Hiv-organisaties teleurgesteld in Gordon Gaat Trouwen

Geplaatst op Wed 22 Nov 2017 om 14:30

De Hiv Vereniging en Aidsfonds – Soa Aids Nederland vinden het onbegrijpelijk dat kandidaten van het RTL 4-programma Gordon Gaat Trouwen moesten verklaren geen hiv te hebben. Dat laten de twee organisaties vanmiddag weten in een reactie. Gordon Gaat Trouwen is een productie van tv-gigant Talpa. Het is een behoorlijke misser van de makers van de datingshow van Gordon, vindt de Hiv Vereniging. “Het is onbegrijpelijk dat in de huidige tijd tv-producenten zo slecht zijn geïnformeerd over hiv.

De Telegraaf onthulde vandaag dat deelnemers niet alleen een streng deelnemerscontract hebben moeten ondertekenen, maar ook een gezondheidsverklaring. “Ondergetekende verklaart dat hij geen overdraagbare aandoening heeft die gevaar kan opleveren (te denken valt aan een SOA, hepatitis, HIV, Aids)“, stond er op het formulier.

Hiv Vereniging

De Hiv Vereniging stoort zich aan de suggestie dat iemand met hiv gevaar zou opleveren voor een ander, in dit geval Gordon. “Een persoon met hiv die succesvol wordt behandeld, en bij wie het virus langer dan 6 maanden niet meetbaar aanwezig is, kan het virus seksueel niet overdragen. Bovendien is in de dagelijkse sociale omgang sowieso geen kans op overdracht“, legt directeur Pieter Brokx uit.

Op deze manier draagt nota bene Gordon bij aan het stigma rond hiv. Dat is iets waar de Hiv Vereniging al tijden tegen strijdt. “Met onze ruim 200 vrijwilligers door het hele land organiseren we bijeenkomsten voor mensen met hiv en hun naasten om ervoor te zorgen dat zij een sociaal goed geïnformeerd netwerk kunnen behouden en zich daarmee beter kunnen weren tegen stigmatiserende boodschappen.”

Omdat met name verouderde kennis, zoals bijvoorbeeld bij producent Talpa, zorgt voor onterechte vooroordelen start de Hiv Vereniging morgen met de campagne ‘n=n: niet meetbaar = niet overdraagbaar’. “95% van de mensen met hiv in Nederland die onder behandeling is, heeft een niet meetbare hoeveelheid virus in hun bloed en kan het daardoor (seksueel) niet overdragen aan hun partners.”

Aidsfonds – Soa Aids Nederland

Ook Aidsfonds – Soa Aids Nederland vindt het kwalijk dat Gordon Gaat Trouwen op deze manier bijdraagt aan een stigma. “Gordon Gaat Trouwen stigmatiseert uit onwetendheid mensen die leven met hiv of een andere soa. Hiv hoeft helemaal niet in de weg te staan van een relatie of seksualiteit“, aldus zegsvrouw Karolien Maris.

De organisatie staat er behoorlijk van te kijken dat kandidaten van de RTL-show moesten verklaren geen hiv te hebben. “Soa’s voorkom je niet met een contract. Je kunt jezelf beschermen met condooms, testen en behandelen.”

Nieuwe wetenschappelijke inzichten over hiv zijn helaas nog niet bij iedereen bekend, stelt de organisatie. “Mensen die leven met hiv en succesvol behandeld worden, dragen het hiv-virus niet over bij seksueel contact. Want bij succesvolle behandeling met hiv-remmers, is het virus niet langer aantoonbaar in het bloed. Dat betekent dat zij het virus niet kunnen overdragen. Zelfs bij seks zonder condoom.”

Ook Aidsfonds – Soa Aids Nederland strijdt tegen het stigma rond hiv. “Wij ondersteunen de Hiv Vereniging, die onder andere onderzoekt tegen welke stigmatisering mensen die leven met hiv aanlopen en campagnes voert tegen dat stigma.

Vandaag vindt in Zuid-Afrika het tv-huwelijk van Gordon plaats. Die wordt volgende maand uitgezonden in de slotaflevering van Gordon Gaat Trouwen op RTL 4.

Lees ook: ‘Kandidaten Gordon-show mogen geen hiv hebben’ (vanochtend)

Foto: RTL
31 Reacties op “Hiv-organisaties teleurgesteld in Gordon Gaat Trouwen”


 1. Mike

  Dit is regelrechte discriminatie van mensen met hiv door RTL en Talpa.

 2. PA

  Kotsmisselijk van RTL

 3. Meneer Kaktus

  Heuckeroth is een wandelende HIV-vereniging.

 4. Ron

  Nou ja, in ieder geval draait de publiciteits-motor op volle toeren.

 5. Bart

  Wat is daar raar aan?
  Ik neem aan dat dezelfde voorwaarden gesteld worden in gelijk welk ander datingprogramma.

 6. Bami

  Bart is heel dom. Die heeft waarschijnlijk een breinvretende bacterie die Talpa veel beter kan opnemen in hun flutcontractjes.

 7. Nudaop

  Dag mensen

  Helaas is een ziekte een goed criteria om niet iets met iemand te beginnen

  Noem het maar weer discriminatie

  Ik noem het een gezonde persoonlijke voorkeur
  Ik zou mijn eigen gezondheid ook niet in gevaar willen brengen

  Is dat nog een recht tegenwoordig ?

 8. Rick

  Ik ben begin dit jaar door de redactie van het tv programma via Instagram benadert om als kandidaat mee te doen. Ik heb hiervoor bedankt omdat Gordon op zijn zacht gezegd niet mijn type is. Ik druk me echt heel zacht uit want ik kan hier een hele lijst van narigheid neerzetten wat ik van hem vind maar dat doe ik niet uit respect.

  Wat de redactie niet weet is dat ik HIV heb. Ook bij mij is het niet detecteerbaar en kan ik niemand besmetten. Toch vind het respectloos en onwetend om mij op deze manier buiten te sluiten en te discrimineren.

  Groeten Rick (IG: rickstereone)

 9. Zucht

  Diepe zucht.
  Om deelnemers te verzekeren moeten ze een health declaration invullen. Daarin worden werkelijk alle mogelijke vragen gesteld omdat de verzekering zich voor alles indekt.

  Niets te maken met discriminatie.

 10. Jan

  Wat zou Gordon ervan vinden als er een contract komt waarin staat dat mensen met psoriasis worden uitgesloten? Dit is SCHANDALIG.

 11. Goeda

  15:30

  Dus hoe weetje dan uberhaupt of je het hebt ? 🤔

  Hoe voelt dat nou ? Professioneel slachtoffer spelen ?

  Voel je maar lekker gediscrimineerd

 12. Jan

  @ Rick 15:30. Chapeau dat je dit zegt. Lijkt me behoorlijk raar om op deze manier te worden uitgesloten om iets wat je hebt!!!!

 13. Goeda

  15:40

  Is psoriasus sexueel overdraagbaar ?

  Iets te vaak op je hoofd gevallen als baby zijnde ?

  Doe iedereen en vooral jezelf een gunst en hou op met laten zien hoe acht erlijk je wel niet bent

 14. Rick

  @ Jan Dank je wel!

  @ Goeda, ik weet niet of je daadwerkelijk zo zwartgallig in het leven staat en naïef bent maar vooruit: Voordat het niet detecteerbaar is slik je jarenlang medicijnen, sterkte.

 15. Rowien

  @ Rick. Buitenom wie het gaat (nu dus Gordon) moet je volgens mij niet eens een relatie WILLEN met iemand die je bij voorbaat uitsluit om je medische status. Gordon heeft zelf suikerziekte. Dat lijkt me nog iets lastiger dan leven met hiv!!!

 16. critikast

  Sleep de makers en zeker Gordon dan voor de rechter en laat het niet bij een boze reactie. Deze potsierlijke homosexueel bezorgt de hele LHBTI-wereld een slechte dienst door alle vooroordelen te bevestigen en op een afschuwelijke manier zijn geaardheid uit te buiten. Aan het kruis met hem !

 17. Talpatut

  Helemaal gelijk Rick! En dapper om te zeggen! En chapeau aan Hiv-vereniging en Soa Aids dat ze hier stelling tegen nemen.

  Voor de buhne doen al die RTL-sterren zo lekker ‘inclusief’, maar als het erop aan komt dan zijn mensen met hiv niet moeilijk.

  Leuk Gordon om zo een stigma in stand te houden.

 18. Halb

  15:51

  Liever zwartgallig dan altijd mezElf maar zielig vinden
  En ook nog je instagram erbij 😂
  Met welke reden ?
  Aandacht vragen van vreemde om het maar vooral met je eens te zijn ??

  Jullie sporen echt allemaal niet

  Dus als je op een datingsite je soas moet vermelden denk je serieus dat mensen nog op date met je willen ?
  Anders is het discriminatie

  Hou toch op met liberale gedram wat elk jaar erger word

  Waar komen jullie volgend jaar weer mee ?

  18+ moeten met Minderjarige kunnen daten ?
  Of met dieren ? Of objecten ?
  Anders ook discriminatie ?

 19. Tijn

  Ja hoor, er is weer eens een partij op z’n teentjes getrapt…

 20. Deoga

  15:51

  Dat kan wel zo zijn dat het niet detecteerbaar was en natuurlijk erg vervelend als een mens dit heeft

  Neemt niet weg dat je het meedraagt

  MAAR

  Als
  Jij weet dat je dit hebt, en dit aan de gene verteld met wie je date of serieus ietszou willen beginnen

  Zou je het degene daadwerkelijk kwalijk kunnen nemen als ze om die reden Niet verder met je willen gaan ?

  Dit is een serieuze vraag

 21. Luberc

  @Goeda
  Lekker bang zijn voor een niet overdraagbaar virus. Hahaha. Zeker ook bang voor spoken?

 22. anonymous

  Ik vind dat niet vreemd hoor.
  Waarom? Moet je je door iemand laten besmetten dan?

 23. Puk

  Gordon pakt alles dus hij zal eerder mond en klauwzeer oplopen dan hiv

 24. dennis

  Als je hiv hebt moet je je hele lang leven, medicijnen slikken, dat is ook geen leven. Ik heb het niet, maar andere wel.

 25. gay

  Ik heb hiv en heb veel homoseksuele contacten met zowel hiv als niet hiv mannen. Mag toch? Gordon je bent een malloot.

 26. Goeda

  17:06

  Nirt detecteerbaar betekend genezen in mijn ogen

  Hiv is altijd overdraagbaar geweest

  Hoe is dit ineens veranderd ??

 27. aammehoela

  Gordon wil natuurlijk zo veel mogelijk seks zonder condoom. En dat kan zonder een soa. Zo simpel is het.

 28. Suitk

  19:22

  Mag het ? 🤔

 29. Sven L.

  Je mag toch zelf je voorwaarden bepalen? Begrijp de ophef niet.

  Het is gewoon een overeenkomst, daar mag je in zetten wat je wilt. Niemand is verplicht om mee te doen toch?

  Maar in dit land moet je bij elke zin oppassen of je niet iemand tegen de schenen schopt. Softie-cultuur. Gaan echt de VS achterna op deze manier.

 30. Sven L.

  Jos Ti; je kunt ook overdrijven haha.

  Ben zelf homo, maar kan tegen een stootje. Ik voel me alles behalve aangesproken.

 31. Danielle B.

  Weet je, ik ben een hetero vrouw, maar ik vraag altijd aan mijn nieuwe partner of we samen een soatest laten doen…..gewoon als frisse start!! Niets mis mee om dit van elkaar te vragen!!!

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.