Paul Jansen: ‘Nederland kan prima zonder NPO’

Telegraaf-hoofdredacteur Paul Jansen denkt dat we in Nederland inmiddels best zonder publieke omroep kunnen. Dat zegt hij in gesprek met Villamedia. Jansen vindt de NPO ‘zwaar concurrentie vervalsend’. “Internet is de vluchtheuvel waar traditionele uitgevers naar toe gaan om nieuwe inkomsten te generen en wie komen ze als eerste tegen? De staatsomroep die met overheidsgeld op al die platformen werkt. De NPO heeft weer nieuwe digitale initiatieven aangekondigd“, klaagt hij.

De Telegraaf-baas vindt dat er ‘paal en perk’ aan de online aanwezigheid van de NPO moet worden gesteld. Maar online is toch de toekomst? “Dat snap ik wel maar wat je nu krijgt is dat de publieke omroep de belangrijkste concurrent is van traditionele uitgevers maar niet commercieel afgerekend wordt.”

Er moet in Nederland veel beter worden nagedacht over de rol van de ‘staatsomroep’, zegt Jansen. “Als je naar het verleden kijkt en waar het vandaan komt dan is het nu volstrekt achterhaald. We kunnen in Nederland prima zonder. Het is helemaal niet meer nodig.”

De NPO slurpt nu heel veel tijd op van consumenten. Als die tijd vrij komt, krijgen nieuwe initiatieven een kans, aldus Jansen. “Ik zeg niet dat de producten niet goed zijn, maar de schaarste in de tijd van het publiek, daar vecht je om.

Als de overheid zich echt zorgen maakt over de pluriformiteit van de media moeten ze kijken naar de honderden miljoenen euro’s per jaar die naar de publieke omroep gaan.

Foto: NPO

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen