‘Geef FM-frequenties NPO 3FM aan NPO Radio 5’

Geplaatst op Wed 22 Nov 2017 om 12:30

De NPO doet er mogelijk goed aan om de FM-frequenties van NPO 3FM aan NPO Radio 5 te geven. Dat stelt mediabureau Vizeum, dat namens adverteerders zendtijd inkoopt, in een analyse van de recentste luistercijfers op Adformatie.nl. De luistercijfers van 3FM blijven maar instorten. Met 4,0 procent marktaandeel is het station maar nauwelijks groter dan Radio 5, dat zónder FM-frequenties op 3,5 procent uitkomt. Volgens Vizeum heeft Radio 5 mogelijk meer aan uitzending op FM.

Vizeum vraagt zich af of 3FM wel te redden is. “Zo langzamerhand mag de NPO zich wel af gaan vragen of een switch van FM-frequentie naar NPO Radio 5 geen optie is die serieus onderzocht moet worden, zeker gezien veranderend luistergedrag qua devices van jongeren.

Henkjan Smits, die elke avond van 18 tot 20 uur te horen is op NPO Radio 5, baalt van het gemis van een FM-frequentie, zegt hij vandaag in De Telegraaf. “Het is natuurlijk ontzettend jammer dat we niet via de FM zijn te ontvangen; aan de andere kant vind ik het ook wel knap dat we dan toch een marktaandeel van boven de drie procent weten te halen. Steeds meer mensen luisteren via internet of DAB+.

NPO Radio 5 heeft een grote vis aan de haak geslagen: Jeroen van Inkel doet vanaf volgend jaar de ochtendspits-show. Het is onderdeel van de vernieuwing van de zender. “De komst van Van Inkel moet je natuurlijk ook in dat licht zien. De kloof tussen Radio 2 en 5 wordt kleiner gemaakt.”

Luisteraars die 2 misschien wat ’te lawaaierig’ vinden worden, vinden een alternatief op 5. Met duizenden liedjes uit de afgelopen 50 jaar.”

Lees ook: Niemand luistert naar Domiens 3FM: nieuw dieptepunt (gisteren)

Foto: NPO
27 Reacties op “‘Geef FM-frequenties NPO 3FM aan NPO Radio 5’”


 1. Jantje

  We moeten ubehaupt af van FM. DAB+ is de norm. FM is hopeloos antiek, duur in energiekosten en er is weinig ruimte waardoor de huidige zenders een soort monopoly hebben en concurrentie buiten de deur houden.

  De overheid moet DAB+ veel meer door drukken. Verplichten in nieuwe auto’s telefoons en ontvangstapparatuur. En gewoon FM in 2020 afschakelen die rotzooi.

 2. Henk

  Ik ga nu V Inkel erheengaat ook 5 luisteren

 3. Henk

  App gedownload . Wil hem graag op fm maar misschien komt dat nog. F*ck 3fm. Als Domien al de ster is daar .haha laat me niet lachen

 4. Shirley

  NPO is überhaupt vreemd bezig. 2 vernieuwen, 3 is mede daardoor ingestort. Nu weer 5 met – naar blijkt – Henkjan Smits en straks Jeroen van Inkel. Thema: liedjes van de afgelopen 50 jaar.
  Zeer warrig beleid van NPO waar ook nu weer behoorlijk met belastinggeld wordt gegooid. Over de balk gegooid.

 5. piet

  Niks mis mee als de frequenties van 3 naar 5 gaan.
  Ik ontvang 5 via DAB+ op mijn autoradio zonder problemen..
  Dan heb je straks mits het doorgaat NPO radio 1 en 2 en 4 en 5.
  Van Radio 5 maak je Radio 3 van zonder FM.

 6. Inside

  Radio 5 naar de frequenties van 3 FM gaat er aan komen. Geheim overleg al weken aan de gang. Vanaf januari 2018 staat dit te gebeuren.

 7. STAN

  3fm moet een soort Studio Brussel worden, met alternatieve pop en hiphop en zonder schreeuwerige dj’s. Laat zien dat je een publiek station bent, want nu ben je inwisselbaar met ieder commercieel popstation.

 8. Ron

  Die hip hop is juist het probleem bij 3 FM nu en ook de urban en EDM (Guetta, Garrix etc.). Die troep er uit en dan alternative en indie muziek. Er is een hele stroming nieuwe alternative music wat echt wel door de beugel kan en ook gevarieerd klinkt. In New York wat toch een hele urban stad is is zelfs weer een alternative station te horen sinds afgelopen vrijdag.

 9. Schommelstoelwaanzin

  @Stan:
  Studio Brussel? Laat me niet lachen… die zender wordt al jaren onterecht opgehemeld, terwijl het eigenlijk totaal niks voorstelt. Juist daar vind je de schreeuwerige dj’s die een beetje interessant proberen te doen met baggermuziek.

 10. Otto Groeneveld

  3FM is voorbij daar had allang de stekker uit getrokken moeten worden. Die eikels hebben de laatste leuke muziek uitgezonden ergens in de jaren 80 vorige eeuw.

 11. andre

  Heeft niet veel zin om die FM nog te gaan wisselen. Beter wordt er gewoon werkt gemaakt van DAB. Er zou wel budget van 3 naar 5 kunnen, want 5 hoor je eigenlijk nooit wat over (en toch doet het station het goed).

 12. Henk Jan

  Graag zelfs, houd van oude meukmuziek!

 13. Rudolfo

  Jantje, pas praten als je weet waar je het over hebt. FM klinkt nog steeds beter dan die datacompressiemeuk op DAB+ en bovendien is de penetratie van het FM-signaal nog steeds groter dan de hogere frequenties die worden gebruikt voor DAB+. Bovendien zit je naar 4 seconden in het verleden te luisteren.

 14. Henk Jan

  Trouwens we hebben het hier over ouderwetse radio. Ik luister nooit meer naar Radio 3, voorheen regelmatig naar Radio 2, nu dus ook niet meer, maar eigenlijk nog naar 40UP Radio, online of DAB+! Heel veel goede muziek, overdag continu zelfs, dus zonder shijtlollig gelul, af en toe reclame en nieuws, ideaal. En ‘s avonds de serieuze muziekkenners.

 15. Henk Jan

  Geen vervelende deejays met sidekicks, geen vastgestelde muzieklijst met veel commerciële hitprut, maar echte muziek! 40UP Radio, online en via DAB+. Gewoon eens beluisteren en je hebt alle NPO- en commerciële zenders niet meer nodig.

 16. Oldo Stofjas

  Radio 5 is het nieuwe Radio 2, Radio 2 is het nieuwe 3FM. 3FM zendt uit voor een doelgroep die geen radio luistert.

 17. Bart

  3FM richt zich op een doelgroep die niet naar publieke radio luistert. Beter maken ze er zoals hierboven al wordt geopperd een soort Studio Brussel van.

  @Henk-Jan Ja jij vindt 40up leuk. Een beetje nieuws er tussen en meer niet. Maar een heleboel andere mensen vinden dus Radio 2, Radio 5 of zoals ik Radio M leuk. Wij willen dus dat het behouden blijft.

  Wat mij betreft gaat er nog veel meer geld naar de NPO en veel minder geld naar dingen in dit land en daar buiten. Uiteraard doel ik dan niet op de (ouderen) zorg en onderwijs.

 18. Tom

  Dat bureau heeft mijn plan gelezen en gaat met de eer lopen, whahahaha. Al vaker geroepen hier dat 5 best de etherfrequenties van 3 kan overnemen.

 19. critikast

  De doelgroep van 3FM bestaat al lang niet meer. Die heeft zich afgewend van de radio en luistert naar eigen muziek of zenders, waarvan ze niet zo moe worden.

  Laten we trouwens niet meedoen aan de DAB+-hype. FM is nog altijd , zeker in de auto, veel beter !

 20. AygoNL

  NPO heeft namelijk 15 zenders, 9 tv-zenders en 6 radiozenders.

  TV : NED1 | NED2 | NED3 | Nieuws | Cultura | 101 | Politiek | Best| ZappXtra
  RADIO : R1 |R2 | 3FM | R4 | R5 | FunX

  Mijn advies aan NPO, de zenderaanbod verminderen.

 21. Jeroen

  Laat mooi zoals het is… ik luister graag!

 22. Wollter

  Waarom zouden we naar 3FM luisteren? We hebben toch Veronica!

 23. Bart

  @AugoNL Het kan prima blijven zoals het is. Een jongeren gedeelte alleen langzaam gaan verplaatsen naar online en on-demand. Het kanaal van 101 naar Best. 3FM ombouwen tot pop/rock zender in de stijl van Studio Brussel. Een aantal programma’s van NPO3 overhevelen naar NPO1 en NPO2. NPO3 na ZAPP een nieuwe invulling geven. Onder andere kunnen regio tv, experimentele tv en sport daar worden ondergebracht. Alsmede speciale thema avonden, herhalingen, kijkradio van de TOP2000 en Serious Request, specials, films, concerten, marathons van series en napraat programma’s als MolTalk, Smaak naar meer en Boer zoekt vrouw. Grotendeels zijn dit soort programma’s al op NPO3 te zien maar te geforceerd onder de noemer jongeren. NPO3 is nooit echt een jongerenzender geweest. Om er echt een jongerenzender van te maken is het nu te laat. Dit geld ook voor 3FM.

 24. @Bart

  De meeste dingen, zoals omschreven in jouw droom hierboven, kunnen helemaal niet.
  Maar droom lekker verder, pannenkoek.

 25. Bart

  @Bart Punt 1 is het niet mijn droom. Punt 2 Zo worden de verschillende doelgroepen beter bereikt. Punt 3 Het kan wel. In principe kan alles als je wil. Maar dat is te lastig voor jouw bekrompen hoofdje waarin altijd alles het zelfde is en blijft. Overigens veranderen NPO Best, NPO Cultura en 101TV binnenkort in NPO1, NPO2 en NPO3 Extra, maar dat wist jij natuurlijk nog niet. Mafkikker!

 26. Peter

  Jantje 
  Wed 22 Nov 2017 om 12:34

  We moeten ubehaupt af van FM. DAB+ is de norm. FM is hopeloos antiek, duur in energiekosten en er is weinig ruimte waardoor de huidige zenders een soort monopoly hebben en concurrentie buiten de deur houden.

  ——

  HAHAHAHAHA WAT EEN GRAP!
  DAB+ is waardeloos. Geluid van het polygoonjournaal klinkt nog beter. Alles kapot gecomprimeerd. Het is alles of niets, bij FM kan je tenminste nog wat ontvangen bij iets slechter signaal.

 27. Peter

  DAB+ is een farce

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.