Talpa Radio wil stoppen met FM: ‘Erg dure techniek’

Geplaatst op Fri 20 Oct 2017 om 19:00

Marktleider Talpa Radio wil op een gegeven moment echt af van de FM. De uitfasering kan over zes jaar, in 2023, beginnen. Dat verwacht directeur Menno Koningsberger, heeft hij gezegd op BNR Nieuwsradio. Koningsberger zet, net als zijn concullega’s, in op de techniek DAB+. “Digitaal via de ether betekent veel meer aanbod, veel meer zenders en digitale geluidskwaliteit. Dus geen storingen en gekraak. Zeker voor de commerciële zenders: je bent dan ook in het hele land te ontvangen.”

Toch houdt DAB+ vaak helemaal op als je een tunnel in rijdt, terwijl de FM nog even doorettert en dan weer terugkeert. “De laatste puntjes op de i moeten nog gezet worden. Het netwerk wordt voor de kerst nog verder compleet gemaakt en dan hebben we voor de commerciële zenders het beste netwerk in Europa te pakken. Er zullen in enkele tunnels nog wat extra dingen geïnstalleerd moet worden, maar we maken forse stappen met DAB+.”

De uitfasering van FM gaat heel langzaam: radio’s gaan nauwelijks stuk. “Het is een vervangingsmarkt. De ambitie die radiozenders hebben is dat elke nieuw verkochte radio in elk geval digitaal moet kunnen ontvangen. Dat mag via IP, bijvoorbeeld via WiFi, of DAB+. Het gaat erom dat we op termijn van die FM af willen. Het is best een verouderde technologie. Het heeft hiaten in het netwerk, een beperkt aanbod en je ziet dat vandaag de dag nog maar 50 procent van de tijd via FM geluisterd wordt.”

2023

Er zijn nu 720.000 DAB+ radio’s verkocht, zegt Koningsberger. “De pest van die oude radio’s is dat ze het gewoon blijven doen. Onze verwachting is wel dat in 2023 nog maar 30 procent van alle luisterminuten via de FM verlopen. Dan zal je zien dat er vanuit de markt een push wordt gemaakt om er dan mee op te houden. Het is gewoon een heel dure techniek om in de lucht te houden.”

DAB+ zit standaard in steeds meer auto’s. “Het kan in elke auto. In veel auto’s wordt het nog als optie aangeboden. Dat zie je vaak met nieuwe technologie. Je hoort echter steeds vaker dat het standaard wordt aangeboden.

In Noorwegen is men al gestopt met FM. “Het is daar al gebeurd, maar het FM-netwerk in Noorwegen was al prut. Het is de vraag hoe snel je door dat proces heen wil. Wij zeggen: we willen niks afpakken. In Noorwegen is het snel gegaan en daar was het een doel op zich om FM uit te zetten. Bij ons is het doel dat er meer manieren zijn om radio te luisteren.

Vanaf 2013 wil Talpa Radio dus ook hier van de FM af. “Dan zal denk ik het initiatief vanuit de radiozenders zelf genomen worden om naar een einddatum toe te werken en het publiek daar op tijd over in te lichten en een overstap te maken.”

Gepersonaliseerde advertenties

Een voordeel van radio’s met DAB+ en internet, is dat de luisteraar gepersonaliseerde advertenties voorgeschoteld kan krijgen. “Je krijgt dan reclame die alleen voor jou interessant is. Die combinatie van internet en DAB is de toekomst. We willen van massabereik naar massabereik én individueel bereik.”

Gepersonaliseerde reclame moet op een gegeven moment veel geld in het laatje brengen. “Nu is het nog te vroeg. Het verdienmodel voor radiozenders zit nog steeds in het massabereik. Maar het combineren van DAB+ en IP is echt de toekomst.”

Foto: Annemieke van der Togt
26 Reacties op “Talpa Radio wil stoppen met FM: ‘Erg dure techniek’”


 1. Jack Wolff

  Radio. Ik weet nog wat woorden.
  Antiek. Vergane glorie. 1860.

 2. Peter

  DAB+ is helemaal ruk.

 3. Peter

  Geen gekraak hahahaha, nee digitale knalpeuten uit de speakers dat is lekker.

 4. Peter

  En je bent er klaar mee in de auto. Radio vervangen is daad al haast niet mogelijk. Allemaal ingebouwd. En mobirle telefoon is databundel er gelijk doorheen.
  Wifi is uiteraard een leugen want het signaal zal toch eerst via het mobieke netwerk in de auto moeten komen.

 5. Freek

  De DAB ontvangst is vele malen slechter dan de FM ontvangst.

 6. Nick

  En weer een fout: ‘Vanaf 2013 wil Talpa…’ Jep. 2013.

 7. Jeroen

  Nieuwe auto met DAB+ en FM hier. Leek me wel wat, maar DAB vind ik toch echt slechter klinken dan FM. Voornamelijk omdat men knijpt in de bitrate om zoveel mogelijk zenders over hetzelfde lijntje te krijgen.

 8. Alex

  DAB + radio binnen een half jaar kapot. FM radio weer terug, niet te slopen.

  Dat is wat Koningsberger zegt, hoewel het voor hen een dure techniek is, is het voor de consument een goedkope en betrouwbare optie.

