‘Verkrachter’ dreigt Jelle Brandt Corstius met rechtszaak

Geplaatst op Thu 26 Oct 2017 om 8:46

De man die Jelle Brandt Corstius zou hebben verkracht toen hij bij Barend & Van Dorp werkte (2002 tot 2005), heeft hem al gedreigd met juridische stappen. Dat vertelde de VPRO-ster gisterenavond in De Wereld Draait Door. Corstius wilde eigenlijk een artikel over zijn ‘verkrachter’ naar buiten brengen mét daarin zijn naam, maar dagblad Trouw adviseerde hem dat niet te doen, vanwege gebrek aan bewijs. Over die frustratie bracht hij dinsdag een veelbesproken column naar buiten.

Al sinds de Bill Cosby-zaak een paar jaar geleden begon, liep Corstius met het plan om zijn orale verkrachting bij Barend & Van Dorp te onthullen. “Dit weekend had ik genoeg moed verzameld om contact te zoeken met Trouw. Ik heb daar goede banden mee en ken daar heel fijne mensen.”

Corstius legde hen het stuk voor. “Zij hebben in het kader van wederhoor het stuk ook voorgelegd aan degene over wie het stuk gaat en gevraagd om een reactie, netjes zoals het hoort. De reactie was een brief van een advocatenkantoor. Er werd gelijk met een kort geding, smaad en laster, de hele bende, gedreigd. Dat zou voor mij gevolgen kunnen hebben.”

Het zou eigenlijk maandag in de krant verschijnen, maar dat ging dus niet door. “Toen zat ik maandag – nota bene de dag met mijn dochter – in een of andere koffiezaak. Eigenlijk de slechtste plek om een stuk te schrijven met allemaal jengelende kinderen om mij heen, maar ik kon alleen maar denken aan: potverdomme, die rotzak komt ermee weg. Toen dacht ik: dat wordt misschien mijn invalshoek. Dat ik mijn verhaal niet kan vertellen. Ik ben gaan tikken in die koffiezaak en dat is geplaatst.”

Hij is nu half tevreden. “Kijk, weet je wat het is: de belangrijkste functie van dat verhaal was niet om mijn verhaal te vertellen of om hem te straffen, maar om te voorkomen dat die hufter dit nog vaker onderneemt. Dat gedeelte heb ik niet kunnen bestrijden: hij loopt nog steeds rond, hij werkt nog steeds, hij kijkt nu zeker.”

En ik zal je vertellen, omdat hij kijkt: als hij mij na dit weekend had gebeld over dit stuk en had gezegd dat het hem spijt, dat hij niet weet wat hem bezielde, dat hij geholpen moet worden en – ik ben heus niet de enige – dat hij andere slachtoffers ook ging bellen, dan had ik het stuk waarschijnlijk niet eens geplaatst. Nu, na zo’n advocatenbrief, ben ik boos.

Heeft de verkrachter nog meerdere slachtoffers gemaakt? “Daar kan ik niet al te veel over zeggen, maar laat ik het even tot dit beperken.”

Inmiddels heeft Corstius van zijn voormalig collega’s Frits Barend en Henk van Dorp veel steun ontvangen. “Heel veel nazorg. Ik durfde het hen niet te zeggen, want ik schaamde me kapot.”

Wat er nu gaat gebeuren? “Er is een mogelijkheid dat er alsnog een strafzaak komt, dus ik ga mijn opties gewoon verkennen.”

Het DWDD-interview met Jelle Brandt Corstius kunt u bekijken op de VARA-site.

Lees ook:
Jelle Brandt Corstius verkracht tijdens tv-werk (dinsdag)
Boulevard-advocate: ‘Jelle Brandt is slecht voorgelicht’ (woensdag)
Jelle Brandt Corstius verkracht bij Barend & Van Dorp (woensdag)

Foto: BNNVARA
21 Reacties op “‘Verkrachter’ dreigt Jelle Brandt Corstius met rechtszaak”


 1. achtmet

  Groot gelijk ,aanpakken zon viezerik !

 2. Hooftstraat

  Ik weet alles van #metoo! Ook ik heb ervaring hiermee en ben van overtuigd dat minimaal 80% van de mensheid hiermee te maken hebt gehad. Wat ik niet snap dat je nooit de durf/lef hebt gehad om degene dader in dit geval te confronteren wel in een krant doet. Ik ben in mijn begin jaren in Nederland door een begeleider misbruikt, alles was nieuw voor mij, nieuwe land, nieuwe mensen, nieuwe gewoontes, ik was heel erg jong, knap en zeer aantrekkelijk. Ik heb hem nooit aangesproken op zijn gedrag, ik zou ook nooit publiekelijk doen, als ik het doe dan liever in zijn gezicht.

 3. Ettekoven

  Had ik niet gezocht achter Bert van der Veer

 4. daan

  Het komt gewoon veel voor. Ik ben zelf ook seksueel misbruikt door mijn voetbalcoach toen ik 11 was. JBC liegt volgens mij niet.

 5. Don

  Henk van Dorp lijkt mij aannemelijker! hahaha

 6. Vrede

  Hoewel er opeens in allerlei programma’s continu over metoo gesproken wordt is er nog steeds geen naam bekend.
  In Amerika denken ze echt wel 3x na die mannetjes nu Weinstein zo aangepakt wordt maar hier worden ze nog steeds in bescherming genomen.
  Juist iemand zo zien afgaan en laten zien dat een naam bekend gemaakt zal worden schrikt af.

 7. NH

  Die naam komt heus wel naar voren. Valt namelijk zelf wel door de mand. Kunnen de slachtoffers daarna rechtelijke stappen ondernemen zonder dreigbrieven van advocaten.

 8. Graaf Volkert

  NH, dan breng jij de naam toch lekker naar buiten…

 9. Gratje

  Zullen we niet eens ophouden met dat gedoe over verkrachtingen. Je durft GVD nog geen vrouw of man meer aan te spreken en haar/hem een schouderklopje te geven.

 10. anonymous

  @ Ettekoven; je kunt niet zonder bewijs zo maar namen gaan roepen.
  Is ook smaad en laster.

 11. Ettekoven

  Wij komen snel met bewijs. Het is Bert van der Veer

  En Job Gosschalk is de mannelijke Harvey weinstein uit de Revu

 12. bon

  verkrachter span vandaag een zaak aan tegen jelle. Hij heeft het ook goed en lekker gevonden. als hij het niet leuk en lekker zou vinden dan had hij binnen een uur het kenbaar moeten maken. Rechter jelle is fout bezig.

 13. JBC

  Bon, bek dicht.

 14. anoniem

  Ik had ooit liefde voor tv en de culturele sector..

  Maar het is vaak zo’n vuile bizz, dat ik maar een andere richting heb gekozen..

 15. anoniem

  Toen ging ik later in het onderwijs werken, ook schokkende dingen meegemaakt..

  Nederlanders doen soms minderwaardig over andere culturen, maar hier is het ook een bananenkoninkrijk.

 16. anoniem

  haha, wordt bananenkoninkrijk gefilterd op MC? :-)

 17. Graaf Volkert

  Tja. De naam zal ooit bekend worden. Nu is de beerput open…

 18. Arnoud Tempelman

  Het zijn niet de ontkennende aanranders die een probleem veroorzaken, maar degenen die beweren dat het met wederzijds goedvinden was.

 19. CJE

  Juffrouw mr. Daniëlle van Essen heeft bij RTL Boulevard wat moeite met haar Nederlands. Ze vindt dat JBC er ‘Rijkelijk laat mee gewacht heeft’….
  Idd een middelmatig advocaatje. Ik heb nog een lagere school boekje voor haar.
  Spreekwoorden en Gezegden der Nederlandse Taal……

 20. CJE

  Oeps: Mariëlle van Essen.

 21. Raqjan

  Wat een overdreven gedoe. Iedereen krijgt weleens te maken met seksuele intimidatie in zijn leven, man en vrouw. Shit happens, er zijn wel ergere zaken in het leven dan dat iemand ongewenst aan je lul zit. Zogenaamde slachtoffers van seksuele intimidatie hebben meestal een tekort aan aandacht en worden gedreven door overtrokken wraaklust. Get over it, niks kan de tijd terugdraaien.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.