Rik van de Westelaken: ‘Veel geleerd van John de Mol’

Rik van de Westelaken heeft vorig tv-seizoen veel geleerd van mediatycoon John de Mol tijdens de opnames van 5 Golden Rings. Dat vertelt hij op NPO Radio 1. Het was de eerste keer dat hij zo’n show presenteerde op tv. “Je krijgt een telefoontje van de zenderbaas en die zegt dan: ‘John de Mol denkt dat jij een quiz kan presenteren.’ Dan denk je: o, dat weet ik niet. Dan ga je met hem in gesprek en dan laat je je overhalen. Ik vond het bijzonder om met de grote tv-producent zelf te werken.

De Mol zat in zijn oortje. “Hij hielp mij. Ik heb heel nuttige dingen van hem geleerd. Ik heb van hem geleerd dat een quiz presenteren niet alleen een vraag stellen en een antwoord krijgen is, maar dat je kandidaten ook interessante uitspraken ontlokt en dat je het publiek laat meeleven met de kandidaten. Het is een verhaal vertellen.”

Van de Westelaken geeft een voorbeeld. “Er was een jongen, die áls hij zou winnen een deel van het geld aan zijn vriendin zou geven. Die zat op de tribune. Hij legde de ring neer op een plek waar de vriendin het niet mee eens was. Toen kreeg ik van John te horen: ‘Ik zie die vriendin nee knikken! Ga naar die vriendin!’ Dus ik naar die vriendin en ik zei: ‘Wat vind jij ervan?‘”

Die vriendin wilde de ring ergens anders. “De jongen hield vol, maar het meisje bleek gelijk te hebben. John de Mol weet dan meteen tegen mij te zeggen: ‘Ga weer terug!’ Dan vraag ik haar reactie, want zij had gelijk. Dat bedoel ik dus: van de interactie met de kandidaten en het publiek heeft hij ongelooflijk veel verstand.”

Foto: SBS, Wessel de Groot

Meer in SBS

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen