Kabinet Rutte III zet in op ‘stevige publieke omroep’

Geplaatst op Tue 10 Oct 2017 om 13:23

Het kabinet Rutte III wil tegenwicht bieden aan de opkomst van grote Amerikaanse mediareuzen door ruimte te bieden aan onafhankelijke onderzoeksjournalistiek en een stevige publieke omroep. Dat is te lezen in het regeerakkoord van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie, dat zojuist is gepubliceerd. Het onderwerp media heeft een eigen paragraaf in het regeerakkoord. “De uitdagingen voor de journalistiek en mediabedrijven zijn enorm, op landelijk, regionaal en lokaal niveau.”

Grote internationale bedrijven domineren de markt wereldwijd en informatie is vaak direct gratis digitaal toegankelijk, is te lezen in het regeerakkoord. “Ruimte voor onafhankelijke onderzoeksjournalistiek en een stevige publieke omroep op alle schaalniveaus is hierdoor niet langer vanzelfsprekend, maar wel nodig vanwege het veranderende medialandschap. Daar willen we aan bijdragen in de komende jaren.

De volgende vier punten worden genoemd in het regeerakkoord:

 • De komende periode werken we aan voldoende onafhankelijk journalistiek aanbod op lokaal en regionaal niveau. Samenwerking (publiek en privaat) op lokaal en regionaal niveau wordt bevorderd. Een voorbeeld daarvan is de realisatie van regiovensters op de kanalen van de NPO in de komende kabinetsperiode.
 • De afgelopen periode is een belangrijke stap gezet in de samenwerking tussen regionale omroepen door de vorming van de Regionale Publieke Omroep (RPO). Op lokaal niveau worden steeds meer streekomroepen gevormd. Omdat dit bijdraagt aan de professionalisering, beraadt het kabinet zich op de wijze van organisatie en financiering van de lokale omroepen.
 • Daarnaast trekt het kabinet geld uit voor de bevordering van onderzoeksjournalistiek. Deze vorm van journalistiek staat onder druk, maar is van vitaal belang voor de controlerende taak die de journalistiek heeft. Daarbij acht het kabinet de interne ombudsfunctie van groot belang.
 • Persvrijheid staat in steeds meer landen onder druk. Nederland blijft zich inspannen om bedreigde journalisten in het buitenland te beschermen.

Vanavond zitten de partijleiders van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie in Nieuwsuur en RTL Late Night.

Foto: Rijksoverheid
17 Reacties op “Kabinet Rutte III zet in op ‘stevige publieke omroep’”


 1. joram

  Gelukkig geen verdere afbraak van de NPO

 2. opa

  ze willen gewoon een STAATS TV [[ model ;noordkorea,
  met als omroepster eva jinek ]
  komt bij,
  wie haalt z”n informatie nog van tv ??
  zo middeleeuws,

 3. b

  Mooi dat de NPO een sterk merk blijft.

 4. Arie

  Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek???? Hahahaha wel de onderwerpen die de liberale jetset opdraagt. Wat een aanfluiting zeg, Zit nog te wachten op antwoord wie nou geen toestemming gaf omtrent de duizenden aanrandingen in Denemarken,Zweden en Duitsland.

 5. Corrector

  @iedereen
  los van of het staatstv op z’n noordkoreaans wordt of anderszins: als de overheid niet gaat voor een sterke omroep met een eigen journalistiek, wie gaat het dan wel doen? Met – in ieder geval op papier – het streven dit een kritische journalistiek te laten zijn die daadwerkelijk een controlerende functie uitvoert?

 6. kokkie

  Zet maar in op 2 publieke zenders, pulp de deur uit en betere programma’s maken.

 7. Otto Groeneveld

  Hetmkan toch niet zo zijn dat zij hier 200 dagen overgedaan heeft??? Dit is crimineel.

 8. KIP

  Ik zou maar positief reageren, want de VVMU wordt verder ingeperkt en de straffen verdubbeld. Blijf maar even van je toetsenbord af Otto Groeneveld, want Sylvana bepaalt wie er vervolgd wordt. Ik Vertrek heeft er na vandaag een kandidaat bij.

 9. PIETER

  Er komt een NPO 4 dat semie commercieel wordt, naar het zelfde idee van de BBC heb al geluiden gehoord richting Den Haag

  Kan RTL 4 wel inpakken

 10. PIETER

  @Kokkie BETERE PROGRAMMA`S??? zoals er zijn???
  Noem eens wat de NPO blinkt juist uit wat het programma aanbod betreft ook in kwaliteit!!!

 11. Otto Groeneveld

  Ja KIP dat is nou het hedendaagse liberalisme. Dat tuig heeft het afgebroken tot de bodem. Nou zal ik niet zeggen wat er met Pinokkio moet gebeuren anders word het toch niet geplaatst, maar ik hoop voor het welzijn en welvaart voor de Nederlanders dat de complete VVD/D66 wordt opgeruimd.

 12. Hendrik Sehasulewanepatty

  Ach, maakt niet uit. Komt nix van terecht. De NPO is nutteloos en heeft al jaren een waardeloos aanbod van tweederangs pulp en dom geklets waar toch geen kip naar kijkt, behalve oude PvdA bejaarden en kleuters die dom zijn .De kabinet gaat toch met dikke ruzie uit elkaar vallen in splinters ,mischien dit jaar voor de kerst nog hihihiii. De NPO maakt zich al blij met een dode vogel.

 13. newspeak

  Zo ‘onafhankelijk’ dat het voornamelijk een rechts propagandakanaal wordt..

 14. TVfreak

  Wat klopt hier niet NPO: onafhankelijk en onderzoeksjournalistiek!
  Antwoord = beiden!!!!

 15. aammehoela

  Wat klopt hier wel: De NPO is onafhankelijk en kenmerkt zich door kwalitatief goede onderzoeksjournalistiek, met name op NPO 2.

 16. H.

  NPO maakt gewoon al jaren goede kwalitatieve programma’s – of ‘t je smaak is dat is ‘n tweede… Europees gezien horen ze zeker bij de top- De commerciele tv bedient een doelgroep die meer van verstrooing (amusement) houdt .
  Vergelijken van deze twee is dus zinloos!

 17. E. Jansen

  @ Hendrik Sehasulewanepatty: Dit antwoord zegt een hoop over je niveau. Ik hekel dat constante afkraken van de NPO, terwijl ze inhoudelijk veel meer brengen dan kennelijk iemand als jij kan bolwerken.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.