Carly Wijs bepleit: ‘Videoland-series niet óók op RTL’

Geplaatst op Thu 19 Oct 2017 om 15:30

Actrice Carly Wijs, vooral bekend van de RTL 4-hitserie Divorce, vindt dat ‘originals’ van videodienst Netflix niet moeten worden uitgezonden op één van de tv-zenders van RTL. Dat heeft ze gezegd in het WNL-programma ‘t Wordt Nu Laat op NPO Radio 2. Videoland, de Netflix van RTL, bereikt veel minder kijkers dan de lineaire televisie. Toch hoopt Wijs niet dat haar Videoland-serie Suspects straks ook op de buis komt. “Dat wil ik eigenlijk niet. Ik ben het daar niet mee eens“, zegt ze.

Wijs vindt dat je online ‘exclusives’ niet ook lineair moet gaan uitzenden. “Ik ben er ook van overtuigd dat het lineaire kijken eruit gaat, want als ik naar mijn eigen kijkgedrag kijk en naar dat van mijn kinderen… Als je echt serieus een online platform met Nederlandse content wil verdedigen, dan moet je ook zorgen dat je een serieus platform maakt waarop die Nederlandse content ook exclusief te zien is.”

Mensen moeten wel een reden hebben om Videoland aan te schaffen, aldus Wijs. En exclusieve Nederlandse content is een trigger, denkt ze. “Netflix gaat die Nederlandse content niet maken en mensen willen graag Nederlandse content zien. Dat is gewoon zo: mensen houden ervan om Nederlandse series te zien.”

De prijzen moeten misschien wel wat lager, zegt ze. “Ik vind het heel jammer dat Videoland en NPO apart zijn. Ik zou graag één platform hebben voor Nederlandstalige content. Maar dat kan niet: ze zijn met elkaar aan het concurreren.”

NPO, RTL en SBS hebben wel de gezamenlijke gemistdienst NLziet, maar daar valt Videoland weer niet onder.

Foto: RTL
17 Reacties op “Carly Wijs bepleit: ‘Videoland-series niet óók op RTL’”


 1. J

  Eens! Ze moeten een aantal series exclusief voor Videoland laten, maar ook een aantal exclusief voor op TV! Nu zijn vaak de serie’s die op tv komen, ook meteen in 1x vooruit te kijken via Videoland.

  Laat Suspects, de 12 van Oldenheim en Nieuw buren 3 lekker op Videoland.
  Familie Kruys, CMC 2 en Moordvrouw alleen op TV (na afloop op Videoland).
  Soof: Een Nieuw Begin, Meisje van Plezier etc. op beide.

 2. Ron

  Helemaal eens met Carly en hoe ik er ook over denk. Videoland alleen voor Nederlandse content series en films. Het heeft niet zoveel zin om het later op RTL uit te zenden. Prijs mag inderdaad wel om laag. Zeker nu Videoland nog niet zo groot is als Netflix. Netflix betaal je ook omdat ze blijven doorpakken met nieuwe content. Videoland staat heel vaak stil. Nu is dan net Meisje van Plezier uit gekomen maar dat is ook al 2 maanden geleden ongeveer. Soof de serie komt pas in November uit. Daar zitten gewoon te grote gaten tussen. Als je mensen wil laten blijven afstemmen zal de frequentie van het uitbrengen wel om hoog moeten. En dan mag de prijs daar ook best wel naar zijn, maar nu nog niet.

 3. Pak 'm niet

  ……

 4. Paula

  Ik ben wel tevreden met Videoland, ook met het terugkijken van tv programma’s daar. Ik kijk daar Exp. Robinson gewoon op terug, beter dan RTLXL.

 5. Paula

  Voor mij is Videoland ook leuker dan al die Amerikaanse zooi op Netflix. Hoop dat ze Videoland gewoon goed gaan uitbouwen. Heb mn tv abonnement in ieder geval al op gezegd, kijk tegenwoordig alles terug via AppleTV

 6. Tim

  Leuke toevoegingen tegenwoordig op Videoland. Merk wel dat ze het wat meer uitbouwen. En voor die acht euro per maand (voor drie accounts) is het redelijk goedkoop. Ook voor terugkijken van programma’s is t tegenwoordig ideaal.

 7. jaja

  Dat hele Videoland levert RTL enkel geld op, kost ze niks dus waarom zouden ze daar mee stoppen, gewoon lekker cashen en die series later uitzenden op een van de zenders (waar je dan maar wekeslijks een afl. krijgt) lijkt me een juiste beslissing

 8. Nick

  Tekst klopt niet. Eerste zin over Netflix en RTL. Moet Videoland zijn.

 9. ano@niem.nl

  Videoland loopt niet, en laten we wel wezen niet iedere series is goed. Zwarte Tulp 2 was een flop. En Suspects?? Dat moet je ook nog maar afwachten. Dan is 8 euro erg duur voor een paar series waar er misschien maar 1 echt goed is.

 10. @Anoniem.nl

  Er staan niet alleen NL series op Videoland hoor. Recentelijk nog t nieuwe seizoen van Twin Peaks, veel BBC series en Scandinavische series. Geloof dat Videoland RTL niet heel veel kost, dus dat is aardig kassa trekken voor ze.
  En het leuke is de oude seriesuit NL zoals Kees en Co. Zonnetje in huis zijn er ook te zien. Altijd leuk!

 11. @Anoniem.nl

  Er zijn niet alleen NL series te zien hoor. Recentelijk og t nieuwe seizoen van TwinPeaks, verder veel BBC en ITV series. Veel Scandinavische series. En vooral oudere NL series als Kees en Co, Zonnetje in huis e.d. Leuk om terug te kijken.

 12. @Anoniem.nl

  Wie zegt dat Videoland niet loopt, geloof mij maar dat het RTL weinig geld kost hoor. Er zijn niet alleen NL series te zien, ook veel buitenlands content, evenals oude NL series (Keesen Co, Zonnetje in huis) die leuk zijn om terug te kijken. Er is echt genoeg aanbod.

 13. Woede

  Die komt dus nooit meer aan de bak bij RTL.

 14. Vrede

  Ik ben ook lid van Videoland maar aanbod mag wel wat breder anders ben ik weg.
  En bedoel niet alleen qua kwantiteit maar ook qua kwaliteit.
  Betaal niet om die bagger van Thijs Romer te zien.

  Best raar ook dat de vorige seizoenen van Expeditie Robinson er niet op staan.
  Ik vraag mij af of daar een reden voor is want ze zijn uberhaubt nergens te vinden. Ik en mijn vriendin hebben het seizoen uit 2015 nooit gezien maar kunnen het ondanks videoland niet terugkijken.

  Iets meer kwaliteit uit het buitenland qua series en films kan ook geen kwaad.

 15. Wolter

  Videoland is een flop. Veronica in combinatie met Netflix doet het veel beter.

 16. Emile Edwards

  Videoland is op basis van abonnee’s bijna 10x kleiner dan Netflix, dus ik snsp niet waarom mensen denken “…dat mensen graag nederlandse series willen zien…”. Iedereen die denkt dat Videoland winstgevend is, kletst uit zn nek. Netflix draaide in de beginjaren megaverliezen. Hoe kan het Nederlandse Videoland dan nu al winst maken, terwijl Nederlandse content relatief duur is?

 17. @Emile Edwards

  Dat nederlandse content ligt voor RTL gewoon voor t oprapen, kost ze niks. Zonnetje in huis, Kees en Co…noem maar op, genoeg mensen die daar van genieten en kost RTL niks. Af en toe produceren ze een nieuwe serie, thats it. En om netflix met videoland te vergelijken slaat nergens op, netflix kan veel meer investeren doordat ze in meer landen uitzenden.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.