‘Arjen Lubach slaat plank volledig mis over Zwarte Piet’

Geplaatst op Mon 27 Nov 2017 om 15:00

Arjen Lubach is voor Angela de Jong van zijn voetstuk gevallen na de aflevering van Zondag Met Lubach gisterenavond. Met het lange item over Zwarte Piet sloeg hij de plank volledig mis. Dat schrijft de tv-recensente van het AD vandaag. Lubach verscheurde in de uitzending het AD-nummer waarin wordt gepleit voor een Sinterklaasbestand, waarbij zowel voor- als tegenstanders van Zwarte Piet worden opgeroepen om alleen buiten het kinderfeest om te debatteren.

De tv-recensente was altijd fan van Lubach, tot nu. “Gisteravond sloeg hij de plank finaal mis.

Lubach verdraaide geheel de boodschap van het AD, aldus De Jong. “Want er stond in onze oproep voor een #Sinterklaasbestand niet dat de discussie moet kappen, maar enkel dat de uitwassen (de slag bij Dokkum, het dichtgelaste Sinterklaashuis, inval op school, circus dat sluit) moeten stoppen. In elk geval tot 6 december, maar liefst voorgoed.”

Als hij niet goed gelezen heeft, vindt ze dat kwalijk. “Wat ik nog kwalijker vind, is dat Lubach het mogelijk wél goed gelezen heeft, maar dat de genuanceerdheid hem niet goed uitkwam en hij daarom de boel een beetje naar zijn hand zette zodat het beter in zijn item paste.”

Het doet me pijn te constateren dat mijn held sinds zondag wankelt op zijn sokkel. Want als Lubach bij dit onderwerp een loopje neemt met de feiten, klopt dan wat hij roept over TTIP en de sleepwet? Of wordt ook daar de waarheid zo gekneed dat er een betere grap valt te maken? Die twijfel is de dood in de pot voor een satirisch programma.”

De AD-column van Angela de Jong kunt u lezen op de AD-site.

Lees ook: Arjen Lubach deelt sneer uit aan Johan Derksen (vanochtend)

Het zwartepiet-item van Zondag Met Lubach kunt u onderstaand bekijken.

Foto: VPRO
46 Reacties op “‘Arjen Lubach slaat plank volledig mis over Zwarte Piet’”


 1. Meneer Kaktus

  Go Angela, vriendin van de site!

 2. Pipo

  Ben ik de enige die Lubach nooit leuk vind? Oke dat Nederland 1st was leuk maar dat was vooral door de voice over van Greg Shapiro

 3. Jan

  En gelijk heeft ze. Ik de k dat Lubach bij veel mensen, en ook bij mee, zeer in achting is gedaald.

 4. BEUK DE BOOM

  “Er stond in onze oproep voor een #Sinterklaasbestand niet dat de discussie moet kappen, maar enkel dat de uitwassen moeten stoppen. In elk geval tot 6 december, maar liefst voorgoed.”

  Dit slaat nergens op, Angela.

  Het AD heeft dus een bestand tussen intocht en 6 december afgekondigd voor de uitwassen. Maar eigenlijk voor altijd. Als het voor altijd is, is een specifieke periode benoemen volslagen ONZIN.

  Wat hier aan de hand is, is dat Angela is getriggerd door Lubach. Dat heet cognitieve dissonantie. Dat is iets waar iedereen, maar vooral columnisten, op bedacht moeten zijn.

  Angela, je bent de zwakste schakel. Goodbye.

 5. Grumpy

  Kan er naar kijken zonder zelfs maar te glimlachen. Lubach mag de door andere, niet leuke teksten voorlezen. Meer is er niet van te maken.

 6. H.

  Tja t AD – het is nogal voorspelbaar wat ze er van zou vinden ; treurig! Spraakmakende TV is niet zo gewaardeerd hier

 7. Sjoerd

  Maakt het iemand nog uit wat Angela in haar slechte verhaaltjes typt? Laten we deze over het paard getilde, aandachtsgeile mevrouw gewoon lekker links laten liggen.

 8. RT

  Lubach nog nooit leuk gevonden.

 9. Wyatt

  Begin Angela moe te worden dat mens denkt dat ze belangrijk is.

  Lubach heeft gewoon gelijk.

 10. PA

  Alles wat het AD predikt hoeft de waarheid niet te zijn.

  Je slaat de plank mis Angela de Jong.

 11. echtwaar

  Ja, voor het eerst ben ik bij Lubach WEGGEZAPT. Door dat zwaar waardeloze ulta vervelende domme irritante hyper getrol over zwarte piet. Na sninterklaas kom ik weer terug.

 12. echtwaar

  Voor dit keet heeft Angela de Jong volkomen gelijk.

 13. anonymous

  Lubach is niet leuk.
  Dat het programma nog op tv is komt omdat Matthijs het
  bij DWDD door onze strot heeft geduwd en omdat
  5 BN’ers het leuk vinden.

 14. Sukk0l

  Als Lubach links aanvalt is hij hier een held en nu slaat hij opeens de plank mis.

  Zwarte Piet slaat de plank mis. Al 150 jaar.

 15. Alex

  Ik had het gelaten bij het feit dat mensen over de schreef gaan door elkaars eigendommen te beschadigen en andere in gevaar te brengen.

  Deze discussie kent geen nuance. Beide partijen moeten iets toegeven en van elkaar accepteren dat zij een andere visie op dit punt hebben.
  Een mooi middelpunt vinden en zeggen; ‘ok, hier kunnen we mee leven’.

  Dat houdt in dat de zwarte piet van 25 jaar geleden inderdaad gebaseerd is op slavernij, maar de huidige zwarte piet al een hele transformatie kent die je ook moet kunnen waarderen en accepteren.

 16. Enzo Voort

  Lubach wordt gemaakt voor quasi hoogopgeleide Nederlanders, echter het programma kan dat niveau niet waarmaken. Hij creëert een allegaartje van flauwe, niet samenhangende grapjes of woordspelingen.

 17. Vrede

  Lubach is wel geinig maar met ingestudeerde grapjes van de schrijvers. Toen het spontaan moest bij de televizierring viel hij al door de mand.

 18. west

  GOED plan D66

  Betalen voor alle nieuwssites op internet!!
  dus 25 ct voor een keertje MC per bericht lijkt me een goed plan
  mits daar de p.o. en com tv geschreven pers daar in mee delen !!
  dat levert honderden miljoenen of zelfs miljarden op voor de media
  IK ZEG DOEN!!!!

 19. J

  Haha, fantasisch item van Lubach: het legde feilloos de onzinnige argumenten van de pro zwarte pieten bloot. 😄

 20. robb

  Hou nu eens op met zwarte piet word er misselijk van als zo door gaat schaf het maar af en leve de kerstman

 21. Groene Piet

  Lubach is ook van het linkse kamp , dus ……..

 22. zo maar

  De pot verwijt de ketel dat-ie zwart ziet (en dit is niet racistisch bedoeld). Een paar weken geleden kon Angela als journaliste de nuance niet zien in de discussie over kijkcijfers en doelgroepen maar nu moet iemand die satire bedrijft dat opeens wel doen van haar. Intolerant mens.

 23. Henny Huisman

  Vanavond is jongetje Lubach aan de beurt in VI.
  Verder zijn de stukjes van de Jong zijn altijd al dramatisch geweest, maar ze werd opeens op het voetstuk gedragen toen ze Tan/Galjaard kapot schreef. Daar heeft ze zo’n enorme kletsnatte doos van gekregen dat ze denkt dat haar mening de waarheid is.

 24. apee

  Jammer dat Lubach al zo bezig is… het was even leuk, maar hij kan het niet vasthouden.

 25. kees de Vries

  I love Angela. Topper!

 26. Wollter

  Over humor valt te twisten maar Angela begrijpt de ironie duidelijk niet zo..

 27. Andreas

  Van objectieve berichtgeving met een lach naar VPRO roeptoeter: Het kan binnen een week!

 28. Ron

  Tja, ook helden kunnen wel eens van hun sokkel vallen, maar hij had ondanks de vele ironie en zelfspot wel een kern van waarheid. Maar dat snapt simpele rechtse ziel de Jong niet natuurlijk. Die kern van waarheid en ironie is altijd zo geweest in dit programma en in de zwarte pieten discussie dus ook. Zou pas hypocriet zijn als dit niet zo zou wezen. Gewoon het onderwerp snijden en durven ondanks er heel wat kritiek op kan komen. So be it. Hulde.

 29. Marry Hens

  Lubach krijgt sterallures en is de laatste tijd verre van oorspronkelijk. Doet teveel Letterman na. Angela ziet het, zoals altijd, goed en durft elke keer weer haar nek uit te steken. Chapeau!

 30. Nicky_Labanda

  Lubach heeft net zoals de rest van deugend Nederland last van oikofobie.

 31. anoniem

  Ach, zodra Nederland over enkele tientallen jaren onder water is verdwenen, staat deze traditie slechts nog in de geschiedenisboeken..

 32. Laura Vamp Fatale

  Lubach is zo wie zo een overschatte met zichzelf ingenomen mannetje.
  Dat was hij bij de Slimste mens al.
  xxx

 33. Rovin

  Angela is van antiheld naar held gegaan!! Blijf schrijven en niet praten. Schrijven ligt je veel beter!

 34. Clio

  Angela is gewoon gefrustreerd ze moet eens een vent zoeken en erop gaan zitten.

 35. Marry Hens

  Clio toch! Zo ken ik je niet. Wat een stoute reactie.

 36. Jantje

  Lubach heeft NOOIT op een voetstuk gestaan. Deze over gewardeerde DJ wordt veel te serieus genomen. Afgezien van het TRUMP filmpje is er bij mij alleen maar ergernis over hoe BN-ers er mee aan de haal gaan. hoe ‘goed’ Lubach handelakkoorden kan uit leggen.

  Laat me niet lachen. Wat hij doet is de zelfde kwalijke versimpeling die Wilders toe over ingewikkelde onderwerpen. Als die satire nou leuk was maar geeft op zich al te denken dat mensen Satiere serius nemen

 37. aammehoela

  Kijk normaal Lubach doordeweeks terug, maar deze aflevering ga ik dus niet kijken. Ik begin dat gedoe zo ontzettend waardeloos te vinden. En maar doordrammen dat we in Nederland geen Zwarte Piet meer mogen hebben, terwijl de grote meerderheid gewoon Zwarte Piet wil behouden en waar niemand het over heeft is het feit dat op de eilanden Aruba, Bonaire, maar ook in Suriname Sinterklaas gewoon met Zwarte Piet is. Dus anti-zwarte Piet gasten: “zoek een baan en val ons niet meer lastig”………………………………………..

 38. Wyatt

  Misschien moet je eena kijken hoe ze Sinterklaas daar vieren ipv iedereen na te praten.

 39. Joop

  Lubach is een smeltend sneeuwvlokje.

 40. Joop

  @Wyatt

  Ik zag beelden van de intocht op Bonaire en daar waren alleen maar echte Zwarte Pieten.

 41. Wyatt

  En hoe was het in Suriname?

 42. H

  !0+ voor deze dappere man. Chapeau!!!

 43. H

  Lubach fot president!

 44. Job Gosschalk zuigservice

  Die Lubach wordt wel te pas en te onpas op ‘t schild gehezen, maar in feite is er geen donder aan. Alleen al de manier waarop hij het allemaal houterig en quasi leuk voorleest van de autocue. Opdoeken dat NPO3, dan kan deze ruifvreter ook meteen mee.

 45. Joost

  Lubach, overschat mannetje, met gestolen filmpjes van Lucky TV en altijd met die linkse ondertoon, vind ik nu al vervelend worden.

  Let maar op, Lubach is op TV geen blijvertje. Ik kijk al niet meer naar hem.

 46. Joop

  @Wyatt

  Ik heb geen idee hoe het in Suriname zat. Misschien moet je zelf kijken in plaats van gewoon maar wat te kletsen. Het zou zomaar kunnen dat aammehoela helemaal gelijk heeft.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.