Tuvalu boos: ‘Netflix bestelt níets in ons land’

Geplaatst op Mon 04 Sep 2017 om 9:31

Tv-producent Tuvalu Media, bekend van producties als Ali B Op Volle Toeren en Maestro, vindt het ‘not done’ dat Netflix zo veel geld verdient in Nederland, maar dat ze onze creatieve sector helemaal links laat liggen. Dat vertelt directeur Taco Zimmerman op BNR Nieuwsradio. Het is Zimmerman ‘een doorn in het oog’ dat Netflix in ons land nog geen opdrachtgever is. “Dat geldt eigenlijk voor alle superplatforms. Ze halen hier miljarden weg in Nederland, zonder iets terug te geven.

Dat Nederlandse kijkers kunnen genieten van Netflix-series juicht Zimmerman toe, maar: “Het zou ook leuk zijn als ze van al dat geld dat ze hier verdienen een deel zouden investeren in Nederlandse content. Dat ze ook de producenten opdrachten zouden geven om een mooie internationale of juist heel Nederlandse serie te maken die op Netflix komt.”

Op dit moment gaat onze sector kapot, stelt hij. “De superplatforms Google, Facebook, Netflix en YouTube – en Amazon is in aantocht – slurpen hier de advertentiegelden op, maar betalen geen belasting. We laten ons op dit moment kaal vreten. Daar heb ik zorgen over. Het zou fijn zijn als ze de markt in Nederland wat stimuleren.”

‘Amerikanen slurpen onze advertentiegelden op’

De politiek moet zich volgens hem meer inzetten voor creatieve bedrijven als Tuvalu. “Zeventig procent van de banen in Nederland komen uit het midden- en kleinbedrijf, bedrijven zoals Tuvalu Media. Wij betalen allemaal netjes onze belasting. Apple betaalt 0,005 procent belasting. Daar klopt iets niet. Dat is raar. Wij faciliteren dat in Nederland en moeten daar tegen opboksen.”

We hebben in Nederland 1,8 miljard euro aan advertentiegelden per jaar. Daar gaat inmiddels 900 miljoen van, dus 50 procent, naar Google Search. Ik vind dat best wel alarmerend. Wie heeft er last van? Een RTL. Of we staan en kijken ernaar en realiseren ons over vijf jaar dat we nu hadden moeten ingrijpen, of we gaan nu ingrijpen. Dat laatste hoop ik ook.”

Frankrijk doet het beter

Met ingrijpen doelt hij op politiek ingrijpen. “Ik heb goede hoop dat er in Europees verband paal en perk wordt gesteld aan die superplatforms. In Frannkrijk is het nu veel beter geregeld. Daar hebben ze het eigenlijk direct na de oorlog al veel beter geregeld toen Frankrijk werd overspoeld door Amerikaanse speelfilms.”

“Toen hebben ze gezegd: ‘Van ieder bioscoopkaartje gaat een paar cent naar een fonds en daar worden Franse producten van gemaakt.’ Wat ziet wat dat met de Franse film gedaan heeft: die staat nu wereldwijd in hoog aanzien. Dat hadden we in Nederland ook moeten invoeren, of moeten we alsnog doen.

Politiek ingrijpen

Gaat politiek ingrijpen niet een beetje ver? “Op dit moment staat de Nederlandse av-industrie zo onder de indruk en zolang die superplatforms níets bestellen in Nederland, dan moet het maar met wetgeving worden opgelost.”

De superplatforms doen het niet uit zichzelf. Reed Hastings zat een paar jaar geleden in College Tour en kondigde toen aan binnen een jaar een serie in Nederland te doen. We zijn nu drie jaar later en dat is niet gebeurd.”

Toekomst

Maakt Zimmerman zich zorgen over de toekomst van zijn bedrijf? “Het is natuurlijk wel een onzekere markt. RTL en SBS zien de inkomsten teruglopen. Die lopen terug op lineaire televisie. Als contentmakers zien we de content alleen maar toenemen. Maar wie zijn onze opdrachtgevers over vijf jaar?

Hij hoopt dat Netflix over vijf jaar een van de opdrachtgevers is. Zimmerman maakt liever een Netflix-serie dan een SBS-quiz, vertelt hij. “Wij willen graag heel mooie series aan ze verkopen. Wat mij betreft is Netflix een potentiële afnemer.”

Foto: Netflix
39 Reacties op “Tuvalu boos: ‘Netflix bestelt níets in ons land’”


 1. Actries van Houten

  Wellicht kan Tuvalu Media ‘Ali B op Volle Toeren’ insturen. Of Babyboom met Caroline Tensen. Twee topprogramma’s van Tuvalu die internationaal hoge ogen zullen gooien, reken maar van yes.

 2. Herman

  Als er vraag/markt voor is, zal Netflix de eerste zijn die gebruik gaat maken van Nederlandse producenten toch?

  Ik snap het punt niet zo. Verbeter je product, dan kunnen ze op een gegeven moment niet meer om je heen.

 3. Jeroen

  Heeft de beste man een punt. Maar dat zullen ze dan met Netflix overeen moeten komen: een percentage van inkomsten verplicht besteden aan lokale content.

 4. Jesse het Zaadje

  Ik ben ookmheel boos hoor dat zij Ali B nietbuitzenden want dat is wel mijn Marokkaanse broeder. Ga mijn broers erbij halen hoor. En ik ben geen zaadje stoute blanke mannen.

 5. Grumpy

  Die Taco, hij wil een subsidiepotje. Ondernemer?

 6. David

  Ik geef netflix groot gelijk. Ik zit niet op die Hollandse bagger te wachten.

 7. Sunny

  Dan moeten er ook series gemaakt worden met internationale uitstraling en nieuwe frisse gezichten. Series met typisch Hollandse dialoog gaan nooit op Netflix verschijnen… Denk vanuit de Amerikanen. Ze zouden best een serie over Nederland willen zien, of iets wat zich in Amsterdam oud afspeelt. Maar neem de serie dan gelijk in twee versies op met acteurs die ook goed Engels kunnen spreken…

 8. Kees

  Ali B op volle toeren vreeeeselijk die vervelende overgewaardeerde Marokkaan. Gelijk uit als ik die griezel zie met zijn nare accent.

  Netflix is fijn, geen gedoe, gewoon kijken zoals jij het wil.

 9. De waarheidspreker

  Voelt Nederland een keer hoe het is. Ze stelen al generaties lang in andere landen zoals Suriname en Afrika. De tv wereld hier is zo een gesloten gemeenschap. Als buitenstaander(-lander) kom je er niet tussen. Ze willen niet investeren in jong talent of in online en daar gaan ze veel spijt van krijgen #markmywords

 10. sammy

  netflix is een ameikaans bedrijf,
  niks mis mee,
  die zitten niet te wachten op die zwaar gesubsidieerde ”knuffelafrikaantjes”’
  te wachten,
  uit dat ministaatje aan de noordzee, genaamd HOLLANDISTAN

  dit zijn grote commerciële bedrijven dus die denken ook groot,
  [en hier denken we in t klein,t callimero idee ]]

  verder iedereen een heel mooie dag,
  ga leuke dingen doen,

 11. KIP

  Over dat ze geen belasting betalen, heeft hij een punt, maar dat de overheid voor zijn winkelnering moet zorgen, is belachelijk. Misschien moet er in Nederland ook iets veranderen en niet series gemaakt met de vrouw van de directeur, Halina, Georgina, Anna en andere door DWDD of echtgenotes gepushte acteurs. In het buitenland scoren toch meer andere acteurs en niet gereproduceerd Belgisch drama als Flikken of Maria Goos.

 12. Thom

  Qua drama is alleen Penoza een serie die eventueel aan Netflix verkocht zou kunnen worden, verder moeten we in Nederland echt een voorbeeld nemen aan Denemarken, waar al jarenlang met fantastische dramaseries en films gemaakt worden die ‘vanzelf’ op Netflix belanden…

 13. TV Amsterdam

  Deze verplichting wordt ook buitenlandse filmproducenten opgelegd door de gemeente. Wil je hier draaien, dan moet je lokaal je mensen ‘huren’. Laat inderdaad onze producenten Line productenten worden. Afname verplichting gaat wat ver.
  Dank dat hij baalt dat hij sowieso geen ingang heeft bij Netflix. Calimero…

 14. Freek

  Wat een grappenmaker is die Taco. Netflix haalt geen miljarden weg.
  Ze maken wereldwijd een bescheiden winst. Ze investeren heel veel in kwaliteitscontent. Dat zouden de Taco’tjes in Nederland ook eens moeten doen.

  Je maakt ‘camjo-rotzooi’ en dan gaan huilen dat een buitenlands mediabedrijf die wel begrijpt wat de klant wil, succesvoller is.

  Netflix wil wel, maar er is in Nederland weinig wat de moeite waard is.

 15. Jenny

  Wauw, we hebben een waarheidspreker die zegt dat Afrika een land is. Moet niet gekker worden…

 16. Freek

  Het is ook onjuist om Netflix op dezelfde hoop te gooien als Google en Facebook.
  De laatste twee maken geen content en verdienen aan advertenties.
  Netflix heeft abbonees, wel een verschil.

 17. Bart

  @Thom Er is echt wel meer dan alleen Penoza geschikt voor op Netflix.

  Het toontje van Zimmerman is een beetje zuur maar hij heeft wel gelijk. Het zou mooi zijn als ze ook on Nederlandse content zouden gaan investeren of dit zelf gaan maken.

 18. robb

  Er worden hier goede series gemaakt denk ook aan overspel die door de Amerikanen overgenomen is alleen willen ze daar geen buitenlandse series en gaan ze het zelf makken zoals ook het deense the killing en the bridge,wat in nederland ontbreekt is geld en dat heb je nodig om een top serie neer te zetten ,de zweden kunnen het goed maar daar werken ze heel veel samen met noorwegen , denemarken en het duitse zdf.

 19. Ron

  Hij heeft wel gelijk, maar kijk naar jezelf en verbeter je content dan kan Netflix echt niet meer om je heen. Er is vast een reden voor waarom Netflix nog geen Nederlandse Original Netflix series heeft. Reed Hastings van Netflix is daar nog wel mee bezig maar is om de een of andere reden nog niet overstag gegaan.

 20. Hans

  Reed Hastings doelde op de serie Sense8. Deze is deels in Nederland opgenomen met gebruik van lokale producenten.

 21. Ron

  Klopt, maar Hastings doelde ook op een Nederlandse Netflix Original, maar dat laat nog even op zich wachten dus.

 22. Imade

  1) Altijd diezelfde gezichten.. daar worden kijkers moe van.. VS pakt dat beter aan.
  2) Amsterdam heeft de Europese HQ van Netflix.

 23. Sven L.

  Als er vraag naar zou zijn, zou het al bestaan. Zo denk ik erover.
  Blijkbaar is er nu (nog) geen vraag naar NL content omdat het niet aan de internationale norm voldoet.

 24. Ano

  Moet je de naam van ne productiemaatschappij maar niet laten lijken op een toetje

 25. Jenny

  Tuvalu is een briljant gekozen naam voor een televisieproductiemaatschappij.

 26. jaidd

  Lekker drtuk laten maken dan, Netflix bepaald toch zelf wat en waar ze inkopen.

  Daarbij is nl productie zo van trieste kwaliteit dat je dat als tvzender/of streaming dienst niet eens wilt hebben.

 27. Momo

  Heeft Nederland een creatieve sector dan?

 28. Popke

  Zie hierboven een stroom aan voorbeelden van de Nederlandse doe-maar-normaal-dan-doe-je-al-gek-genoeg-cultuur. Wat uit Nederland komt, kán niet goed zijn. Haha, zo triest altijd. Vooral als je het van buitenaf bekijkt is het hilarisch.

 29. Jaap

  @Momo

  Ja. Nederland is na de VS en het VK de grootste producent van tv-programma’s en -formats ter wereld.

 30. merel

  En nu? Netflix verbieden?

 31. Berry

  Tuvalu is toch een productie bedrijf uit Frankrijk?

 32. Daan

  (Tuvalu) Ze waren te zwak en hebben zich laten opkopen!

 33. Daan

  Welke productiebedrijven zijn nog echt Nederlands!

  Talpa Engeland verkocht > Niet echt Nederlands!

  Endemol verkocht Amerikaans > Niet echt Nederlands!

  Blue Circle > verkocht Amerikaans > Niet echt Nederlands!

  Tuvalu > verkocht Frankrijk > Niet echt Nederlands!

  Is niet echt meer een echt Nederlands bedrijf!
  http://www.werkbij.tv/tv-producenten.html

 34. Wollter

  RTL is toch ook een buitenlands bedrijf?

 35. Walter

  Ik keek geen Netflix
  Ik kijk geen Netflix
  En ik zal geen Netflix kijken

 36. Den Draaiert Joost

  Kom eens met een goed idee Tuvalu, misschien helpt het

 37. Den Draaiert Joost

  Kom eens met een goed idee Tuvalu, misschien helpt dat?

 38. Laurens

  Misschien zou het leuk zijn als er een documentaire komt over de bijzondere ecologie op de Waddeneilanden en een docu over de stadsecologie van Amsterdam.

  Tevens zou een documentaire over de tweede wereldoorlog in Nederland; Kamp Westerbork en Vught; ook goed passen op Netflix.

  Natuurlijk alles in het Engels :-)

 39. Jan van Grevelingen

  Probleem is dat bij ons altijd 2e rangs acteurs/actrices een rolletje krijgen in de vreselijkste films en series, waar altijd weer de funzigheid de boventoon voert. In iedere Nederlandse productie zit wel sex.

  Amerikanen zijn wel de grootste pornofilms fabrikanten, maar zo preuts als maar als zoiets in openbaar op het scherm komt.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.