Jochem van Gelder denkt niet dat hij passé is

Jochem van Gelder denkt niet dat het nu echt over en uit is met zijn tv-carrière. Sterker nog: zijn beste programma moet volgens hem nog komen. Dat vertelt hij in gesprek met De Telegraaf. Van Gelder vertrok in 2010 met onvrede bij de NCRV en het duurde een paar jaar voordat hij onderdak vond bij SBS 6. Maar bij die zender ligt hij er nu ook uit. Heeft hij geen enorme spijt van zijn NCRV-exit, waar hij op eigen initiatief vertrok? “Nee. Misschien ben ik iets te ongeduldig geweest.”

De NCRV wilde Van Gelder niet langer vast onder contract, maar op projectbasis wél door met zijn tv-hit Praatjesmakers. “Op zich logisch: betaald krijgen op basis van wat je doet. Maar toen na drie maanden nog niet duidelijk was wat ik zou gaan doen, ben ik opgestapt. Ik denk ook nu nog dat zaken niet heel anders waren gelopen als ik was blijven hangen. Ik wilde de regie graag in eigen hand houden.

Vervolgens zat hij twee jaar werkloos thuis, totdat hij bij SBS 6 terecht kon. “John de Mol zag het zitten met mij en ik heb veel programma’s kunnen doen. Ook formats waarbij ik uit mijn comfortzone moest gaan, die op het eerste gezicht misschien niet echt Jochem van Gelder waren.

Hij doelt op programma’s als Bonje met de Buren en Pas Oplichters. “Dat vond ik geen probleem. Maar op een gegeven moment werd ik ook gevraagd voor shows waarin ik mezelf echt niet zag staan.

Met shows als We Are Family kon hij naar eigen zeggen excelleren, en daarom accepteerde hij ook ‘mindere’ shows. “Als je uiteindelijk meerdere keren weigert, dan zijn er uiteindelijk genoeg jonge presentatoren die kilometers moeten maken en wel graag willen. Dat is ook logisch.

Toch begon het op een gegeven moment een beetje te botsen. “Ik lag bij SBS 6 toch een beetje dwars, terwijl zij handelen vanuit het idee: wij bepalen wie de juiste presentator voor dit programma is. Dat recht hebben ze ook. Van de andere kant wordt de uitdaging alleen maar groter om programma’s te maken die wel op mijn lijf zijn geschreven.”

En nu? “Ik ben ervan overtuigd dat ik mijn beste programma nog moet maken. Een format dat me past zoals een jas, vergelijkbaar met Willem Wever en Praatjesmakers. Ik heb een programma-idee waarin ik met kinderen over actualiteit praat. Als je dat heel goed en heel serieus doet, is het prachtige televisie.

Het is afwachten wie er toehapt. “Als ik te veel met mijn programma-idee aan de weg ga timmeren, wordt het sneu. Dat is een paar jaar geleden gebeurd toen ik weg was bij de NCRV. Ik ging allemaal omroepen af en iedereen vond me veel te gretig. Terwijl ik alleen maar enthousiast was en van de plannen bulkte. Maar je moet ook weer niet de hele dag op de bank gaan zitten denken dat het vanzelf wel goedkomt. Dat werkt ook niet.

Foto: SBS/Elvin

Meer in SBS

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen