Dwars Door De Week blijft NPO teleurstellen

Geplaatst op Wed 18 Oct 2017 om 14:00

De satirische nieuwsshow Dwars Door De Week van Sophie Hilbrand blijft de NPO teleurstellen. Er zijn nu vijf van de zeven afleveringen uitgezonden en die trokken gemiddeld 772.000 kijkers, met op het hoogtepunt 909.000 kijkers. Dat is ver beneden de verwachting van NPO’s televisiedirecteur Frans Klein, die dus niet al te blij zal zijn. “Hoeveel kijkers het moet halen? Eén miljoen in elk geval. Die zaterdagavond is zo sterk“, zei de omroepbaas begin september in de VARAgids.

Klein gaat evalueren na afloop van de huidige serie. “We hebben zes tot acht afleveringen afgesproken – genoeg om het programma adem te geven om te landen, maar ook om tijdig bij te kunnen sturen. Daarna gaan we praten over wat er goed was en wat niet.

De televisiebaas geloofde al vanaf het begin in Dwars Door De Week. Voordat hij groen licht gaf aan de makers, ging hij met ze om tafel. “Ik had twee opmerkingen. Op de eerste plaats had het me enorm verrast dat al in de pilot zo zichtbaar was dat het goede format gehanteerd werd, dat de juiste energie erin zat, dat de makers lieten zien dat ze satire aan het bedrijven waren die bij deze tijd past. Het stond al stevig op zijn poten.”

De tweede opmerking ging over enkele onderdelen, waarvan ik vond dat ze onnavolgbaar waren voor het grote publiek.

Binnenkort blaast de NPO de satirische nieuwsshow Dit Was Het Nieuws met presentator Harm Edens weer nieuw leven in.

Foto: BNNVARA
34 Reacties op “Dwars Door De Week blijft NPO teleurstellen”


 1. Rokkie.

  Wat een stumpert, die Frans Klein… Dus het ligt aan hem dat zijn netten het zo goed doen? Nee hoor, de doelgroep die nog wel t.v. kijkt, kijkt toevallig naar zijn netten. Dit onderkruipsel moet heel snel weg bij de NPO want de sfeer is er om te snijden…

 2. Jack Wolff

  Hoe kan het toch dat deze lieden maar niet willen snappen dat de inhoud of de kwaliteit van het programma niet meer uitmaakt, maar dat de alternatieven vele malen aantrekkelijker zijn. Zou het Kopspijkers van toen in dit tijdvak uitgezonden worden, kijkt er ook geen hond naar. Het is geen roos op je schouder NPO, het is stof.
  .
  Internet heeft het overgenomen. Jullie werden keer op keer gewaarschuwd. Jullie sloegen alles in de wind. Dan is dit de prijs. Jammer dan.

 3. Hohoho

  Ik denk dat Sophie Hilbrand ook niet op haar plaats staat ,en geen bekende Nederlanders
  aan de desk want Kopspijkers werkte wel!

 4. Georgette

  Sophie Hilbrand vervangen, zou dit programma goed doen. Een presentator erop zetten met een achtergrond qua humor. Sophie is goede presentatrice, maar dit ligt haar niet. Jörgen Raymann zou dit bijvoorbeeld beter passen.

 5. Bart

  Het programma stelt vooral de kijkers teleur.
  Sophie Hilbrand was bij de Lama’s niet goed en heeft het wat mij betreft niet in zich om dit programma te kunnen presenteren.

 6. kees de Vries

  Het is ook gewoon weer een flutprogramma! Kunnen deze figuren niet verhuizen naar Belgie?

 7. animo

  Als je begint met een spelletje met bn’ers ben ik weg.

 8. Assie

  Programma heeft potentie, zoals te zien was in aflvering 2 en vooral 5. Maar ja, in aflevering 1 was daar nul komma noppes van te zien en dat is funest.

 9. Walter

  Sophie Hilbrand bij NPO, Kim Lian bij SBS, (vroeger Beau van Erven Dorens bij SBS); allemaal FLOPPERS!

 10. 123

  Zoals al eerder hier gezegd: Sophie Hilbrand is idd misschien niet op haar plek in dit programma. Het komt heel erg over alsof de fusie van BNN met VARA météén zichtbaar moest zijn op tv, met dit als resultaat.

  Daarnaast kunnen de sketches beter (en dat bedoel ik positief: de mensen die achter deze sketches zitten hebben echt veel beter gemaakt bij/in andere programma’s, dus we weten dat ze het in zich hebben), en als je dan toch BN’ers wilt laten meedoen aan een soort quiz, laat dat dan ook echt een quiz zijn. Nu komt bij mij het gevoel dat die BN’ers er een beetje voor spek en bonen bij zitten.

  Een voorbeeld waar men zich zou door kunnen laten inspireren: De Kwis. Het draait niet om de gastheer (Paul de Leeuw), en al helemaal niet om het quiz-gehalte: dat programma draait om de spitsvondigheid van de 4 ‘kwis-masters’ en de interactie van hen met de gast van de week. Je merkt bij dat programma ook meteen op, dat als een gast niet los kan komen (zoals Wendy van Dijk) de uitzending ook minder geslaagd is. Maar als een gast niet op komt draven (Gordon), dan gaan ze helemaal los, en krijg je een klein uur geweldige tv! :D

 11. Suomynona

  Het probleem met dit programma is dat ze bepaalde onderdelen van andere satirische programma’s in de blender hebben gegooid:

  – De opening, waarin ze beeldfragmenten uit het nieuws een andere context geven (net als bij Dit Was Het Nieuws)
  – Het quizgedeelte (een beetje zoals bij De Kwis met een ‘Bekende’ Nederlander)
  – De typetjes in de studio (zoals bij Kopspijkers en een enkel seizoen van Koefnoen)

  En daar komt dit dan uit. Van alles een beetje maar niks van zichzelf.
  Toegegeven, er is een kleine stijgende lijn waar te nemen binnen het programma, maar het blijft allemaal maar meh. Vooral de finale waarbij de typetjes eerst zoveel ‘grappig’-foute antwoorden geven is vermoeiend als het iedere week gebeurt.
  En Sophie is daar echt niet op haar plek. Ze doet haar best, maar dit is duidelijk niet haar ding. Maar wat mij nog meer aan haar stoort is dat ze met haar handen praat: bij iedere zin doet ze wel iets met haar handen, wellicht om dat wat ze zegt te versterken, maar in haar geval is het storend.

 12. Papegaaitje leef je nog.

  Om alle lange verhalen kort te maken: het is gewoon een slecht programma en helemaal niet leuk.

 13. Arie

  Pure bagger.
  Kolderiek amateur toneel met slecht grimpartijtjes en niet lollige BN-ers.
  Minstens zo slecht als kanniewaar zijn en dat kon eigenlijk al niet genanter en tenenkrommender.

 14. bitch

  Leuk format! (20 jaar geleden)

 15. Daan

  Programma valt ook erg tegen. Pas afgelopen zaterdag was het voor het eerst een tijd lang best leuk.
  Probleem is dat de humor op tv erg links blijft terwijl de samenleving naar rechts opschuift. De flauwe naieve kijk op de wereld wordt dan eerder ergerlijk dan grappig.

 16. bitch

  Suomynona, het probleem is dat het inmiddels oubollig en hopeloos achterhaald is.

 17. Dag

  Vorige week was de beste aflevering en deze week was ook wel aardig. Sophie weet wel dat ze afstand moet houden.

  Deze week zal vast weer minder zijn, want actualiteid is minder.

 18. Bart

  Sophie is totaal verkeerd gekozen voor dit programma en eigenlijk voor heel NPO1. Ze past we gewoon niet bij.

  Het spel is veel te langdradig en zou beter met onbekende Nederlanders gespeeld kunnen worden. Dit vanwege de imitaties van bekende Nederlanders. Doordat het spel met echte bekende Nederlanders wordt gespeeld en afwisseld wordt met imitaties van bekende Nederlanders krijg je eigenlijk een hele rare situatie. Een die niet goed werkt

  Dan het cabaret team. Het is een verkeerde gedachte dat een cabaretier ook altijd (bekende) typetjes kan doen. Vooral Tim Kamps en Roel Bloemen kunnen dit gewoon niet. Lichtpuntjes zijn Plien van Bennekom, Paul Groot, Owen Schumacher en Remko Vrijdag. Al kan die laatste eigenlijk alleen Rutte heel goed na doen. Echter komen ook zij nu niet goed uit de verf omdat het format niet goed in elkaar zit.

  BNN-VARA zou er goed aan doen om meteen de stekker uit Dwars door de week te trekken. Ze kunnen beter werken aan vernieuwde Kopspijkers. Wat best Dwars door de week of Dit was de week zou kunnen heten. Men moet daar lang de tijd voor nemen. Tot dat het programma klopt en is aangepast naar deze tijd. Grotendeels met het oude team van het programma. Joep van Deudekom zou de perfecte presentator zijn hiervoor.

 19. Carmen

  @Bart

  Vrijdag heeft ook een goede Van Gaal in huis. Alleen die kun je natuurlijk niet vaak gebruiken. Tenzij je hem geforceerd in de sketches gaat schrijven.

 20. Jos Ti

  Oprotten met die Koefnoen shit, of vertakkingen daarvan.
  Was 20 jaar geleden misschien leuk, nu allang niet meer.

 21. Annoniemus

  De personele bezetting zou ook flink op de schop moeten , als eerste die verschrikkelijke Sophie Hilbrand weg schoppen !!!

 22. arie

  Slecht bekeken komt door de slechte presentatie van Hilbrand.

  Deze mevrouw heeft geen TV uitstraling is geen TV persoonlijkheid en niemand vindt haar leuk. Ze is ook onverzorgd met die haartik van haar.

  Haar naam blijft ook altijd besmet door haar TV programma “spuiten en slikken”. waarvan veel kijkers kotsmisselijk van werden. Hilbrand is het niet en wordt het nieet.

 23. J@n

  Satirisch????? Dezelfde flauwe ‘humor’ als dat ‘consumentenprogramma’ met Astrid Joosten en een deel van dezelfde cast…. Ik heb er nog nooit om kunnen glimlachen, laat staan gewoon lachen.

 24. Joop

  Ik heb gisteravond met kromme tenen zitten kijken. Laten we eerlijk zijn, KOPSPIJKERS was 100x beter. De persiflage van Andre van Duin was wel leuk maar de rest, dus ook Mick Jagger, was bagger van het ergste soort denkbaar. Hillebrand moet gewoon radiowerk doen en niet op tv verschijnen. Had ze gezopen zo vlak voor de opname, het zag er weer niet uit. Ik ben heus niet preuts, maar sommige woorden en uitlatingen kunnen echt niet door de beugel. Ik weet dat het de linkse omroepen BNN en VARA steekt dat wéér Rutte de kar gaat trekken met een groot team, maar laten we eerst even wachten wat ze er van bakken. Door dit programma worden mensen cynischer, gemener en nog asocialer dan de meesten al zijn.

 25. Jos Ti

  @Joop

  De Koefnoen gasten dienen van de buis te worden geschopt.

 26. Jacketti

  Joop, waar heb je het over? Noem eens voorbeelden van het cynisme over Rutte III uit het programma?

 27. Joop

  @Jacketti. Ik heb geen woord gerept over Rutte en cynisme naar hem. Mensen, het kijkerspubliek en anderen worden cynischer. Zelfs het hele team dat aan dit programma meewerkt hangt van cynisme aan mekaar. Kan ook niet anders, BNN/VARA. Ieder zijn ding, ik krijg braakneigingen als ik naar de VARA en dus ook BNN kijk.

 28. Jacketti

  Noem eens een voorbeeld van iets uit het programma waardoor mensen cynischer, gemener en nog asocialer worden?

 29. Joop

  @Jacketti…..Cabaret en satire, en dan met name dit soort lolbroekerij gebezigd door omroepen met een linkse signatuur, zoals VARA en BNN hebben er een handje van partijen zoals de VVD, FvD, PVV en CDA te bashen op een misselijkmakende wijze. Als jij dat niet ziet of wilt zien kijk en luister je wellicht heel anders dan ik. Programma’s zoals Kopspijkers kon ik weer wel waarderen, alhoewel ook van de VARA, maar er zat een grote dosis humor in. In het huidige programma zit geen humor, verre van zelfs en satire mag het niet heten. Programma vulling omdat ze kennelijk niets anders op voorraad hadden of ze hebben niets beters kunnen bedenken. Zoals RTL, komt ook weer met een zoveelste klus programma. Te zot voor woorden. Dat je figuren uitnodigt om een bepaald politiek figuur te kopiëren is nog tot daar aan toe, maar zijn er nu echt geen betere acteurs in dit land?? Laten ze eens gaan kijken op instituten waar lieden worden klaargestoomd voor toneel en theater.

 30. Jacketti

  En weer geen voorbeeld. Maar dat zegt ook genoeg.

 31. Joop

  Ga eens kijken, dan kom je er vanzelf achter.

 32. Jacketti

  Joh, je bent allang door de mand gevallen. Je hebt geen voorbeelden, geen onderbouwing, niets, zoveel is duidelijk. Type hard roeptoeteren, maar geen argumenten. Voor mij een reden om geen aandacht meer aan deze zogenaamde discussie te besteden.

 33. Joop

  Met dergelijke programma’s hoeft men geen voorbeelden te hebben. Je hoeft alleen maar te kijken en te luisteren en het cynisme druipt er van af. Als jij dat niet ziet heb je oogkleppen op, zoals zovelen. Maar wat ik denk wordt gelukkig door velen hierboven ook zo ervaren. De een verwoord het zo en de ander zo, maar bovenal is de reactie dat dit programma bagger is en de kritiek op Sophietje is helemaal terecht. Ze kan niet presenteren, is vaak haar tekst kwijt iets wat ik niet begrijp omdat ze toch een week bezig zijn om een dergelijk programma te maken, vandaar dat het resultaat in mijn en vele anderen hun ogen zo dramatisch is.

 34. Joop

  Tijs een EO ster?? Doe ff normaal. Die vent is zo gek als een deur. Vind het uitermate interessant zijn eigen stem te horen, laat nooit iemand zijn verhaal doen en breekt gesprekken af als het te moeilijk gaat worden of als politieke correctheid in het geding is. Kan het ook niet hebben als zijn “geliefde” EO een veeg uit de pan krijgt. Het is een prater, prater en prater, maar praatjes vullen geen gaatjes.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.