Slechte start voor vierde seizoen Van God Los

Geplaatst op Tue 19 Sep 2017 om 8:48

Het vierde seizoen van de misdaadserie Van God Los is maandagavond met erg teleurstellende cijfers van start gegaan op NPO 3. De seizoensopener kwam niet verder dan 165.000 kijkers (2,6 procent), érg weinig voor zo’n dure productie. Dat blijkt uit cijfers van Stichting KijkOnderzoek. NPO 3 was tijdens Van God Los de op twee na minst bekeken top-tienzender van Nederland. Alleen de speelfilms op RTL 8 en Net5 wisten nog minder kijkers te boeien dan de Nederlandse serie.

Van God Los is maar liefst vier jaar lang op vakantie geweest. De eerste drie seizoenen waren in 2011, 2012 en 2013 te zien. “Destijds is de serie na drie seizoenen gestopt”, legt regisseur Pieter Kuijpers uit in De Telegraaf.

Waarom wilde men destijds niet verder? “Men vreesde voor een herhaling van zetten. Ik vond dat toch erg jammer.

Van God Los vertelt in elke aflevering een ander verhaal met andere acteurs. Een kostbare productie, die alleen gemaakt kon worden met behulp van het Mediafonds.

Omdat we met steun van het Mediafonds een nieuwe reeks konden maken, vond ik dat de afleveringen van een nog hoger niveau moesten zijn dan vroeger. We hebben er veel meer tijd voor genomen.

Tv-recensent Haro Kraak is vandaag in de Volkskrant lyrisch over de seizoensopener van Van God Los: “Maandagavond zag ik op NPO 3 een uur televisie dat met gemak kan worden toegevoegd aan het beste wat het medium ooit in Nederland heeft voortgebracht. Het was spannend, grappig, ontroerend, gestileerd tot in de details, narratief zeer origineel, weergaloos geacteerd en fraai gefilmd, met soepel bewegende shots die minutenlang duurden.

Foto: BNNVARA
22 Reacties op “Slechte start voor vierde seizoen Van God Los”


 1. Martini

  Dit is ook geen serie voor de maandagavond. Stond eerst op zondag (voor of na Penoza), natuurlijk een veel beter tijdsstip.

 2. Bart

  Ik denk dat bijna niemand wist dat het weer is begonnen.
  Dit had natuurlijk op zondagavond na Penoza moeten staan.

 3. Gerdien

  Slechte start? Weinig kijkers maar een fantastische aflevering!

 4. Olga

  Ik had er ook werkelijk niets over gehoord of gelezen, dus dacht dat het oude afleveringen waren. Had wel iets meer publiciteit mogen hebben. Volgende aflevering ongetwijfeld meer kijkers.

 5. Pieter

  snap ook niet dat ze billboards gebruiken op straat om programma`s onder de aandacht te brengen ! adverteren doet begeren!

 6. mark2

  wist niet dat dit weer begon! ;-(

 7. karel

  Weer zo’n mooi gemaakte serie die de kijkers niet weten te vinden.

 8. Bart M.

  Hoe hadden we moeten weten dat het weer begon?

 9. televisionboy

  Slechte PR voor gemaakt en slecht uitzendmoment
  Had beter geprogrammeerd kunnen worden op zondag nadat seizoen Penoza voorbij is
  Erg jammer voor zo ‘n mooie serie met goede kritieken

 10. Olivier

  Echt een serie om terug te kijken. Wat het op de avond zelf scoort is niet belangrijk. Uitgesteld kijken cijfers zullen best OK zijn, is een topserie!

 11. Prector

  Heel slechte pr inderdaad. De enige reden dat ik wist dat dit weer begonnen was, was omdat ik een halfjaar geleden toevallig wat info over de serie opzocht en ontdekte dat er een nieuw seizoen in de maak was. Daarna heb ik actief in de gaten gehouden wanneer het zou worden uitgezonden.

  De eerste aflevering was inderdaad fantastisch. Na het zwaar tegenvallende derde seizoen weer een aflevering zoals we gewend zijn uit de eerste seizoenen.

 12. Prector

  De serie is overigens ook verkocht aan Denemarken. Ze hebben de rechten voor geheel Scandinavië gekocht.

 13. jaidd

  Idd toffe serie, alleen er is teweinig reclame voor gemaakt.

 14. Vrede

  Eens met Martini en Bart,dit had na Penoza moeten komen.
  Dit is 1 van de weinige Nederlandse series die goed gemaakt is.
  Ook weten ze ondanks continu verschillende acteurs het beste eruit te halen.

  Kijk het wel een keertje terug.

 15. Vos

  “met soepel bewegende shots die minutenlang duurden”

  Ik heb zojuist ff geteld. De hele aflevering van 49 minuten bestaat uit 13 scènes die — op de laatste na — allemaal uit slechts 1 shot bestaan. Knap werk, vooral als je bedenkt dat er in meerdere scènes kinderen meespelen.

 16. Joep

  Echt zwaar onverdiend, zijn altijd mooie afleveringen, maar die van gisteren was prachtig. Niet alleen qua spel, ook qua filmtechniek. Genoten!

 17. Marly van der Velden Lover

  mensen wisten niet dat het alweer begon, ik zou aflevering 1 gaan herhalen op een zondagavond ofzo?

 18. Abel

  Wat Marly van der Velden Lover zegt. Ze zouden er goed aan doen de aflevering zondag voor of na Penoza te herhalen en er flink wat reclame tegenaan te gooien. Desnoods met gebruikmaking van genoemde Volkskrant recensie. Of eigenlijk hadden ze dat al veel eerder moeten doen.

 19. Dean

  Was inderdaad een erg mooie aflevering die veel meer kijkers verdiende. Ik kwam er vorige maand bij toeval achter toen ik oude afleveringen op Youtube terugkeek en informatie over die afleveringen opzocht. Vooral knap inderdaad als je je bedenkt dat er dus een erg goede choreografie achter die scenes zit en er dus in die ene take niks fout mag gaan. Verder ook erg mooie craneshots (Het openings shot is fantastisch) die je niet vaak ziet in een NL dramaserie. Ik hoop dat ze het herhalen na bijv. Penoza of desnoods verplaatsen. Want als ze dit niveau vast houden mogen ze van mij nog wel een paar seizoenen door!

 20. Dag

  Gewoon om 22.30 uitzenden na lubach en dan de hh op Dinsdag laat..

 21. Krezus Jistus

  Geweldige rol van Waardenburg als gemankeerde en asociale vader

 22. Grace321

  Geen ondertiteling dus slecht te verstaan. Daarom niet gekeken.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.