NTR-baas Paul Römer: ‘RTL stort aan alle kanten in’

NTR-baas Paul Römer heeft het idee dat RTL aan alle kanten instort. Dat heeft de omroepbaas gezegd in het Mediaforum op NPO Radio 1. RTL wordt momenteel flink door de mangel gehaald in de media vanwege lage kijkcijfers en vermeende arrogantie. Volgens Römer heeft RTL te lang achterover geleund. “Als het heel goed gaat met een zender, dan heeft een zender weinig drang om te vernieuwen. De programma’s gaan goed, dus je bestelt ze nog een jaar bij en nog een jaar bij.

RTL is vergeten om ‘de nieuwe generatie programma’s te ontwikkelen’, aldus Römer. “Dat zie je nu bij RTL gebeuren. RTL stort eigenlijk aan alle kanten een beetje in. Ze zijn jarenlang zeer succesvol geweest, maar zijn eigenlijk vergeten om een nieuwe generatie programma’s te kweken.”

Die nieuwe programma’s kan RTL nu alsnog gaan ontwikkelen. “Het duurt wel even, want voordat je nieuwe programma’s op de buis hebt gebracht en het publiek eraan gewend geraakt is en het succesvol is… Daar gaan vaak wel één of twee seizoenen overheen. Dit kan best een tijdje duren.”

De NPO is wél succesvol. “Wat je nu ziet bij de publieken: er wordt ondanks de bezuinigingen heel veel geïnvesteerd in nieuwe formats. Wat wij zo mooi hebben is dat NPO 1 het hele brede net is en NPO 3 het experimenten-net. Je kunt dus mooi kweken in de kweekvijver en het groot laten worden op NPO 1 of 2. Dat systeem werkt heel goed.”

Het gaat ons er niet alleen om om programma’s tien jaar lang succesvol op de buis te houden, maar ook om nieuwe dingen te doen.”

Römer heeft als oud-directeur van Endemol Nederland jarenlang samengewerkt met RTL.

Foto: NPO

Meer in NTR

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen