Shula Rijxman gaat Sander Dekker niet missen

NPO-voorzitter Shula Rijxman gaat de NPO-kritische staatssecretaris Sander Dekker van Mediazaken niet missen. Dat heeft ze gezegd op NPO Radio 1. Dekker is alles behalve een fan van de NPO. Zijn tv-optredens bij commerciële shows als Goor Draait Door bewezen echter dat ons land een publieke omroep nodig heeft. Gaat Rijxman hem missen?  “Nou, nee, ik mis niet de discussies over de versmalling van de publieke omroep, dus in dat opzicht ga ik hem zeker niet missen.

Dekker probeerde er in de afgelopen kabinetsperiode een amusementsloze NPO doorheen te krijgen, maar dat is hem niet gelukt. En daar lijkt Rijxman best een beetje om te gniffelen. “Nee, ik heb geen afscheidskaart gestuurd. Wellicht komt er nog een leuke receptie en dan ga ik daar zeker naar toe. We hebben onlangs samen met OCW een prestatie-overeenkomst afgesloten. Dat betekent dat de publieke omroep een brede publieke omroep blijft, dus hij krijgt zeker een hand en misschien zelfs een zoen, want we hebben een brede publieke omroep.”

Het kabinet Rutte III is een stuk positiever over de NPO. Rijxman ‘kijkt uit naar de nieuwe bewindspersoon’. “We zijn heel erg blij dat het kabinet de visie deelt die wij al jaren roepen. We hebben flinke bezuinigingen gehad in het verleden en mede daarom stonden onze taken soms onder de druk. Ondanks dat hebben we flinke stappen kunnen zetten, zoals een nieuw internetplatform.”

Krijgt Rijxman haar wens voor 50 miljoen euro extra NPO-budget er nu wél doorheen? “Laat ik zeggen dat ik ervan overtuigd ben dat we met deze passage in een goed gesprek met de nieuwe bewindspersoon wel tot oplossingen komen. Ik heb altijd geroepen dat 50 miljoen nodig is omdat we eenvijfde van ons budget hebben ingeleverd, maar we er veel meer taken bij hebben gekregen.”

Men wil dat we onafhankelijker worden van reclame en mensen stellen steeds meer eisen aan on demand kijken. Ik ga ervan uit dat de nieuwe bewindspersoon constructief met ons gaat samenwerken.”

Foto: NPO, Michel Schnater

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen