Hiv-organisaties teleurgesteld in Gordon Gaat Trouwen

De Hiv Vereniging en Aidsfonds – Soa Aids Nederland vinden het onbegrijpelijk dat kandidaten van het RTL 4-programma Gordon Gaat Trouwen moesten verklaren geen hiv te hebben. Dat laten de twee organisaties vanmiddag weten in een reactie. Gordon Gaat Trouwen is een productie van tv-gigant Talpa. Het is een behoorlijke misser van de makers van de datingshow van Gordon, vindt de Hiv Vereniging. “Het is onbegrijpelijk dat in de huidige tijd tv-producenten zo slecht zijn geïnformeerd over hiv.

De Telegraaf onthulde vandaag dat deelnemers niet alleen een streng deelnemerscontract hebben moeten ondertekenen, maar ook een gezondheidsverklaring. “Ondergetekende verklaart dat hij geen overdraagbare aandoening heeft die gevaar kan opleveren (te denken valt aan een SOA, hepatitis, HIV, Aids)“, stond er op het formulier.

Hiv Vereniging

De Hiv Vereniging stoort zich aan de suggestie dat iemand met hiv gevaar zou opleveren voor een ander, in dit geval Gordon. “Een persoon met hiv die succesvol wordt behandeld, en bij wie het virus langer dan 6 maanden niet meetbaar aanwezig is, kan het virus seksueel niet overdragen. Bovendien is in de dagelijkse sociale omgang sowieso geen kans op overdracht“, legt directeur Pieter Brokx uit.

Op deze manier draagt nota bene Gordon bij aan het stigma rond hiv. Dat is iets waar de Hiv Vereniging al tijden tegen strijdt. “Met onze ruim 200 vrijwilligers door het hele land organiseren we bijeenkomsten voor mensen met hiv en hun naasten om ervoor te zorgen dat zij een sociaal goed geïnformeerd netwerk kunnen behouden en zich daarmee beter kunnen weren tegen stigmatiserende boodschappen.”

Omdat met name verouderde kennis, zoals bijvoorbeeld bij producent Talpa, zorgt voor onterechte vooroordelen start de Hiv Vereniging morgen met de campagne ‘n=n: niet meetbaar = niet overdraagbaar’. “95% van de mensen met hiv in Nederland die onder behandeling is, heeft een niet meetbare hoeveelheid virus in hun bloed en kan het daardoor (seksueel) niet overdragen aan hun partners.”

Aidsfonds – Soa Aids Nederland

Ook Aidsfonds – Soa Aids Nederland vindt het kwalijk dat Gordon Gaat Trouwen op deze manier bijdraagt aan een stigma. “Gordon Gaat Trouwen stigmatiseert uit onwetendheid mensen die leven met hiv of een andere soa. Hiv hoeft helemaal niet in de weg te staan van een relatie of seksualiteit“, aldus zegsvrouw Karolien Maris.

De organisatie staat er behoorlijk van te kijken dat kandidaten van de RTL-show moesten verklaren geen hiv te hebben. “Soa’s voorkom je niet met een contract. Je kunt jezelf beschermen met condooms, testen en behandelen.”

Nieuwe wetenschappelijke inzichten over hiv zijn helaas nog niet bij iedereen bekend, stelt de organisatie. “Mensen die leven met hiv en succesvol behandeld worden, dragen het hiv-virus niet over bij seksueel contact. Want bij succesvolle behandeling met hiv-remmers, is het virus niet langer aantoonbaar in het bloed. Dat betekent dat zij het virus niet kunnen overdragen. Zelfs bij seks zonder condoom.”

Ook Aidsfonds – Soa Aids Nederland strijdt tegen het stigma rond hiv. “Wij ondersteunen de Hiv Vereniging, die onder andere onderzoekt tegen welke stigmatisering mensen die leven met hiv aanlopen en campagnes voert tegen dat stigma.

Vandaag vindt in Zuid-Afrika het tv-huwelijk van Gordon plaats. Die wordt volgende maand uitgezonden in de slotaflevering van Gordon Gaat Trouwen op RTL 4.

Lees ook: ‘Kandidaten Gordon-show mogen geen hiv hebben’ (vanochtend)

Foto: RTL

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen