NPO 2 gaat Viceland-documentaire Wilders uitzenden

NPO 2 heeft de Geert Wilders-documentaire die gisteren op tv-zender Viceland in première ging aangekocht. Deze zal op de late avond van woensdag 11 oktober worden uitgezonden. Dat heeft de NTR laten weten. De Wilders-docu trok gisteren slechts 26.000 kijkers naar het Nederlandse tv-kanaal van Viceland, maar kan op NPO 2 een veel groter publiek bereiken. Het is niet bekend hoeveel geld de NTR heeft betaald voor deze film van de Amerikaanse regisseur Stephen Morse

Na de overwinning van Trump in de Verenigde Staten en de Brexit, waren de ogen van de wereld voorafgaand aan de Tweede Kamerverkiezingen op 15 maart gericht op ons land. Er werd rekening mee gehouden dat ook hier een populistische partij de winst zou opstrijken.

Voor filmmaker Morse was het reden genoeg om Wilders te benaderen voor een documentaire. Waar de meeste media van Wilders ‘nee’ te horen krijgen, mocht Morse de PVV-leider langere tijd van dichtbij volgen.

In de film zien we Wilders veelvuldig aan het woord. Hij maakt grapjes, vertelt persoonlijke anekdotes over z’n poezen, z’n jeugd en z’n huwelijk. En hij vertelt te hopen dat hij en zijn vrouw samen oud worden, samen sterven in hun slaap. “Helaas bestaat de kans dat het een andere dood wordt. Maar laat ik dat niet te veel benadrukken“, zegt hij.

De film gaat niet door op de ontwikkelingen na de verkiezingen, en kan daarom niet beschouwd worden als actueel document, aldus de NTR. “Wel biedt WILDERS een bijzonder inkijkje in het leven van de doorgaans zo gesloten Geert Wilders. Interessant is bovendien om te zien welk beeld een buitenlandse regisseur schetst van het politieke klimaat in Nederland en de rol van de PVV daarin.”

De documentaire ging in juni 2017 in Sheffield in première. Viceland zond gisteren de uursversie van de documentaire uit. Woensdag 11 oktober zendt de NTR de gehele film van 90 minuten uit.

Foto: NTR

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen