Talpa Radio wil stoppen met FM: ‘Erg dure techniek’

Marktleider Talpa Radio wil op een gegeven moment echt af van de FM. De uitfasering kan over zes jaar, in 2023, beginnen. Dat verwacht directeur Menno Koningsberger, heeft hij gezegd op BNR Nieuwsradio. Koningsberger zet, net als zijn concullega’s, in op de techniek DAB+. “Digitaal via de ether betekent veel meer aanbod, veel meer zenders en digitale geluidskwaliteit. Dus geen storingen en gekraak. Zeker voor de commerciële zenders: je bent dan ook in het hele land te ontvangen.”

Toch houdt DAB+ vaak helemaal op als je een tunnel in rijdt, terwijl de FM nog even doorettert en dan weer terugkeert. “De laatste puntjes op de i moeten nog gezet worden. Het netwerk wordt voor de kerst nog verder compleet gemaakt en dan hebben we voor de commerciële zenders het beste netwerk in Europa te pakken. Er zullen in enkele tunnels nog wat extra dingen geïnstalleerd moet worden, maar we maken forse stappen met DAB+.”

De uitfasering van FM gaat heel langzaam: radio’s gaan nauwelijks stuk. “Het is een vervangingsmarkt. De ambitie die radiozenders hebben is dat elke nieuw verkochte radio in elk geval digitaal moet kunnen ontvangen. Dat mag via IP, bijvoorbeeld via WiFi, of DAB+. Het gaat erom dat we op termijn van die FM af willen. Het is best een verouderde technologie. Het heeft hiaten in het netwerk, een beperkt aanbod en je ziet dat vandaag de dag nog maar 50 procent van de tijd via FM geluisterd wordt.”

2023

Er zijn nu 720.000 DAB+ radio’s verkocht, zegt Koningsberger. “De pest van die oude radio’s is dat ze het gewoon blijven doen. Onze verwachting is wel dat in 2023 nog maar 30 procent van alle luisterminuten via de FM verlopen. Dan zal je zien dat er vanuit de markt een push wordt gemaakt om er dan mee op te houden. Het is gewoon een heel dure techniek om in de lucht te houden.”

DAB+ zit standaard in steeds meer auto’s. “Het kan in elke auto. In veel auto’s wordt het nog als optie aangeboden. Dat zie je vaak met nieuwe technologie. Je hoort echter steeds vaker dat het standaard wordt aangeboden.

In Noorwegen is men al gestopt met FM. “Het is daar al gebeurd, maar het FM-netwerk in Noorwegen was al prut. Het is de vraag hoe snel je door dat proces heen wil. Wij zeggen: we willen niks afpakken. In Noorwegen is het snel gegaan en daar was het een doel op zich om FM uit te zetten. Bij ons is het doel dat er meer manieren zijn om radio te luisteren.

Vanaf 2013 wil Talpa Radio dus ook hier van de FM af. “Dan zal denk ik het initiatief vanuit de radiozenders zelf genomen worden om naar een einddatum toe te werken en het publiek daar op tijd over in te lichten en een overstap te maken.”

Gepersonaliseerde advertenties

Een voordeel van radio’s met DAB+ en internet, is dat de luisteraar gepersonaliseerde advertenties voorgeschoteld kan krijgen. “Je krijgt dan reclame die alleen voor jou interessant is. Die combinatie van internet en DAB is de toekomst. We willen van massabereik naar massabereik én individueel bereik.”

Gepersonaliseerde reclame moet op een gegeven moment veel geld in het laatje brengen. “Nu is het nog te vroeg. Het verdienmodel voor radiozenders zit nog steeds in het massabereik. Maar het combineren van DAB+ en IP is echt de toekomst.”

Foto: Annemieke van der Togt

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen