Tanja Jess tegen Braboneger: ‘Neger kan niet’

Steven Brunswijk werd dinsdag in Pauw, vlak na zijn beklag over de politieke correctheid op televisie, aangesproken door Tanja Jess op zijn artiestennaam De Braboneger. Dat was te zien in de uitzending op NPO 1. Jess vindt het niet kunnen dat Brunswijk zichzelf De Braboneger noemt. “We hebben nog steeds te maken met racisme in onze samenleving. Dat kun je niet ontkennen. Daar moeten we van af. Het heeft ergens een oorsprong, namelijk in het koloniale verleden.”

Brunswijk draagt niet bij aan een tolerant klimaat in Nederland, vindt Jess. “Termen als ‘neger’… ik heb inmiddels een fysieke reactie als ik het woord hoor. Dan denk ik: ik vind het heel wat. Ik begrijp dat het jouw merknaam is en die had je waarschijnlijk al toen we neger nog een normaal woord vonden, maar ik kan me ook voorstellen dat het best wel een ding is van: hoe lang houd je die naam nu nog vast? Is het tijd voor verandering? Het roept namelijk associaties op.”

De cabaretier is echter niet van plan om zijn naam op te geven. “Iedereen valt altijd over die naam. Ik ben niet zozeer bezig met die naam. Als je mij Steven noemt: ook prima. Als ik Steven Brunswijk zou heten: ook best. Ik heb die naam niet eens zelf bedacht. Ik wil gewoon grappen maken. Het is een soort geuzennaam. Ik merk dat het een negatieve lading heeft, maar ik ben er niet zo mee bezig. I don’t give a shit.”

Mick van Wely, journalist van De Telegraaf, vond Jess’ bemoeienis onbegrijpelijk: “Als een Surinamer zich zelf al geen Braboneger mag noemen… Dat is toch van de zotten?

Foto: KRO-NCRV

Meer in BNN

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen