De Jong: ‘NPO 1 geeft de zaterdagkijker weg aan RTL 4’

Geplaatst op Mon 13 Nov 2017 om 13:00

Tv-recensent Angela de Jong van het AD vindt dat NPO 1 de zaterdagkijker wel heel makkelijk weggeeft aan RTL 4. Dat schrijft ze vandaag in de krant. De Jong is verbaasd over de NPO 1-programmering op zaterdagavond, die niet bepaald een kijkcijferkanon is. “Uitgerekend op dé avond waarop een normaal gezin z’n prépubers bij hoge uitzondering nog zover krijgt de iPad aan de kant te gooien“, schrijft ze. “Maar er is al weken weinig soeps. Waardoor je automatisch op RTL 4 uitkomt.

Linda de Mols Oh Wat Een Jaar is momenteel dé tv-hit op zaterdagavond. De Jong kijkt er ook graag naar, maar: “Het is nou ook weer geen format waartegen NPO 1 bij voorbaat kansloos is.

Er zijn geen goede alternatieven, vindt ze. “Circus Gerschtanowitz op SBS 6 is al helemaal geen alternatief.

NPO 1 had de afgelopen weken Het Beste Brein van Nederland op het menu staan. Een weinig sprankelende show, maar in elk geval wel inhoudelijk en dus typisch NPO, zegt De Jong.

Maar dat geldt volgens haar niet voor NPO 1’s nieuwste zaterdagavondshow Sorry Voor Alles met Jan Smit. “Een zoveelste verborgen cameraprogramma, waarbij er een maand lang een paar flauwe grappen worden uitgehaald met iemand.

Sorry Voor Alles is geen kijkcijferhit. De Jong: “Stel nou dat NPO 1 op die plek Mindf*ck zou uitzenden, of Ik Vertrek? Dan wil ik nog wel eens zien wie er wint.

De AD-column van Angela de Jong kunt u lezen op de AD-site.

Foto: KRO-NCRV
23 Reacties op “De Jong: ‘NPO 1 geeft de zaterdagkijker weg aan RTL 4’”


 1. Bram Biester

  Klopt

 2. Meneer Kaktus

  De Kwis is toch ook op Nederland 1? Dat is wel een format waarmee je RTL aftroeft (mits het een goede lead-in heeft).

 3. GW

  Ze heeft deels gelijk. Er valt inderdaad niet veel te kiezen op zaterdagavond. “Ik Vertrek” is echt een leuk programma. Ik kijk daar graag naar, zeker met twitter ernaast. Maar het is niet een programma dat de jeugd zou aanspreken. Hoeveel jongeren herkennen zich in de perikelen (financiële rompslomp, verbouwingsgedoe en bureaucratie) rondom een emigratie? Ook het tragikomische aspect gaat veel prepubers boven de pet denk ik. Het is ook zeker slow-tv.

  Linda’s “Oh wat een jaar” vind ik echt geen reet aan, sorry. Te grote, kille studio. Publiek zit op een kilometer afstand waardoor het niet intiem aanvoelt. Mis 2 extra kandidaten in elk team. Flauwe grappen van van Koningsbrugge trek ik niet. Het is toch een beetje alsof ze met zijn allen op de basisschool de weekafsluiting op vrijdagmiddag doen met een playbackje en een dansje. Dat niveau ontstijgt het niet. Keek onlangs naar een jaar dat ik me had kunnen herinneren (1989) en ik heb ‘t na 10 minuten afgezet.

  En wil het de prepuber aanspreken die zich in een jaar zouden moeten herkennen… Even rekenen. Prepuber is <11? Het achtste levensjaar is ongeveer de leeftijd dat je echt grote herinneringen gaat maken. Dus dan zou max. 2014 het eerste feest der herkennings-jaar moeten zijn? Dat werk toch niet in dit concept?

 4. snuifje

  Helemaal gelijk. Lang leve NETFLIX!

 5. GJ

  Helemaal eens met Angela.
  Linda’s programma is niet om aan te zien. Wat een flauwe grappen. En vooral die kirrende Linda, walgelijk. Alleen maar voor eigen glorie.

 6. GW

  Ik wil nog even toevoegen dat ik wel, misschien lijkt het niet zo, een fan ben van Linda de Mol’s presenteren. Geen enkele vrouwelijke presentator in Nederland kan een spelshow zo charmant presenteren als Linda de Mol. Dan zie je echt de vakvrouw aan het werk. Ze heeft alleen al heel lang niet meer een programma gemaakt wat me echt van A tot Z aanspreekt.

 7. Vincent

  Bij mijn ouders op bezoek dit weekend en daar stond RTL de hele zaterdagavond als behang aan. Eerst Linda, daarna Chantal. Toen ik vroeg ‘waarom kijken jullie in hemelsnaam naar dit absolute niets’ was het antwoord ‘er is niks anders leuks’.

  Nu zijn zij als zeventigers niet de voor RTL4 belangrijke doelgroep, maar het toont wel aan dat Angela deels gelijk heeft. Zorg voor een goed alternatief en mensen zappen waarschijnlijk wel naar een andere zender.

 8. Sean

  Ik kijk op zaterdagavond op BBC1 wel naar Strictly Come Dancing. Dat is tenminste een show en niet een quizje met makkelijke vragen.

 9. TopShow

  Het enige programma wat mij echt aanspreekt is op maandag en vrijdag te zien op RTL7 en dat is Voetbal Inside.

  Vanavond 20:30 uur is de TopShow er weer.

  Eens met GW13:36,
  Linda de Mol is zeker een echte vakvrouw en top presentatrice.

 10. GW

  Thanks Topshow. :)

  @Sean: Strictly come dancing is een geweldig programma! Ik hou van dansprogramma’s. Die Alexandra Burke die nu meedoet steelt de show! En Claudia Winkleman is een intelligente presentatrice.

 11. Robin Martens Lover

  Ze heeft gelijk! Ik vertrek en daarna Erica op reis naar de zaterdagavond!
  Jan smit hoort thuis op sbs of een andere campingzender

 12. Ad

  Heeft De Jong een dealtje gemaakt met de NPO?

 13. anonymous

  Kijkers van NPO zijn vaak bejaard en zappen nooit naar
  een andere zender.
  NPO1 is hun testbeeld.

 14. teun

  Dat programma van de Mol is zeker niet om aan te gluuren. Linda kan werkelijk geen moment normaal doen. Blijkbaar is dit het RTL niveau.
  Vreemd dat Linda geen vrienden of familie heeft die tegen haar zeggen van
  “doe dit maar niet” .
  Ik vraag me af of ze het wel eens terug kijkt……

 15. Papegaaitje leef je nog.

  Die show van Linda is echt niet om aan te zien. Wat een kinderachtig gedoe. En Jan Smit doet het eindelijk eens met onbekende Nederlanders. Een verademing.

 16. Vincent

  Ik woon tegenover een bejaardenflat @anonymous, je kan ‘s avonds door de ramen precies zien wat door bejaarden het meest bekeken wordt en dat is vooral SBS en RTL. En voetbal.

 17. Han

  @14:30 Als je gewoon maar wat roept en eigenlijk niets weet moet je lekker je mond houden. Wat je zegt is namelijk helemaal niet het geval.

 18. Bep

  Klopt helemaal.Ik mis een gezellige familie NPO avond.

 19. NH

  Genoten van NPO het afgelopen weekend.

 20. Mark

  Jan Smit volgende week richting 500.000. Nu is het nieuwtje eraf en er zit geen Wie Is De Mol meer voor. Misschien haalt Winston ‘m nog wel in komende weken…

 21. ano@niem.nl

  ze heeft weer gelijk, hetzelfde op de vrijdagavond. Je wordt naar RTL gedreven omdat er geen Flikken Maastricht is op de NPO en geen goede tegenhanger op SBS.
  TVOH heeft even geen concurrentie en dat is te merken aan de kijkcijfers. Met meer concurrentie kakt de bende bij RTL gelijk in.

 22. aammehoela

  Dat is toch al jaren zo. Bepaalde maanden laten bepaalde zenders het afweten of scoren ze extreem hoog. RTL 5 scoort enkel met ER, RTL 4 met The Voice, NPO 1 scoort meestal goed op de zaterdagavond en nu dus even niet. Ook op de donderdagavond laat NPO 1 het wel eens afweten, maar op de maandag- en woensdagavond (bijna) altijd goed. En zo heeft ook SBS 6 een goede avond etc. etc. etc.

 23. dr phil

  als ik hier boven alles eens lees dan zijn jullie alle maal betweters en zij van de tv kunnen helemaal niets toch slim van die mensen als je daar zoveel geld mee kunt verdienen

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.