Marianne Zwagerman wil niet Shula Rijxman opvolgen

Marianne Zwagerman geldt als een van de grootste criticasters van de huidige NPO, maar toch peinst ze er niet over om het stokje van NPO-baas Shula Rijxman over te nemen als ze die kans krijgt. Dat vertelt ze in gesprek met Spreekbuis.nl. Zwagerman zou zo’n aanbieding van de NPO afslaan. “Begrijp me niet verkeerd, ik ben dol op veel programma’s van de publieke omroep“, zegt ze. Maar: “Ik zou nooit haar plek overnemen, omdat ik vind dat het hele bestel al lang afgeschaft had moeten worden.

De mediakenner vindt het goed dat er een bestel is dat het soort programma’s voortbrengt die niet door commerciële zenders geproduceerd worden. “Maar het huidige bestel is achterhaald en inefficiënt.”

De NPO is volgens haar een veel te log monster. “Er gaat veel te veel geld naar de verkeerde dingen, en te weinig naar programma’s en naar makers. En er worden nog altijd teveel dingen gemaakt die de markt prima zelf kan. Niet alleen Boer Zoekt Vrouw.”

Ook de NOS is volgens Zwagerman niet essentieel. “De NOS heeft de grootste redactie van Nederland, maar ze hebben nooit een scoop! Het enige wat zij doen is de kranten lezen en er vervolgens achteraanrennen met een camera. Nieuwsjagers werken bij kranten, de markt voor nieuws functioneert prima.”

Ik zou dus niet de plek van Shula willen innemen, maar voor het Ministerie van OCW zou ik best een plan willen maken hoe het wel moet in de mediawereld en waar de overheid wel belastinggeld in moet stoppen.

Een groot interview met mediakenner Marianne Zwagerman kunt u lezen op de website van Spreekbuis.

Foto: WNL

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen