John de Mol over Linda, NPO, TMG en voetbalrechten

Geplaatst op Fri 24 Nov 2017 om 11:32

John de Mol stond donderdag weer even in het middelpunt van de belangstelling vanwege de presentatie van zijn nieuwe mediaconcern Talpa Network. ‘s Middags gaf hij een toespraak in het DeLaMar-theater in Amsterdam en ‘s avonds zat hij in Nieuwsuur. Zijn hoofdboodschap was dat hij zich in de steek gelaten voelt door de politiek, maar ook deed hij uitspraken over tal van andere zaken, zoals zijn zus Linda de Mol, een reclamevrije NPO, de mislukte TMG-overnamepoging en voetbalrechten.

Nieuwsuur-presentator Twan Huys wilde wel eens van De Mol weten of hij zich zuur voelt over het mislukken van de overname van de Telegraaf Media Groep. “Nee, helemaal niet. Ik ben er niet zuur over en ben er ook niet zuur over geweest. Het is gewoon een zakelijke competitie geweest. Een verbeten strijd? Ik denk dat de media dat er een beetje van gemaakt hebben. Dat valt reuze mee. Ik heb in mijn carrière wel vaker verloren.”

De Mol heeft nog altijd zo’n 30 procent van de TMG-aandelen in handen. Klopt het gerucht dat hij de video-activiteiten van TMG, TMG VNDG, wil overnemen? “Nee, net zoals dat ik niet NU.nl wil overnemen. Dat wordt me op een of andere manier elke keer aangepraat. Het is niet zo. Maar het is wel zo dat er nog steeds contact is met TMG, we zijn aandeelhouder en betrokken bij wat ze aan het doen zijn.”

Het zou dus kunnen – heel misschien – dat die samenwerking met TMG meer gestalte gaat krijgen dan het nu heeft. Daar zou ook VNDG bij kunnen horen, omdat wij natuurlijk over content iets meer kennis in huis hebben dan zijzelf. Er wordt over gepraat, maar het kan niet of wel doorgaan.”

Reclamevrije NPO

Ook vroeg Huys aan De Mol of hij vindt dat de NPO reclamevrij moet zijn, net zoals bijvoorbeeld zijn oud-Endemol-collega Paul Römer, nu baas van de NTR, dat vindt. “Ik vind het altijd heel moeilijk om iets te zeggen over de publieke omroep. Ik vergelijk de publieke omroep altijd een beetje met Europa. We hebben het over Europa, maar Europa bestaat niet. Je hebt Duitsland, Frankrijk, Italië. En dat is bij de publieke omroep ook zo.”

Het zijn allemaal op zichzelf staande eilandjes, meent De Mol. “Als ik Paul Römer hoor praten over de publieke omroep, dan is dat een heel andere publieke omroep dan als je naar Jan Slagter luistert. Ik onthoud me altijd van hoe het moet of niet moet bij de publieke omroep.”

Ik weet het niet. Ik denk dat het op het termijn misschien goed is om de publieke omroep op termijn onderscheidender te maken, omdat reclame voor de rest van de media een steeds belangrijke rol gaat spelen. Dan ligt er gelijk een bonnetje in Den Haag van 200 à 300 miljoen euro.”

Eredivisie in 2019

Door naar voetbalrechten. Voetbal is nog altijd een topscoorder op tv, dus gewild door alle tv-zenders. In 2019 komt de Eredivisie weer op de markt. “Nee, daar gaan we niet op jagen. Het is ook niet mijn droom. Ik denk dat we op dit moment in Nederland in de media in een fase zitten dat er geen partijen meer zijn, althans geen commerciële partijen, die meer zullen bieden voor voetbalrechten dan wat ze opleveren.”

Vroeger was dat wel anders. “In de tijd toen ik Talpa wilde starten, was het in Nederland moeilijk om op de kabel te komen. En dat heb je nou eenmaal nodig als je een zender wil starten. De enige manier om op de kabel te komen is de voetbalrechten te kopen, want dan moeten ze je doorgeven. Dan ben je ook bereid om meer te betalen dan je aan reclame kunt terugverdienen aan voetbal. Die tijden zijn voorbij, dus er zijn geen bedrijven meer die hun marketingpositie moeten versterken door het voetbal.”

De Mol verwacht dat de biedingen zullen tegenvallen voor de Eredivisie. “De commerciële partijen zullen niet meer gaan bieden dan de waarde, denk ik. De enige die het kan is de publieke omroep.”

Maar hij kan het zelf toch ook makkelijk betalen? “Ja, maar ik ga mijn geld niet stoppen in business waarbij we het niet kunnen terugverdienen. Dan investeer ik het liever in nieuwe content en nieuwe dingen.”

Momenteel heeft De Mol nog de rechten van de Champions League, maar die worden volgend jaar alweer verhandeld. “Die komt ook vrij en de Europa League ook. Er komt elke keer van alles vrij, maar daar geldt hetzelfde voor. Ik wil het graag hebben, maar wel tegen de juiste prijs.”

Linda

Tot slot vraagt het AD de mediatycoon waarom zijn zuster Linda de Mol tv maakt voor RTL 4, terwijl hij eigenaar is van concurrent SBS 6. “Daar ben ik totaal niet mee bezig. Ik heb twee petten. Dat geef ik eerlijk toe. Als ik zie dat Linda meer dan twee miljoen kijkers scoort, ben ik hartstikke blij. Want het is een Talpa-programma, dus daar heb ik óók voordeel bij.

