NTR had al vóór Viceland interesse in Wilders-docu

De NTR had al vóór de uitzending van de Wilders-documentaire op tv-zender Viceland interesse in de film. Dat laat een woordvoerster van de omroep weten. Viceland trok gisteren 26.000 kijkers met de première van Wilders De Docu en heeft morgen een prime-time-herhaling gepland staan. Ondertussen maakte de NTR vandaag bekend dat ook zij de film gaan uitzenden: op 11 oktober op NPO 2. Maar waarom steekt de NTR publiek geld in een film die al op een commerciële zender te zien is?

De eerste en de belangrijkste reden is dat de NTR wél de volledige filmfestival-versie van 90 minuten gaat uitzenden, terwijl Viceland die had ingekort tot 60 minuten, laat de omroep weten.

De NTR had al toen documentairemaker Stephen Morse begon met draaien interesse in de film. “Er is vanuit de publieke omroep altijd interesse geweest in de docu, maar we wilden ons niet committeren voordat de film af was. Dat heeft Vice wel gedaan.”

Daarom had Viceland de primeur. “Nadat de film af was bleef de interesse bestaan. Omdat het mogelijk bleek al heel kort na Vice te programmeren, het bereik van Vice beperkt is (nog niet bij ieder kabelaar in pakket), én we toegang tot lange versie hadden, vindt NTR het nog steeds de moeite waard om de film uit te zenden.

Ondertussen klinkt er ook nog wat kritiek dat de NPO de film over Jesse Klaver op het laatste moment liet vallen (omdat de documentairemaker tijdens het filmen in dienst was van GroenLinks), maar nu wél een Wilders-film gaat uitzenden.

Willemijn Francissen, mediadirecteur van de NTR, verdedigt de uitzending in een statement: “Geert Wilders is een enorm invloedrijke politicus in de Nederlandse én internationale politiek. Daarom is hij interessant, hoe je ook over hem denkt. De NTR vindt het belangrijk dat deze documentaire ook bij de publieke omroep te zien is.”

‘Wilders’ is gemaakt door een onafhankelijke regisseur die gefascineerd was door Geert Wilders maar zeker niet kritiekloos. De documentaire is vooral interessant omdat we erin zien hoe vanuit het buitenland naar Wilders wordt gekeken.”

Daarnaast krijgen we een inkijk in het persoonlijk leven van Wilders. Wij vinden het daarom goed dat zoveel mogelijk Nederlanders nu de kans krijgen de film te zien.

Lees ook:
Wilders-docu trekt 26.000 kijkers naar Viceland (vandaag)
NPO 2 gaat Viceland-documentaire Wilders uitzenden (vandaag)

Foto: NTR

Meer in NTR

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen