Jan de Jong: ‘Kijkcijfermeting deugt niet meer’

Geplaatst op Wed 18 Oct 2017 om 13:30

Jan de Jong heeft het gevoel dat de metingen van Stichting KijkOnderzoek niet langer doeltreffend zijn. Dat zegt de vertrekkend NOS-directeur in het NRC. De metingen laten de laatste jaren een dalende trend zien: mensen kijken steeds minder televisie. Maar De Jong is daar sceptisch over. “Omdat lineaire televisie alleen wordt gemeten als je tv kijkt. Als je kijkt via je mobiel, tablet of computer, meten ze dat niet. Het idee dat lineaire televisie spectaculair afneemt is gewoon níet wáár.”

Als álles wordt meegenomen in de kijkcijfermetingen, zullen die volgens De Jong een stuk hoger uitvallen. “Kijk naar de halve finale van het Songfestival en de gelijktijdig uitgezonden halve finale van Ajax in de Europa League. Ik weet zeker dat in veel gezinnen de een tv keek en de ander naar een tablet. Een van de twee werd niet gemeten.

Toch ziet ook De Jong dat veel mensen tegenwoordig on demand kijken via internet. De NOS speelt daar op in met bijvoorbeeld de Formatievlog op YouTube. “Daar hebben we ook het kanaal Mash-Up. Die staan op Facebook, overal. En daarmee is de publieke omroep veel succesvoller dan de politiek doet geloven.”

Tel alles op wat we doen op sociale media. Dan zie je het grote bereik.

Het NRC-interview met Jan de Jong kunt u lezen op de NRC-site.

Foto: KRO-NCRV
18 Reacties op “Jan de Jong: ‘Kijkcijfermeting deugt niet meer’”


 1. David

  formatievlog telt gemiddeld zo’n 50 duizend bezoekers.

 2. Thirza

  Wauw, deze man loopt duidelijk achter de feiten aan wanneer hij denkt dat die tablet niet gemeten wordt. Check your facts meneer de Jong!

 3. Joop Draai

  Waar ik vijf jaar geleden nog zo’n 4 uur per dag TV kijk is dat nu gedaald tot zo’n twee uur per week. Alleen sport kijk ik zo af en toe nog, daarbuiten kijk ik netflix, videoland etc. En in mijn omgeving zijn er toch echt heel veel die ongeveer hetzelfde doen.
  Overigens zijn de omroepen (mijns inziens) vrij beroerd bezig op het vlak van on demand. slechte apps, en onvolledige series. NL ziet en NPO start zijn gewoon slecht.

 4. Savastano

  Het puntenaantal van feyenoord zal ook wel niet kloppen zeker? lamlul

 5. Frank

  @Thirza:

  Terugkijken via tablet wordt gemeten. Live-kijken via apps van tv-aanbieders niet.

 6. klaartje

  wie kijkt er nog tv???
  alleen analfabeten, en mensen die zelf geen mening hebben,
  [t voelt net zo aan als
  … ”vroeger reed de politie op een varken rond”,

  maw zo middeleeuws ]

 7. Graaf Volkert

  No shit Sherlock.
  Deugt al jaren niet meer.
  Zeker bij de commercielen worden ze gekocht en gemanipuleerd…

 8. Graaf Volkert

  @ Savastano. Dus jij vindt dat die kijkcijfers koppen?
  Naief figuur…

 9. Graaf Volkert

  *kloppen

 10. Wolter

  Ik neem die kijkcijfers bij voorbaat niet serieus. Veronica wordt niet tot nauwelijks vermeld, en dat gebeurt bewust. Paar hoge NPO/RTL heren die het niet kunnen hebben dat Veronica gewoon beter is.

 11. PIETER

  @Wolter een verliezaar zal altijd twifels houden over de kijkcijfers, maar niet als ze eens hoog staan zoals gisteren , dan moet je de cijfers van veronica ook niet geloven, of geloof je soms wel???

 12. David

  Laten we het dan maar niet over de meting van de luistercijfers hebben. Een groepje mensen die een boekje moet invullen. Hoe achterhaald. Tijd om is een andere meetmethode in te voeren. De luistercijfers zullen er dan heel anders uit zien.

 13. T.E.D.

  Mee eens. Stichting Kijkonderzoek werkt met verouderde methoden. Als SKO niet hervormt word het tijd dat de Industrie een 2e instantie op gaat zetten met meetings methoden die conform de marktverhoudingen anno 2017, een beetje concurrentie zou goed zijn!!

 14. ziezo

  Wanneer stopt die hele NOS eens? Dan hebben we tenminste geen last meer van die voortdurende moraliserende, gekleurde berichtgeving van de NOS.

 15. caesar

  David, volgens mij leef jij nog in de jaren ’70. Toen gebruikte men nog een dagboekje voor het invullen van de kijkcijfers.

 16. west

  @ David jij hebt zeker nooit bij een radio omroep gewerkt, want als dat wel zo zijn weet je hoe alles in elkaar steekt! zelfs de kleinste omroep heeft in haar rapporten jubelcijfers ! de eerste die met een negatief luisterrappaort naar buiten komt moet nog geboren worden !

 17. west

  @ Ziezo . NOS links??? Waar haal jij die onzin vandaan, en waar baseer je dat op?

 18. Rudolfo

  @West: jij leest zeker vast ook alleen maar wat in je straatje past? Ziezo heeft het woord ‘Links’ niet gebruikt.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.