‘Nederland zou woest zijn bij islam-variant The Passion’

Marianne Zwagerman vindt de jaarlijkse NPO 1-show The Passion zwaar ongepast. Dat heeft de mediakenner gezegd in De Ochtend op NPO Radio 1, een programma van Passion-omroep KRO-NCRV (die de show samen maakt met EO). Zwagerman begrijpt deze christenpropaganda niet. “Ik vind dat je je religie altijd privé moet houden, netjes achter de voordeur. Val mensen er in het publieke domein niet mee lastig. Nu wordt de hele Bijlmer omgebouwd tot een soort openbare kerk.”

Moet je je voorstellen wat er zou gebeuren als dit om een islamitisch tv-evenement zou gaan, aldus Zwagerman. “Ik vind het allemaal prachtig, maar wat zouden we doen als er een grote publieke moslimomroep was geweest die hetzelfde initiatief had genomen en tijdens het Suikerfeest even de hele Dam zou platleggen, daar een openbare dienst zou houden en dat live zou uitzenden op tv? Nederland zou te klein zijn en terecht.

The Passion wordt in 2018 georganiseerd in de Bijlmer. Daar past het evenement goed, omdat daar al heel veel kerken zijn, vindt de EO. “Doe het dan lekker in de kerk dan en niet in de openbare ruimte“, stelt Zwagerman. “Val een ander er niet mee lastig. Ga niet een hele stadswijk afzetten en daar een openbare kerkdienst houden.

Ze houdt ook niet van het saamhorige karakter van de show. “Ik krijg hier een soort Marco Borsato-gevoel bij, en dat neigt naar suïcide. Vreselijk.

Het is nog niet bekend wie volgend jaar de rol van Jezus gaat spelen in The Passion. Voor de rol van Judas schijnt een radio-dj met een Tesla benaderd te zijn.

Foto: KRO-NCRV

Meer in EO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen