Winston was zes weken geleden nog op Sint Maarten

De ravage in Sint Maarten komt voor Winston Gerschtanowitz wel heel dichtbij. De SBS 6-presentator was zes weken geleden nog op het eiland, dat is verwoest door orkaan Irma. Dat vertelde hij vanochtend in Koffietijd. Het gesprek met Gerschtanowitz werd in mineur geopend. Presentatrice Pernille La Lau voelde direct aan dat de emotie hoog lag. “We kijken nu allemaal naar die nieuwsberichten. Hoe is dat voor jou nu je er zo kort geleden bent geweest?“, vroeg ze aan haar tv-collega.

Het is heftig, aldus Gerschtanowitz. “Ik was er nog nooit geweest, dus ik had mijn eerste ervaring op Sint Maarten een aantal weken geleden. Een week of zes, denk ik. Dan merk je hoe een bijzonder eiland het is. Nu je erover nadenkt, zag je dat die huisjes heel kwetsbaar zijn.”

De presentator was heel vaak in de haven, waarvan in de media beelden circuleren van ná Irma. “Als je dan dit soort beelden ziet en je ziet ook die haven waar ik veel geweest ben met die boten die over auto’s heen liggen… We hebben daar dagen gewerkt.”

Gerschtanowitz moet ‘voornamelijk denken aan al die mensen die alles kwijt zijn’. “Het is heel apart als je er net geweest bent. Ik kan me niet voorstellen wat een drama het moet zijn om daar nu je leven weer langzaam op te moeten pakken.”

Wat vindt hij van de noodhulp die nu verleend wordt? “Ik begrijp dat ze nu eerst de landingsbaan vrijmaken zodat er hulpgoederen kunnen komen. Waar begin je, hè? Het is van zo’n ongekende orde, dat het niet zomaar even op te lossen is.”

De presentator weet niet hoe hij zou reageren op zo’n ramp. “Het is gewoon vreselijk. Mensen zijn álles kwijt. Dat kunnen wij ons niet voorstellen. Hoe pak je de boel weer op? Ik vind het niet makkelijk hoe ik dat zou doen, als ik erover nadenken.”

Verder vertelde Gerschtanowitz nog uitgebreid over het nieuwe seizoen van Postcode Loterij: Miljoenenjacht. “Ik heb er zin in!

Foto: RTL Koffietijd

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen