‘Haye wordt door iedereen in Hilversum uitgekotst’

Haye van der Heyden wordt door heel Hilversum uitgekotst. Dat zegt de oud-schrijver van Kinderen Geen Bezwaar in de Privé. Van der Heydens imago liep in 2012 een flinke deuk op toen hij openlijk zijn sympathie uitsprak voor de PVV. “In het vak wordt me mijn mening bijzonder kwalijk genomen. Ik kreeg onlangs nog een bericht van een filmproducent. Hij zei: ‘Jij wordt door iedereen in het vak uitgekotst en ik moet zeggen dat ik dat uiterst vermakelijk vind. Jij krijgt nooit meer ergens werk!’

Wie die uitspraak deed wil Van der Heyden nu nog niet zeggen, maar: “Ik heb het berichtje bewaard zodat ik het wellicht nog eens met de buitenwereld kan delen, maar leuk is het niet.”

De VARA heeft hem destijds gedumpt vanwege zijn PVV-sympathieën, maar Ivo Niehe heeft hem recentelijk wel weer aan het werk gezet. “Ik heb nu net de regie mogen doen van het theaterstuk Drs. Down. Voordat ik daar aan de slag kon, wilden de verantwoordelijken eerst met mij praten over de achtergrond van mijn uitspraken over de politiek.

Het lijkt alleen nog over zijn politieke voorkeuren te gaan, aldus Van der Heyden. “Wat ik ook merk, is dat mensen met wie ik jaren gewerkt heb en met wie ik dacht een goede band te hebben nu doen alsof ze me nooit hebben gekend en niets meer van zich laten horen.”

Hij voelt zich een outcast. Net zoals hij zich vroeger voelde als de zoon van een NSB’er. “Ik was een kind van een vader die fout was in de oorlog en je weet wat er dan gebeurde: je werd met de nek aangekeken. Ik hoorde nergens bij en veel kinderen mochten niet met me spelen.”

Kijk, als stemmers van de PVV stelselmatig als fout worden weggezet, is dat ook een vorm van discriminatie. Als je bijvoorbeeld opkomt voor donkere mensen in Amerika die slecht worden behandeld, ben je een toffe peer, en terecht. Kom je op voor stemmers van de PVV, dan ben je fout. Dat lijkt me niet met elkaar stroken.”

Het Privé-interview met Haye van der Heyden kunt u lezen via Blendle.

Lees ook: ‘Talpa heeft minder moeite met PVV-sympathisanten’ (november 2016)

Foto: BNNVARA

Meer in Overige

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen