Volkskrant roept televisie op tot BN’er-stop

Geplaatst op Wed 20 Sep 2017 om 13:00

De Volkskrant vindt dat het hoog tijd is dat de tv-bobo’s inzien dat de kijker de stortvloed aan bekende Nederlanders in zo’n beetje ieder programma goed zat is. Dat schrijft tv-recensent Haro Kraak in de krantenrubriek Zap. Kroongetuige, Risky Rivers, The Big Escape, Dwars Door De Week: overal zitten BN’ers in en allemaal trekken weinig bekijks. “Dit najaar schotelt SBS6 ons voor: BN’ers die drones vliegen. Laten we hier een grens trekken. De televisie is geen hobbyhok voor BN’ers“, klaagt Kraak.

De tv-kenner vindt het nu echt teveel van het goede. “Een tijd lang leek het een fase, een trend die weer voorbij zou gaan. Nu weet ik: het houdt niet op. We moeten wat doen.”

Stoppen met kijken is de enige oplossing, aldus Kraak. “Wat velen gelukkig al doen, afgaande op de povere kijkcijfers van veel van de genoemde programma’s. Hou dat vol.”

Tv-makers moeten op een gegeven moment doorhebben dat BN’ers geen garantie voor kijkcijfers zijn. Dat Heel Holland Bakt, Ik Vertrek en Boer Zoekt Vrouw juist immens populair zijn omdat er doorsnee Nederlanders in te zien zijn. Omdat er wat te ontdekken valt.”

De BN’er-gekte is zelfs toegeslagen bij mannenzender Veronica, dat nu BN’ers inzet voor de beschouwingen van de Champions League. Daar wordt veel kritiek op geuit.

Weekend-baas Bart Ettekoven is het volledig eens met Kraak: “Gelukkig, er zijn meer mensen die zich ergeren aan die incestueuze BN’er kliek in al die programma’s.

De Volkskrant-column van Haro Kraak kunt u lezen via Blendle.

Foto: RTL
40 Reacties op “Volkskrant roept televisie op tot BN’er-stop”


 1. Ano

  Helemaal gelijk in. Kotsmisselijk wordt je er van. Overal komt dat garnituur weer opdraven.

 2. Nerd

  Niet teveel aandacht aan besteden.
  Het is maar dat regionale grachtengordel dagblad de Volkskrant.

 3. Keei

  Zodra ik dat woord ”BN-er” hoor kijk ik niet.

 4. B. Vogels

  Volledig mee eens. Weg met de BN’ers in allerlei programma’s!! Kan sommigen al niet meer zien…..

 5. pimpampet

  Helemaal mee eens ,het is een en al bagger!

 6. Ano

  BN’ers in de wildernis, op een fort in Frankrijk, op een eiland, in een speurtocht, in gemaakte gezelligheid, bij weddenschapjes, etcetera, etcetera.

 7. Ano

  O ja, en steeds dezelfde met hun policoraandiening bij talkshows aan tafel.

 8. Ano

  policoraandoening*

 9. PA-V-H

  Wat een zaligheid minder Tan, Beau en vele andere niet meer met kop iedere dag op de TV.

  De stem van Dikbil Zwagerman is al een ergernis op zich.

 10. oortje

  Volkskrant jullie zijn ook debet aan dit gelul over bn´ers.
  vanavond voor 11 uur op de tv. de volgende dag wordt zelfde weer in de krant herhaalt met andere woorden. ha ha ha dom boot journalist. tegenwoordig is alles te achter halen. de krant en tv is niet nodig………. ooit heeft iemand gezegd de krant is voor nieuws en niet voor magazine´s of om folders te verspreiden.

 11. GJ

  BN-er is verworden tot Belachelijke Nederlander!!!

 12. ewout

  Haro Kraak is zich niet bewust dat ‘gewone Nederlanders’ in potentie verworden tot de BN’ers van volgend jaar. Ik stel voor helemaal geen mensen meer op televisie, alleen thema-uitzendingen en documentaires. Het heden is heus niet zo interessant.

 13. Herman Hoogsteder

  Verschrikkellijk,stoppen met al die bners

 14. Olga

  He-le-maal mee eens! Alles is doorgeBN’ert

 15. Mark

  En Volkskrant haalde zijn inspiratie bij Frank.news https://www.frank.news/2017/09/18/het-grote-rtl4-probleem-kijker-helemaal-klaar-met-bnrs/

 16. Mario

  Het moet weer worden dat je schaaltje chips pinda’s en glaasje cola voor de tv zit.
  3 tv zenders Ned 1,2,3. :)) is voldoende. kinderen gaan weer buiten spelen.
  Fred Oster met zijn cava’s Willem Ruis show… LOL

 17. B

  Het zijn meestal ook geen BNers alleen worden ze zo genoemd.

 18. Banale Niksnutten

  Tegenwoordig ben je al een BN-er als je toevallig in beeld geweest bent bij Hart van Nederland, wat een kul, het betekent echt helemaal niets of eigenlijk nog minder dan niets.

 19. Politie

  Ano
  Wed 20 Sep 2017 om 13:07
  policoraandoening*
  Viespeuk , ga je mond spoelen met groene zeep

 20. arthur

  En graag ook Expeditie Robinson zonder het zoontje van Rene Froger, mislukte acteurs, een niet-grappige comedian en een totaal onbekende vlogger.

 21. Actries van Houten

  Zou toch leuk zijn: een Tussen Kunst en Kitsch met BN’ers. “En, Fajah Lourens, wat heb jij voor ons meegenomen?” “Eh, nou. Dit skilderaai had ik nog op sssolder staan. Met een huilend zigeunermeisje erop. Kost dat?”

  Of het NOS Journaal met commentaar van BN’ers. “En, Gordon, wat vind je van de aardbeving in Mexico?” “Verskrikkelijk errog, dat is toch om te janken!”

  Of BN’ers die meedoen aan Hotter Than My Doughter. “Goh, Catherine Keijl, wat vind je zelf eigenlijk van je makeover?” “Ik ben nu even dik en lelak als de vrouwen uit Noord-Nederland!”

 22. Muppy

  Actries van Houten
  Wed 20 Sep 2017 om 15:35
  Of Opsporing verzocht met BN-ers Denk aan Ali B. Ajouad El Miloudi, Yes-r

 23. Woodstock

  Ze maken zich er allemaal schuldig aan, maar RTL spant toch echt wel de kroon.

  Ik noem alleen programma’s van het huidige seizoen.

  RTL4
  – Story of My Life
  – Linda’s zomertijd
  – & Chantal
  – Johnny into the Wild
  – Dance-Dance-Dance
  – Beste Kijkers
  – The Big Music Quiz
  – Chantal blijft slapen
  – Alles mag op vrijdag (of zaterdag)
  – Ik hou van Holland
  – Het Collectief Geheugen
  – Een Goed Stel Hersens
  – Het zijn net mensen
  – It takes 2
  – Jongens tegen de Meisjes
  – Kroongetuige
  – Oh, Wat Een Jaar
  – Van der Vorst ziet sterren
  – Adam zoekt Eva Vips
  – De Grote Improvisatieshow
  – Expeditie Robinson

 24. Rene

  Vanavond ook weer zo’n juweeltje op 4 om half 9 hihi.

 25. Saar

  “Nu weet ik: het houdt niet op. We moeten wat doen.”

  Pfffff alsof hij een nijpend maatschappelijk probleem aankaart. De aansteller.

 26. Kritisch AVRO-lid

  Zelden zo eens geweest met een column als deze.

 27. echtwaar

  Gelukkig kijk ik NOOIT naar RTL, anders zou ik inderdaad gek worden van die onafhoudelijke stroom BN’ers, werkelijk in elk RTL programma.

 28. Will

  Ik ben die kinderachtige Bn’ers idd spuug en spuug zat. Wat een onzin zender is die RTL4 . Weg met types als Wendy Linda Chantal en Tan.
  En dat boulevard slaat helemaal nergens meer op.

 29. frans

  Bnn/ die maken het helemaal bont, iedere dag eenreis programma op kosten van de samenleving

 30. Connie Kreukboven

  In al die RTL-shows draven iedere keer weer alle vriendjes van Wendy en Erland op. Ronald Molendijk in Show 1 van Humberto’s Music quiz en in show 2 mocht Manon Meijers komen opdraven. Gênante televisie is het. Helemaal mee eens, stop er eens mee, zo interessant zijn die BN’ers doorgaans niet. Ze vertellen overal hetzelfde verhaal.

 31. lvs2015

  Misschien als die BN’ers tv niet meer als hun melkkoe kunnen gebruiken,gaan ze eens echt werken voor hun geld (callcenter?) i.p.v.te janken dat het logisch is dat ze op tv zijn.

 32. Laura Vamp Fatale

  Die mannelijke en vrouwelijke BN,ers die meedoen ? Ja logisch toch !! Hebben ze weer de kans elkaar flink te neuken als de camera uitstaat.
  Dus…………………..
  Denk je nou echt dat bijv dat zoontje van Ron Brandtsteder die Belgische collega van hem met rust laat bij het programma Temptation Island ?
  Als jij dat gelooft , ga ik ook in sprookjes geloven
  xxx

 33. Mieke

  Zo mee eens altijd dezelfde kliek hopelijk word er iets aan gedaan en die kliek moet eens in de spiegel kijken ze doen net of ze de waarheid in pacht hebben en dat ze zo mooi zijn noem geen namen maar wie de schoen past trekt hem aan de directeuren zijn hier ook debet aan allemaal vriendjes en suikergoed plak aan handen en voeten enz …..

 34. raamprosti

  Ik ben al járen anti-BN’er, al nog ruim vóór de huidige BN’er-diaree die nu over de diverse Nederlandse tv-zenders uitvloeit.

  Ik heb zelfs geprobeerd om mijn tv te leren zichzelf uit te schakelen zodra er een BN’er-kop in beeld komt, maar dat is helaas tot op heden nog niet gelukt.

 35. raampr0sti

  Al járen ben ik anti-BN’er op tv, al ver vóór de BN’er-diaree die nu over de Nederlandse tv-zenders uitvloeit.

  Ik heb geprobeerd mijn tv te leren zichzelf uit te schakelen wanneer een BN’er-kop in beeld komt, maar dat is me tot op heden helaas niet gelukt.

  En verder zappen i.p.v. zichzelf uitschakelen lukt tot nu toe ook niet, want m’n tv raakt volledig in de war omdat hij gewoon niet weet welk kanaal ‘ie dan moet kiezen bij de huidige BN’er-tsunami !

 36. Dikke Danny

  Peter R de Vries is de grootste snabbelaar

 37. JasperV

  Ik wordt doodziek van al die BNérs en zeker als ze denken als “deskundige” overal een mening over te moeten hebben.

 38. Kasper

  Nee, Haro Kraak is BN’ers beu. Het NL’se publiek niet. Programma’s als Wie Is De Mol en Expeditie Robinson scoorden veel slechter met onbekende Nederlanders. Het gaat om kijkcijfers en het is voor veel programma’s een pluspunt dat die BN’ers weten hoe het TV-wereldje werkt en zich daar makkelijk aan aanpassen. Als onbekende Nederlanders voor meer kijkcijfers zouden zorgen zagen we geen BN’ers meer in dat soort programma’s, want meer kijkcijfers = meer reclame inkomsten.

 39. Arnoud Tempelman

  Incrowd maakt inteeltevisie.

 40. Miriam

  Het is inderdaad zo dat programma’s als Expeditie Robinson en WIDM beter scoren met BN’ers. Maar ben het er wel mee eens dat het nu de spuigaten uitloopt met een overvloed aan BN’ers iedere dag. Er staat hier boven een heel lijstje van RTL4programma’s met BN’ers, maar dan heb je de andere zenders nog niet eens mee geteld. Ik word er inmiddels ook flauw van en blijkbaar veel Nederlanders. Een programma als steenrijk -straatarm, die gewone mensen en het gewone leven laat zien, scoort niet voor niks goed en de programma’s met BN’ers vallen qua kijkcijfers tegen. Dit is een signaal. Ik zou zeggen: doe er wat mee.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.