‘Als lineaire tv verdwijnt, bestaat samenleving dan nog?’

Geplaatst op Mon 20 Nov 2017 om 16:00

Hans Beerekamp, die in de zomer stopte als tv-recensent van NRC Handelsblad, vraagt zich af of er nog een samenleving bestaat als straks iedereen de lineaire televisie de rug toekeert. Dat vertelt hij in de VARAgids. Beerekamp maakt zich er zorgen over de veranderende samenleving, een wereld zonder lineaire tv. “De televisie als medium dat ons gemeenschappelijke geheugen bepaalt, zal verdwijnen. Zoals de radio die functie ook niet meer heeft. Je kan je afvragen wat dat gaat betekenen.”

De televisie is een verbinder, aldus Beerekamp. “Tv was als een groot kampvuur, waar we met z’n allen omheen zaten om naar elkaars verhalen te luisteren. Als er straks niet meer één groot kampvuur is, als de tv straks gemarginaliseerd is en iedereen zit om z’n eigen kleine kampvuurtje, bestaat de samenleving dan nog wel?

Zelf kijkt Beerekamp ook een stuk minder tv. “Ik kijk nu veel, véél minder tv. Documentaires, die kijk ik altijd nog met plezier, en tv-series ben ik dus als een gek aan het inhalen. De afgelopen zomer ben ik heel veel gaan binge-watchen, wat ik een prettige manier van kijken vind. Alle grote series wil ik gezien hebben.”

En als het gaat om lineaire televisie? “De talkshows probeer ik ook nog wel te kijken, omdat die het debat bepalen. Ik had gedacht dat ik elke avond naar Nieuwsuur zou blijven kijken, maar ik merk dat ik dat toch iets te voorspelbaar vind. Er is blijkbaar geen urgentie.”

Quizzen blijf ik altijd leuk vinden. 2 voor 12 is niet kapot te krijgen, en ik vind Astrid Joosten ook zo leuk! Zij is een fantastische presentator.”

Het VARAgids-interview met Hans Beerekamp kunt u lezen via Blendle.

Foto: BNNVARA
21 Reacties op “‘Als lineaire tv verdwijnt, bestaat samenleving dan nog?’”


 1. caesar

  Aan zijn hoofd te zien moet Beerekamp toch ook de jaren 50 enigszins meegemaakt hebben: toen kenden we nog geen TV in Nederland. Ik heb niet de indruk dat onze samenleving toen niet bestond.

 2. iq10

  over 20 jaar ziiten de mannen gezellig in de moskee
  [dat bind de samenleving dan]
  en de vrouwen in huis met 8 kinders,
  dit willen we toch,??
  dus hans, maak je niet druk,je hebt t zelf gekweekt,
  misschien is je kleinzoon dan wel imman,
  mooi toch,???
  willde je toch ?

 3. PA

  De jeugd kijkt over 20 jaar gewoon weer TV met de kindjes op de bank iedere avond.

 4. ron

  iq10 :lees zelf eens wat je schrijft met 8 kinderen mag je nu al wel beginnen ,ik zou maar hulp zoeken als je een prettig leven wil hebben , iq heb je niet.

 5. BEUK DE BOOM

  Kleine geschiedenisles voor opa Hans:

  De mensheid bestaat 200.000 jaar (en waarschijnlijk nog veel langer).
  Televisie bestaat 50 jaartjes.

  Televisie IS NIET de samenleving, Hans.

 6. Diderick

  Ik denk dat door het verdwijnen van tv er juist sprake is van méér samenleving. Je hoeft niet meer verplicht op een bepaald tijdstip tv te kijken als je iets wilt zien. Het gedoe om een programma heen kan je nu negeren, dus houdt je veel meer tijd over voor andere socialere dingen. En de kans is nu ook veel kleiner dat je ergens op een zender blijft hangen, waarvan je achteraf denkt; waarom kijk ik hier in vredesnaam naar?

  En iq10 is een typisch voorbeeld van een Ruslandbot of iemand die gestopt is met zijn of haar medicijnen. Is het niet sneu om bij elke scheet die gelaten wordt het over moslims te hebben?

 7. Flits Bom

  Hij schijnt omgebouwd te zijn deze man.

 8. Bart

  Sneu als dit soort mannen ook ineens termen als binge watchen gaan gebruiken.

 9. Peter

  Wat zijn dat toch voor halve garen die steeds maar lopen te roepen dat lineaire tv verdwijnt. Totale onzin. Die on demandzooi is een hype. Duurt echt niet lang meer voor mensen doorkrijgen hoeverl geld je daadwerkelijk kwijt bent aan al die abbo’s bij Netflix etc.
  En iedere keer weer je serie verdwenen omdat se licentie verlopen is bij eeen aanbieder.

 10. Lobo

  En schotel tv in de grote steden was natuurlijk geen probleem voor de sociale cohesie. Man vergeet dat in veel huishoudens gewoon twee tv’s waren. Gewoon dom grachtengordel gewauwel dit.

 11. Kees

  Deze foto is van Adje Roland.

 12. Eindregie

  @ Peter. Ik betaal graag een paar euro per dag als ik niet al die reclame en andere bumpers hoef te zien. Ik vind on demand geweldig. Lekker de nieuwste films en serie’s achter elkaar. In drie avonden de nieuwe Fargo gezien.

 13. Bertje

  Of je nu lineair of on demand het nieuws volgt, het blijven gezamenlijk te bespreken onderwerpen. De samenleving verdwijnt niet als onderwerpen op verschillende tijdstippen worden genuttigd. En mensen die geen televisie kijken, die zijn er altijd geweest, doen gewoon mee in de samenleving. Mensen die vrijwel alleen maar televie kijken staan juist buiten de samenleving. Zo geweldig is naar de buis staren niet, dan ben je passief.

 14. Bart

  @Peter Verdwijnen zal het niet. Linear blijft nog wel even bestaan. Nieuwe manieren van kijken daarom heen komen en gaan.

 15. animo

  Naar het verleden kijken is onzin de laatste 50 jaar is niet te vergelijken en de laatste 20 jaar al helemaal niet ,het draait nu om de media ook met lineair kijken gebeurt het ,kijk maar om je heen iedereen zit in de smartphone als je iemand aanspreekt nemen ze het je al kwalijk dat je hen stoort ,we hebben geen oog meer voor elkaar ,veel mensen hebben alleen maar meer contact via WhatsApp .

 16. aammehoela

  Lineair verdwijnt niet zo snel als sommigen voorspellen. Hooguit een variant die we nu nog niet kennen zou het kunnen versnellen. Denk hierbij aan het feit dat je gewoon de tv-zenders kan bekijken die er nu ook al zijn, maar dan niet meer via de kabel of glasvezel.

 17. Bas

  Wat een romanticus, dat kampvuur heeft nooit bestaan. Misschien een enkele keer op woensdagmiddag. Toen de er nog leuke kinderprogramma`s waren.

 18. Sven L.

  HAHAHA.

  Deze man hecht wel érg veel waarde aan de televisie. Er is is meer in het leven dan de treurbuis. Veel meer.

 19. Harrie jansen

  We kijken al jaren geen tv meer wat een bagger we kijken via internet series en programma’s die we zelf leuk vinden

 20. Jos Ti

  Harrie Jansen, hoe weet je dan wat je leuk vindt? 24/7 op internet hangen?

 21. Ernst

  Lineaire tv is alleen interessant voor live uitzendingen

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.