Harry de Winter betreurt anti-Wilders-advertentie niet

Media-ondernemer Harry de Winter heeft er geen spijt van dat hij in 2008 een advertentie tegen Geert Wilders liet plaatsen op de voorpagina van de Volkskrant. Dat zegt hij vandaag in de Volkskrant. De Winter veroorzaakte een storm aan kritiek, maar betreurt het niet. “Ik was en ben zo verontwaardigd hoe Wilders de kans krijgt om zich zo banaal te uiten over moslims. Ik wist wel dat er in de linkse pers tegen hem werd geageerd, maar dat gebeurde naar mijn mening niet massaal genoeg.”

Daarom liet hij de advertentie plaatsen waarin hij waarschuwde voor Wilders. “Als hij over joden had gezegd wat hij nu over moslims zegt, dan was hij al lang afgeserveerd als antisemiet en veroordeeld. Want zo werkt het in Nederland: het is een enorm taboe om iets te zeggen over joden, vanwege het oorlogstrauma. Maar deze man gaat gewoon zijn gang. Onbegrijpelijk.”

De Winter wilde zijn mening van de daken schreeuwen. “Ik kon dan wel om een interview vragen en vertellen wat ik er allemaal van vind, maar ik dacht: ik koop wel gewoon advertentieruimte met mijn stichting Een Ander Joods Geluid. Tegenwoordig kun je geen ruimte voor politieke statements meer kopen op de voorpagina, maar toen wel – en ik kreeg nog een fikse korting ook als ‘ideële stichting’.

Wat daarna gebeurde was vreselijk. Ik heb nooit begrepen waarom zowel rechts als links mij aanviel – ze hebben me echt knock-out geslagen. Ik werd bedreigd en in linkse media aangepakt, het was echt heftig. Maar ik heb er geen spijt van en zou het zo weer doen.

Het Volkskrant-interview met Harry de Winter kunt u lezen via Blendle.

Foto: KRO-NCRV

Meer in Overige

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen