‘Aantal NPO-topsalarissen van 5 naar 0 kan even duren’

Het nieuwe beloningsbeleid van de NPO waarbij er een einde wordt gemaakt aan álle topsalarissen (salarissen boven de 181.000 euro) is ingegaan, maar het kan nog even duren voordat de laatste presentatoren onder die grens vallen. Dat laat de NPO weten in een persbericht. Tot nu toe stond de NPO maximaal acht uitzonderingen op het beloningskader toe. Dat waren er vorig jaar vijf. “Door de versobering gaat het aantal uitzonderingen op termijn naar nul“, zegt een woordvoerder.

Er zijn al flinke stappen gemaakt: in 2009 bedroeg het aantal uitzonderingen nog 17. Door de nieuwe regels worden dit er straks 0. “Dit zal echter wel enige tijd duren, omdat De Raad van Bestuur niet de mogelijkheid heeft om lopende overeenkomsten tussen omroepen en presentatoren aan te passen.

Daarmee doelt de NPO op lopende contracten van bijvoorbeeld Matthijs van Nieuwkerk. De BNNVARA-ster speelt in op zijn naderende salarisverlaging (nu zit hij op 580.000 euro per jaar) door vanaf 2018 minder vaak De Wereld Draait Door te maken.

Het nieuwe beloningsbeleid van de NPO is op 5 oktober ingegaan, nadat de NPO zijn plannen hiervoor op 7 juni bekendmaakte. Het is niet duidelijk of en hoeveel sterren nog snel hun contract hebben verlengd onder de oude regels.

NPO-voorzitter Shula Rijxman is in elk geval content met het nieuwe ‘sobere’ (181.000 euro) beloningsbeleid. “We zijn blij dat het nieuwe beloningsbeleid is ingegaan waardoor onze beloningen omlaag gaan naar een niveau dat past bij de soberheid die gevraagd wordt van een organisatie gefinancierd met publieke middelen.”

Het nieuwe beloningsbeleid maakt duidelijker en transparanter wat er binnen de publieke omroep kan worden verdiend.

Foto: BNNVARA, NPO

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen