedraaid. “Ik zeg niet dat wij de smaak en kennis van de luisteraar onderschat hebben, maar ik denk wel dat we heel erg bedacht hadden: nu gaan we radio voor jongeren maken.

Nu draait 3FM soms ook The Beatles. “Ik draai muziek die er toe doet, dat noem ik NU-muziek.

Begin september gaf Verschuuren nog aan dat hij volgend jaar op 6 procent marktaandeel wil zitten met 3FM. “Richting de 6 procent vind ik een haalbaar doel voor september 2018.

Luistercijfers

3FM was in september-oktober de achtste radiozender van het land. De meest beluisterde zenders waren Radio 538 (12,6 procent), NPO Radio 2 (11,1 procent), Sky Radio (8,9 procent), Qmusic (8,5 procent), NPO Radio 1 (8,0 procent), Radio 10 (6,9 procent) en Radio Veronica (4,0 procent).

Het volledige overzicht vindt u op radiosite Radiofreak.nl.

Foto: Sophie Hemels
42 Reacties op “Niemand luistert naar Domiens 3FM: nieuw dieptepunt”


 1. Martini

  Ik had het gister in de auto ook even opstaan. Was niet te doen. Tien jaar was er weinig reden om het af te zetten.

 2. Corrector

  @Martini: als je nou ook onderbouwt wat er precies niet te doen was aan het luisteren naar 3FM, dan zou jouw opmerking toevoegen, want dan kunnen we onze ervaring leggen naast die van jou.

 3. Rukker

  Die Domien is veel te kleurloos of zo’n belangrijk tijdslot enige rol van betekenis te kunnen spelen. Hij is zelfs te saai om je goed te kunnen ergeren. Vast een lieve jongen die om de week bloemen voor zijn moeder meebrengt maar niet erg talentvol in wat hij doet.

 4. Zonder Naam

  @Rukker – Hij komt op mij eerder (weliswaar ingehouden) heetgebakerd over, met lange tenen. Zeg vooral niets negatiefs over Kensington of over 3FM in de breedste zin van het woord.

 5. Eindregie

  Hilversum drie bestond nog niet, een ieder zong zijn eigen lied….
  Zoals het bedacht is eind jaren zestig tegen de zeezenders, is het nu achterhaalt door de vrije markt. Het zou de staat sieren, om ook eens ergens mee te stoppen, in dit geval met 3FM. Over en uit. De NPO overleeft dat echt wel hoor.

 6. Ron

  @Zonder Naam: dat is de aard van het beestje, en haal je er maar moeilijk uit. 3 FM blijft het lachertje uit radioland met deze cijfers. Maar vlak ook Veronica niet uit in deze….wat een drama.
  En mind you, 3 FM en Veronica staan nu gelijk, en dan heeft 3 FM ook nog eens een groter bereik op FM…need I say more?

 7. OMG

  Kun je een zender met bijbehorend budget nog verantwoorden als er blijkbaar geen vraag naar is? Is het hebben van een profiel / zender als 3FM dan écht nog zo belangrijk? Draagt het bij aan de functie die de NPO behoort uit te oefenen? Ik denk dat je heel makkelijk kunt stellen van niet.

  Dit zijn ook allemaal vragen die NPO zich volgens mij nooit stelt. Ik ben voor een sterke publieke omroep, maar deze huidige organisatie heeft duidelijk bewezen het niet te kunnen. Tijd om er mee te stoppen en helemaal opnieuw te beginnen.

  Om te beginnen, stop met 3FM en zet daar de volledige programmering van Radio 5 op, daar is immers wél duidelijk vraag naar.

 8. piet

  OMG daar kan wel vraag om zijn naar deze zender maar in het weekend zijn daar programma, s die daar niet thuis horen.

 9. Richard Hroenenheuvel

  Waneer krijgt hij zijn comming-out, ken geen beter voorbeeld, die er zo nichterig uitziet en doet of hij van de vrouwen is.

 10. Dkk LL

  Het is een pannenkoek, een kleurloos geval.

 11. Meneer Kaktus

  Denk niet dat Domien het probleem is; over de hele lijn scoort 3FM dramatisch. De metamorfose van Radio 2 (met vrijwel allemaal dj’s die een jaar geleden op 3FM zaten) doet ze de das om. De ‘oudere jongere’ luistert naar 2, de jeugd (15-25) luistert naar Spotify en incidenteel naar SLAM FM.

  Er is onder de jeugd geen behoefte aan een brede jongerenzender die geen keuze durft te maken. Rap, r&b, house, goedkope Nederlandse meuk (Kensington, Miss Montreal): het moet allemaal geforceerd een plek krijgen in de programmering. De enige weg terug is transformatie naar een ‘brede popzender’, maar ja: in dat gat is Radio 2 al gesprongen…

 12. David

  @Eindregie.

  Dat is het meest verbazende. Men kan jaren doormodderen met belastinggeld, en er wordt nooit eens ingegrepen. Het is nu toch wel leuk geweest?

 13. Ad

  Gelukkig is er eind december weer Serious Request, kunnen ze begin 2018 weer kraaien dat de lijstercijfers geweldig in de lift zitten…….

 14. Ron

  Nou Serious Request is ook al lang niet meer dat succes wat het ooit was. Ook dat zal te maken krijgen met de dalende populariteit van 3 FM, en nog meer dan voorheen. De vooruitzichten zijn er wel naar…

 15. Frans

  Net als met Pauw en Matthijs, 1 miljoen kijkers , 16 miljoen mensen kijken niet dus is de vraag of het wel verantwoord is dat je 16 mensen belasting laat betalen om er 1 te plezieren.

 16. west

  ligt ook aan het feit dat er 100.000 radiozenders zijn
  heeft niets met een programmering of dj te maken
  als 538 , SKY niet massaal bij bedrijven aanstaan ,dan zakt het ook in elkaar !

 17. 43

  @Frans: Kromme be redenatie.
  Een landweg naar een gehucht in Groningen betalen ook 17 mln mensen aan mee terwijl we daar nooit gebruik van maken.

  Puur op 3FM gericht kun je jezelf afvragen wat mensen/luisteraars nog toegevoegde waarde vinden.
  Radio 4 zou op een prominente FM plaats meer luisteraars trekken.

 18. Maoam

  Domien moet zijn show in z’n eentje dragen en daar heeft hij niet de juiste eigenschappen voor. Het zou best een aardige gozer zijn, maar als ik naar zijn show luister is het echt ontiegelijk saai en braaf. En in de vroege ochtend kan ik juist meer luchtigheid en humor gebruiken.

 19. Walter

  Die dj’s zitten er meer voor zichzelf de laatste jaren (en maar kwekken over hun eigen leven -”nou luisteraars, ik heb gisteren wat meegemaakt: ik heb 3 stukjes uit mijn neus gepeuterd, en jullie?”-, en ouwehoeren ipv liedjes draaien). Reclameblokken en teveel pratende dj’s laat radioluisteraars afhaken…

 20. Marc E. Putto

  Exact zo voorspeld, dat de daling gewoon verder zou doorzetten.
  Prognose: nog een procent er af en dan stabiliserend!

 21. Remi

  Elke 4 uur dezelfde muziek, dag in dag uit, week in week uit …

  Bastille !!
  Katy Perry !!
  Kensington !!

  Vanmiddag weer, en morgen, etc …
  Die dj’s zijn hun eigen ‘station’ aan het saboteren … ik weet het zeker.

 22. Zonder Naam

  @Remi – Die muziek mogen ze niet zelf uitzoeken (misschien 1 of 2 liedjes per uur). De muzieksamenstellers, in de volksmond ook wel ‘de muziekpolitie’, zullen eerder de saboteurs zijn.

 23. Bart

  Over de hele lijn is er van alles mis met 3FM. Een van die dingen is dat deze jongen nu het gezicht naar buiten toe is die de zender moet dragen. Iets wat hij helemaal niet kan. Domien is van het type die je er goed bij kan hebben in bedrijf maar die niet de kar trekt. Dat kan hij helemaal niet. Dat hij nu in allerlei programma’s opduikt om (positief) over 3FM, muziek, Serious Request en radio te praten wordt een beetje sneu.

 24. Jroen

  Als SR dit jaar een succes wordt.. Waar praten we dan over.. Dan is 3FM toch een succes? Als we dan allemaal massaal weer gaan luisteren dan is er volgens 3fm niets aan de hand.

 25. Bart

  @Jroen Serious Request was de afgelopen 2 jaar al geen succes meer. Dat komt omdat er tegenwoordig types als Domien in huis gaan. Het wordt tijd dat 3FM Serious Request aan Radio 2 doneert.

 26. Schommelstoelwaanzin

  Ik kijk al uit naar Serious Request!

 27. Remi

  @Zonder Naam

  Ik weet dat … de muziek-samenstellers heersen …

  Maar waarom doen die dj’s daar niets aan ?
  Waarom komen ze niet in opstand ?
  Want als het zo door gaat, met die luistercijfers, staan ze spoedig tóch op straat …
  Onbegrijpelijk dat ze dit blijven pikken.

 28. kampie

  @ad

  de meesten kijken naar de livestream serious request Helpt dus weinig

 29. kampie

  @bart
  inderdaad
  Met Stenders ,Ekdom en de Wild heb je in ieder geval aansprekende namen

 30. johan d

  Bast stille bij 3 fm

 31. Robin Martens Lover

  Tijdens serieus request gaan de luister cijfers wel omhoog! iedereen wil dat zien en horen!!
  en wie weet komt er wel weer iemand langs die nagels gaat lakken

 32. Serious Request

  Afschaffen die staat radio !!!!
  Dat had 50 jaar geleden al gemoeten!
  Gemaakte radio. Voegt niets toe en heeft ook nooit wat toegevoegd!

 33. Gazt

  Het probleem is voornamelijk de manier van mediaconsumeren van de doelgroep, het te lang teren op oude successen en de domme keus om typische funx troep ten gehore te brengen op deze zender. Haal al die rotzooi die ze op funx draaien weg en dat geeft ze zeker al 0,5 % terug. Muzikaal dieptepunt is wel dat broederliefde en boef gedoe. Haal dat stel mislukkelingen uit je playlist en het klinkt al een heel stuk beter.

 34. Hahaha

  Waarom zou je naar de radio luisteren als je zelf je favoriete muziek kunt draaien

 35. Valerie

  Sinds Domien en Frank bij 3FM op prominente plekken zijn gezet luister ik niet meer naar 3FM en ik moet zeggen het bevalt me prima. Zouden ze bij 3FM ook eens moeten doen, luisteren naar kwaliteit radio, daar kunnen ze nog heeeel veel van leren. Maar iets zonder talent zal nooit iets worden.

 36. Simone

  De NPO heeft vakkundig hun eigen popzendertje om zeep geholpen. En dat gesponsord en wel.

 37. Jeroen

  En toch wordt 3FM langzaam beter… luister weer af en toe….

 38. Bart

  @Serious Request Dat bepaal jij niet.

 39. Ron

  @Jeroen: kun je dat onderbouwen? Wat vind je er beter aan geworden?

 40. Jeroen

  @ Ron

  De commercials en het nieuws.

 41. Kees

  Trek de stekker uit die klote zender

 42. Ernst

  Tsja als je Evers hebt

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.