Lees ook:
John de Mol noemt zijn mediaconcern Talpa Network (gisteren)
Peter R. de Vries keert terug op de buis bij SBS 6 (gisteren)
Talpa maakt van SBS 6 proeftuin van de wereld (vandaag)
John de Mol wil van Mark Rutte ruimte om te vechten (vandaag)
Shownieuws enorm onder indruk van Talpa-presentatie (vandaag)

Foto: Nieuwsuur
16 Reacties op “John de Mol over Linda, NPO, TMG en voetbalrechten”


 1. Suitk

  Wolfje nooit genoeg

 2. Walter

  Ultieme voetbalrechtenverdeling:
  Eredivisie –> NOS (veel bereik, vertrouwd, geen reclame)
  CL —> RTL (meer kijkers dan nu bij SBS/V., liever Genee/Gijp/Derksen dan v.Peperstraten, B-acteur als analist en R.de Boer + positief voor doorgang Voetbal Inside)
  EL —> B-competitie bij B-zenders als Veronica, Eurosport

 3. Michiel

  @Walter

  Een publieke omroep hoort geen astronomische bedragen uit te geven met betrekking tot een, in verhouding, zeer zwakke voetbalcompetitie.
  Dat kan men beter aan een commerciële partij overlaten. Die pompen er meteen ook wat meer geld in.

 4. B

  @michiel

  Helemaal mee eens.

 5. David

  De NOS heeft afgelopen jaren overal misgegrepen als het om sportrechten gaat. Daardoor hebben ze wel veel geld over. Neem van mij aan dat ze naast de Eredivisie zullen gaan voor of CL of EL en dat ook wel zullen krijgen. Ze kunnen immers boven marktwaarde bieden als staatsgesubsidieerde omroep…

 6. koro

  john je eigen hollanders gaan je en willen je kapot maken.
  kijk en lees hoe buitenland de goede bedrijven over nemen in nederland.
  en wie zijn de bemiddelaars, de kont likkers, Hollanders.

  de zogenaamde bemiddelaars die op provisie of bonus leven
  deze bemiddelaars hun VADER heeft geen bedrijf kunnen opzetten
  daarom hebben ze geen gevoel voor een eigen bedrijf.

  john je mensen in je eigen bedrijf zijn ratten.

  ik ken een rat die op een dag zei, sinds de concurrent hier in dit pand zit ruikt de hele tent naar kook lucht. Ik ga hier weg. Nu heeft deze bemiddeld om concurrent over te nemen en nu loopt hij vrolijk verder in het zelfde pand met kook licht

  zijn salaris en bonus en dure bedrijfsauto als tegen prestatie
  wie de schoen past…

  alle medewerkers waar dan ook
  als de baas je chanteert probeer op een of ander manier het op beeld of papier te krijgen
  al duurt het jaren, pak ze beet.

 7. G.

  Koro …

  Stellen is ‘n kunst! Oefen lekker door

 8. Dj

  Rtll7 champions leauge Europa leauge zou goed zijn voor deze zender top analisten Renee en Johan jan Boskamp hebje top team beter dan SBS6 en zigio

 9. Kaaskijker

  Weet u nog dat de commerciële partijen de voetbalrechten van de publieke omroep wilde hebben omdat dat niet (meer) hoorde bij de publieke taak? En mogen ze ze weer terug hebben. Meteen doen op NPO3!

  En geef onderwijs, media, kunst en cultuur maar ook sport nooit meer in handen van de VVD. Ze willen er graag met hun tengels aan maar snappen er niks van. Het draait om het totaal wat aanspreekt. Holistisch denken.

 10. Ano Nymous

  Enge man. Heeft dadelijk alle media in handen en wordt zijn pulp constant over ons ‘uitgestrooid’

 11. Annemiek

  Wat een griezel is die de Mol.

 12. Keimenna

  En dat zegt “Annemiek” , hahahaha

 13. joop

  Hier past een woord GELDWOLF.

 14. aammehoela

  Dit maakt zo duidelijk waar het om gaat: geld verdienen is nummer 1. Nu de voetbalrechten niet meer zo interessant zijn wil men niet mee gaan bieden, hooguit tegen bodemprijs. Dus de NOS mag de ere-divisie houden omdat John er niet te veel voor wil betalen of heeft hij zijn les geleerd over de ontstane haat en hetze tegen die voetbalzender die toen kortstondig bestond. De voetbalkijker wil tijdens de samenvattingen geen reclame, 3 x 8 minuten, onderbrekingen hebben!

 15. Richard

  NOS betaalt veel te weinig voor de uitzendrechten
  Dat is de hoofdreden dat het Nederlands voetbal kwalitatief diep is gezonken; te weinig geld
  Beetje nadenken voordat u zomaar iets roept

  @ aammehoela

 16. Arnoud Tempelman

  Voetbal is voorbij. Nederland loopt voorop in korfbal. Die rechten zijn goedkoop. De Amerikanen hebben hun World Series in baseball. Nederland is wereldkorfbalkampioen.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.