  Als ze het proces willen versnellen, zouden ze vanuit de ogen van de consument moeten kijken. Extra zenders weegt maar zelden op tegen de aanschafprijs.

 9. Kokkie

  Zanik toch op man, FM is 10 keer beter en hoe lang rij je in een tunnel pipo?

 10. Robbie

  Ik heb ook voor 100 euro een DAB-radio gekocht. Geluid valt vies tegen. Wel veel zenders, maar de kwaliteit is niet best

 11. Peter

  In 2023 dus het einde van Radio Veronica, 538, Sky en 10. Doei het was en leuke tijd.

 12. Otto Groeneveld

  DAB is ook gewoon storing Einstein van Talpa laat je eens goed voorlichten. En Wolf 19.20 radio is het beste en mooiste medium wat er is.

 13. Otto Groeneveld

  En FM radio is het meest hoogstaande geluid wat er is, vraag het eens aan mensen die er verstand van hebben i.p.v. van je ziekelijke op geld gestoorde vriendjes.

 14. Er ist wieder da

  “Je krijgt dan reclame die alleen voor jou interessant is. Die combinatie van internet en DAB is de toekomst”.

  Daar gaan we weer met die opdringerige reclame. FM is nog steeds niet te overtreffen. DRAB+ is nog lang niet zover.
  Ik maak zelf wel uit wat ik wil zien en koop.

 15. Peter

  In 2023 heeft Tapla Radio dus geen luisteraaars meer. In éèn keer vier radiozenders de markt uit. En Qmusic lacht het hardste als laatste.

 16. Peter

  Zelfde holle praat als de concurrentie aan gaan met de Netflixen, Facebook (waar alleen flutfilmpjes van gebruikers op staan, maar goed) etcetera.

 17. Michel de B

  Ah, in de laatste 2 alinea’s komt de aap uit de mouw. Men wil nóg meer van ons weten om nóg meer geld te kunnen verdienen. Straks weten ze natuurlijk ook precies waar je rijdt, etc. Fijn vooruitzicht.

 18. west

  de FM zenders die wel uitzenden zullen Talpha zenders verslaan
  DAB is net zo slecht qua ontvangs al de KT TEL lANGSPEELPLATEN
  wordt ook helemaal niets tenzij men FM in zijn totaliteit opheft
  maar dan storten alle luister cijfers in en zullen veel stations failliet gaan
  niet iedereen heeft DAB in Nederland bezit zo`n 7% een DAB radio
  en de helft daarvan iz ontevreden !

 19. tessa

  DAB+ is echt heel erg slecht.. In elk tunneltje valt volledig de verbinding weg en ik heb een lijst tot zelfs efteling FM aan toe, maar 70% van die kanalen kan ik geen verbinding mee maken..

  LAAT FM! EN GOOI DAB+ ERUIT!

 20. aammehoela

  Je kunt maar 1 zender tegelijk horen. Een beetje flauw natuurlijk, maar wat heb je eraan om honderden radiozenders te kunnen ontvangen. Alsof de 538 luisteraar behoefte heeft aan een schlagerzender bv. En dan dat gezeur over die reclame. Als er reclame op de radio is zap ik gelijk over naar een andere zender. Soms zenden ze allemaal gelijktijdig reclame uit, maar door over te schakelen mis ik in ieder geval veel reclame. Dat moeten die gasten nu toch eens beseffen. De mensen, kijkers en luisteraars, worden allemaal kotsmisselijk van al die stompzinnige reclames. RECLAME = WEG ERMEE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 21. toxilogic

  Wat een gezeur over die flut kwaliteit van DAB+, bij Talpa moeten centjes verdient worden, de klant moet gewoon slikken wat er geboden wordt.

 22. van Dongen,,Rotterdam

  DAB is echt helemaal niks. Het loopt 20 seconde achter en de helft van tijd heb je helemaal geen ontvangst. Dan nog liever iets mindere kwaliteit maar waar je wel van op aan kunt

 23. PeterF

  “….en digitale geluidskwaliteit.” Ja, dat hor je ook altijd in de radiospotjes om DAB+ te promoten. En de doorsnee sukkel denkt dan “oh, digitaal, is goed!” zonder ook maar één moment te beseffen dat het dik gecomprimeerde klotekwaliteit is. Ja lekker goedkoop voor de aanbieders, maar er komt hier geen DAB+ ontvanger in huis.

 24. Peter

  oxilogic 
  Sat 21 Oct 2017 om 20:31

  Wat een gezeur over die flut kwaliteit van DAB+, bij Talpa moeten centjes verdient worden, de klant moet gewoon slikken wat er geboden wordt

  —-

  Meest stupide opmerking ever. De klant pikt het niet en luistert gewoon niet meer naar radiozenders. En weg is Talpa

 25. Sjaak

  Wat een lul zeg preken voor eigen parochie alhoewel ik mij afvraag of hij het IQ heeft dat hij weet wat een parochie is? Aan zijn snelle pak te zien niet echt.

 26. PD

  In 2023 is internetradio de norm. DAB+ slaan we in Nederland gewoon over.

  FM in vooralsnog best goed. DAB voegt daar te weinig aan toe en heeft te veel nadelen.

  Ik snap die hele opdringerige DAB-campagne niet. Wie heeft daar belang bij?

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.