Volkskrant vindt Steenrijk Straatarm hartstikke leuk

De SBS 6-hit Steenrijk Straatarm is zelfs bij de Volkskrant geliefd. Tv-recensent Haro Kraak vindt de realityshow ‘hartstikke leuk’. Dat schrijft hij in zijn tv-column. Steenrijk Straatarm heeft medialand verrast, omdat het programma sterker is dan The Story Of My Life van tv-koningin Linda de Mol. En Kraak begrijpt wel waarom het format zo in trek is. “Door de titel was ik aanvankelijk bang dat het een soort arme-mensensafari zou zijn, met een hoog uitlachgehalte. Maar dat is niet het geval.”

Het programma lijkt met de beste bedoelingen gemaakt, aldus Kraak. “In de montage wordt niemand dommer gemaakt dan-ie is.

Er zijn best een hoop uitspraken waar de kijker om kan lachen, aldus Kraak, maar SBS 6 heeft duidelijk niet ‘de grootst mogelijke idioten, aso’s of zielepoten’ gecast en dat prijst hij.

Over het feit dat ze nog nooit op vakantie is geweest, zei de ‘straatarme’ moeder Welsing bijvoorbeeld met een glimlach: “Ik zou niet eens weten waar ik heen zou moeten gaan.”

Zo kreeg alles een positieve relativering – een verademing vergeleken met veel van het gezeik in realityshows“, aldus Kraak.

Wel heeft Kraak nog één minpuntje. Hij vindt dat de ‘steenrijke’ gezinnen in hun ‘straatarme’ week niet genoeg lijden. “Nu lijkt het alsof een week leven van 85 euro geen enkele moeite is voor een Goois gezin van vier.

Dat maakt enigszins wantrouwig hoe streng de deelnemers aan het format gehouden zijn. Steenrijk, Straatarm is, hoe dan ook, een instant shot nederigheid.

De Volkskrant-column Nederigheid van Haro Kraak kunt u lezen via Blendle.

Foto: SBS

Meer in SBS

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen