‘Als lineaire tv verdwijnt, bestaat samenleving dan nog?’

Hans Beerekamp, die in de zomer stopte als tv-recensent van NRC Handelsblad, vraagt zich af of er nog een samenleving bestaat als straks iedereen de lineaire televisie de rug toekeert. Dat vertelt hij in de VARAgids. Beerekamp maakt zich er zorgen over de veranderende samenleving, een wereld zonder lineaire tv. “De televisie als medium dat ons gemeenschappelijke geheugen bepaalt, zal verdwijnen. Zoals de radio die functie ook niet meer heeft. Je kan je afvragen wat dat gaat betekenen.”

De televisie is een verbinder, aldus Beerekamp. “Tv was als een groot kampvuur, waar we met z’n allen omheen zaten om naar elkaars verhalen te luisteren. Als er straks niet meer één groot kampvuur is, als de tv straks gemarginaliseerd is en iedereen zit om z’n eigen kleine kampvuurtje, bestaat de samenleving dan nog wel?

Zelf kijkt Beerekamp ook een stuk minder tv. “Ik kijk nu veel, véél minder tv. Documentaires, die kijk ik altijd nog met plezier, en tv-series ben ik dus als een gek aan het inhalen. De afgelopen zomer ben ik heel veel gaan binge-watchen, wat ik een prettige manier van kijken vind. Alle grote series wil ik gezien hebben.”

En als het gaat om lineaire televisie? “De talkshows probeer ik ook nog wel te kijken, omdat die het debat bepalen. Ik had gedacht dat ik elke avond naar Nieuwsuur zou blijven kijken, maar ik merk dat ik dat toch iets te voorspelbaar vind. Er is blijkbaar geen urgentie.”

Quizzen blijf ik altijd leuk vinden. 2 voor 12 is niet kapot te krijgen, en ik vind Astrid Joosten ook zo leuk! Zij is een fantastische presentator.”

Het VARAgids-interview met Hans Beerekamp kunt u lezen via Blendle.

Foto: BNNVARA

Meer in Overige

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen