‘Jelle Brandt Corstius verkracht bij Barend & Van Dorp’

Geplaatst op Wed 25 Oct 2017 om 9:15

Dat Jelle Brandt Corstius zegt te zijn verkracht in het prille begin van zijn tv-carrière, kan maar één ding betekenen: dat het bij zijn eerste programma Barend & Van Dorp is gebeurd. En dat vindt presentator Frits Barend verschrikkelijk, zo laat hij weten aan Shownieuws. “Dat het bij ons programma gebeurd is, vind ik wel heel shocking. Ik ben daar echt behoorlijk kapot van. Maar voor Jelle vind ik het nog het meest schokkende“, zegt de bekende oud-talkshowhost in een reactie.

Barend vindt het verschrikkelijk voor Corstius. “Jelle is dan toch een kwetsbare jongen in die tijd. Alleen, zonder zijn moeder opgevoed. Zijn moeder is jong overleden. Verdomme nog aan toe, moet hem dit ook nog eens overkomen.”

Vermoedelijk komt de dader ermee weg, aldus Barend. “Dat is het met al dit soort gevallen. Je kan het niet bewijzen, want er is niemand bij. En dat maakt het heel moeilijk. We hebben heel veel vrouwen en meisjes die bij ons werkten. We hebben altijd gezegd: ‘Je moet je veilig voelen, in een veilig werkklimaat.’ Dat vond ik ontzettend belangrijk. Ik heb nooit aan jongens gedacht, dat die ook inderdaad lastiggevallen zouden kunnen worden. En nou ja, ik was naïef.”

Maar heeft Barend enig idee wie de verkrachter is? Shownieuws-deskundige Maurice Wijnen: “Frits laat dat in het midden. Hij laat ook in het midden of die persoon destijds werkte bij Barend & Van Dorp. Dan zou er natuurlijk een soort shortlist ontstaan en dat wil hij voorkomen. Daar doet hij verder geen uitspraken over.”

Speculeren

Het speculeren kan beginnen, zegt Esquire-baas Arno Kantelberg. “Wat je nu wel gaat krijgen is speculatie. Hij heeft het over het begin van zijn tv-carrière. Hij is begonnen als redacteur bij Barend & Van Dorp aan het begin van deze eeuw. Daar heeft hij een paar jaar gewerkt en daarna is hij naar de geschreven journalistiek gegaan. Het is niet zo ingewikkeld.”

Mensen zullen nu gissen naar de dader, zegt hij: “Ik denk dat Frits en Henk nu op hun hoofd zitten te krabben van: mijn hemel, wie is dat toen geweest dan in onze stal? Dat is de andere kant van de medaille: je gaat nu vanzelf speculeren. Tegelijkertijd vind ik het heel moedig dat hij dit heeft opgeschreven. Het is echt een heel schaamtelijke zaak, ook als het je overkomt.”

Kantelberg vindt het fijn dat Corstius’ verkrachter nu wel op hete kolen zal zitten. “Ik kijk er met enige troost naar in die zin dat er nu heel veel mannen thuis zitten en hem enorm zitten te knijpen, ook in Nederland. Ook de man die Jelle Brandt Corstius verkracht heeft zit nu op hete kolen. Er ontrolt zich nu een speelveld waarvan niemand kan aangeven waar de finishlijn is. Het zit vol met beschuldigen, namen die niet genoemd worden, maar mensen wel kennen. Ik heb geen idee waar dit gaat eindigen.

Corstius noemt zijn naam bewust niet, uit angst voor represailles. Dat is het probleem, aldus Kantelberg. Er móet volgens hem een voortrekker zijn. “Iemand noemt één naam en vervolgens melden de andere slachtoffers zich. Dat was ook zo bij Bill Cosby en Harvey Weinstein. Dat schrijft Jelle Brandt Corstius ook: dat als er anderen zijn, dat hij die naam óók durft te noemen. Hij doet het niet, want hij is bang voor een rechtszaak en beschuldigd te worden van smaad.

Jelle Brandt Corstius reageert

Corstius reageert in een interview met Het Parool op zijn bekentenis. “Toen het gedoe met Bill Cosby speelde, merkte ik dat ik alles rond die zaak obsessief aan het lezen was. Alle getuigenissen, elk nieuwtje wilde ik meepakken. Ik vroeg me af waarom dat was, ik heb helemaal geen interesse in achterklap. Toen kwam het incident in mijn hoofd weer tevoorschijn. Alsof het er een hele tijd niet was geweest.

En daar heeft hij nu over geschreven. “De schaamte was enorm. Anders had ik het eerder gemeld. Nogmaals: geen haar op mijn hoofd die daar überhaupt aan dacht. Ik heb het zelf moeten verwerken.

Nu schaamt Corstius zich niet meer. “Nee. Ik heb vooral heel erg te doen met de Jelle van toen. Jeetje, en daarna gewoon doorgaan met werken.

Corstius wil alleen kwijt dat het in het begin van zijn tv-carrière was. Hij begon bij Barend & Van Dorp, waar hij van 2002 tot 2004 werkte. “Jij doet je werk, maar ik heb daar niks aan toe te voegen.

Foto: SBS
37 Reacties op “‘Jelle Brandt Corstius verkracht bij Barend & Van Dorp’”


 1. anja

  Frits Barend is zelf een dubieus geval op #metoo-gebied, vraag maar aan Loes Luca

 2. Talpaman

  Een ding snap ik niet: hoe kun je als man oraal verkracht worden als je gedrogeerd bent? JBC pijpte de man in kwestie onder dwang, begrijp ik uit zijn verhaal. Wie in coma is, kan niet pijpen. Wie niet in coma is, kan zijn kiezen op elkaar houden of in de penis bijten. Had hij een pistool op zijn hoofd gericht? Was hij vastgebonden en zou hij gemarteld worden als hij niet mee zou doen? Of geen mooie werkopdrachten meer? Dat alles omdat de verkrachter zijn superieur was? Zou het kunnen zijn dat JBC meedeed aan een uit de hand gelopen personeelsfeestje en een sexspelletje de kant opging die hij alsnog liever niet wilde? Ik vind het toch een beetje vreemd verhaal alles bij elkaar.

 3. sammy

  @ anja,
  ik voel met je mee,

  [[IEDEREEN die meewerkte aan t programma van barend en van dorp,is nu een verdachte,niemand uitgezonderd,
  is t dan niet beter t bekend te maken,?? ]
  t sprookje bi de VARA is nu wel over dat dit soort dingen alleen
  in katholieke en gelovige kringen voorkwam,
  lees t boek ,t RONDE HUIS, en je zult versteld staan,
  vooral in de zg ”hogere kringen’, incl ons kabinet, en de oranje clan,

 4. Jos Ti

  Jan Mulder, algemeen bekend.

 5. NH

  Ik vertrouw die dikke Marc van der Linden (inmiddels iets afgevallen) niet.

  Van de zomer kon hij niet afblijven van Wouke van Scherrenburg bij Beau. Ze zei er wel wat van maar geen excuses van Marc. Ze zal het vast niet hebben gezegd toen ze nog jong was. Bang voor haar baantje. Kwal die Marc.

  Natuurlijk ook RTL

 6. Jos Ti

  Linden is zelf ooit verkracht. Door Maurice Wijnen.

 7. Cindy

  NH doe eens ff normaal joh.

 8. NH

  @Cindy

  De waarheid is hard.

  Kijk de beelden dan terug.

 9. X

  @Talpaman

  Man, man, man. Verdiep je toch eerst eens in verkrachtingszaken en slachtoffers voordat je reageert.
  Verkrachting is een traumatische gebeurtenis en ieder mens reageert anders in traumatische omstandigheden. Mensen die denken dat ze in de situatie waarin Jelle zat de dader wel ff een paar klappen hadden verkocht, om maar een voorbeeld te noemen, weten absoluut niet waarover ze het hebben. Je weet zoiets namelijk pas als het je overkomt.
  In zo’n situatie kunnen mensen vechten, vluchten of verlammen. Het is zeer wel mogelijk dat mensen die in het dagelijks leven van zich afbijten volledig verlammen tijdens een traumatische gebeurtenis en juist de sociale zwakkeling vlucht.
  PS. Leuk bedacht, maar mensen die oraal verkracht worden bijten over het algemeen juist niet in de pеnis van hun aanvaller.

 10. Henk van Dorp

  ‘Jelle pak toch m’n grote vriend en vertel me: Wat is het nieuws van de dag?’

 11. Don

  Ach ja.. wat men al niet doet tegenwoordig om – weer – in de belangstelling te komen.. :-(

 12. J

  Ach Don, arm sukkeltje. Vanavond weer jankend in je eentje aan je wumpie trеkken?

 13. snuifje

  Nou de roddelrubrieken zijn zeker tot de Kerst druk met gissen, speculeren en de daaruit volgende rechtszaken.

 14. Chombo

  Als iemand dat mij had geflikt zou ik die persoon gewoon later opzoeken en gewoon inelkaar slaan. Denk maar dat zo iemand ongestraft ermee wegkomt.

 15. JEWISH

  Jelle Brandt Corstius is antisemitisch. Net als vele die hierop reageren. Frits Barend is de meest integere journalist van Nederland. Dat weet ieder persoon met een beetje verstand!

 16. Eindregie

  Het ligt voor de hand dat het de baas was van de redactie van BVD en het nieuwe redaktielid JBC eens wilde uitproberen.

 17. Graaf Volkert

  Door dat hele #metoo komen er ook profiteurs die nepmeldingen gaan doen uit de holen en spelonken.

 18. Flits Bom

  Is er al een naam?

 19. Kokkie

  Vuilnisman, kan deze zak ook mee?

 20. Den Draaiert Joost

  Ik ging met terugwerkende kracht even gehakt maken als het mij overkwam, maar waarschijnlijk had ik meteen na het incident wel het licht uit zijn ogen getrapt.

 21. anonymous

  Ik verdenk Frits Barend zelf.
  Altijd verdacht mannetje gevonden, kruipt bij
  voetballers ook altijd in hun kont.

 22. n

  @anonymous
  Wed 25 Oct 2017 om 14:06
  Antisemiet! Wat heeft Frits Barend je misdaan?

 23. Halb

  Ja mensen

  Ook ik ben ooit aangerand
  Ik zeg lekker niet wanneer en door wie
  Maar het is echt gebeure
  Zie je nou wel
  Ik hoor er ook bij
  Ik ben nu 1 van jullie
  Zie me alsjublieft staan

 24. Dennis

  wat een trieste reacties hier allemaal

  Jullie zouden eens verkracht moeten worden door een neger met 25 cm, dan piepen jullie wel anders, het is toch van de zotte dat dit gebeurt is.

 25. X

  Halb, ik hoop dat jij, je dochter, je zus, je zoontje, je moeder of neefje verkracht worden. Het lieft allemaal. K4nkerlоser!

 26. B

  @ M C en X

  Kunnen mensen als X geblokkeerd worden?

 27. Dikke Jopie

  Lol, waarom X wel en Halb niet, selеctief verontwaardigd B’tje?

 28. B

  @ dikke jopie

  Dat is ook een vreselijke reactie maar ja…daarin wordt niet gescholden.

 29. Frans

  @Dennis
  Wie heb je in gedachte? Romulu Lukaku van Manchester United lijkt over het beste gereedschap te beschikken:

  Oh Romelu,
  Lukaku,
  He’s our Belgian scoring genius,
  With a 24 inch penis,
  Scoring all the goals,
  Bell-end by his toes…

 30. :D

  24 inch is wel ff wat anders dan 25 cm, simpele Fransje.

 31. Lies

  @talpaman: juist. Dat laat je gewoon niet gebeuren. Ik ben 1.58 m en ik weeg 52 kg, een klein tikje en ik lig in de hoek. Maar zoiets overkomt mij niet, tenzij je Dennis P. heet.
  Wtf dat iemand mij dwingt om een dergelijke ongewenste handeling te verrichten (JBC zou er toch van moeten walgen gezien zijn geaardheid). Als ik iemand verbaal en fysiek van me af kan slaan waarom kan hij het dan niet? Drugs???
  Ik had die klootzak geslagen, geschopt, vervloekt en impotent gemaakt. Zijn leven een hel gemaakt. Alles uit de kast getrokken. En er direct mee naar de politie gestapt.

 32. anoniem

  Ik heb zelf ook wat nare ervaringen.. Maar vind al deze recente aandacht in media, een ongemakkelijk voyeuristisch gehalte hebben..

  Maar het trekt vast lezers en kijkers… :-S

 33. Flits Bom

  Barend heeft zich aan zijn besneden knop laten zuigen door dat kale paasei.

 34. JelleBC

  Ik werd door Frits en Henk gesandwicht, terwijl Jan rukkend toekeek.

 35. 6e zintuig

  Toch niet de hoogste baas van Talpa?
  Wiens zoon zo vaak te zien is rond kinderen en ”nobel” werk met hen verricht almaar??Zéér verdacht..

 36. Doe

  Even voor de duidelijkheid,Barend is geen journalist maar een soort p.r. man voor de sportsterren,de sportsterren noemen hem overigens ‘de slak’ aangezien hij altijd een spoor van slijm nalaat.

 37. Ano

  Haha

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.