Jinek succesvoller, maar Pauw houdt beste maanden

Geplaatst op Thu 14 Sep 2017 om 14:00

Er is een merkwaardige situatie aan het ontstaan op de late avond van NPO 1. Nu het seizoen van Pauw weer is begonnen, ziet het station zijn kijkersaantallen op de late avond afnemen. Sterker nog: wat Eva Jinek tegenwoordig nooit meer overkomt, overkwam Jeroen Pauw gisteren wel: het kwakkelende RTL Late Night was iets groter dan zijn eigen Pauw. En dat terwijl Pauw uitzendt in het hoogseizoen en Jinek in het laagseizoen. Verdient Jinek inmiddels niet gewoon het hoogseizoen?

NPO’s tv-directeur Frans Klein zegt vandaag in De Telegraaf dat de verdeling in elk geval tot én met de zomer van 2018 niet wordt aangepast. Dat betekent dat áls Jinek het hoogseizoen in handen krijgt, ze in 2018 zowel in de zomer als in de herfst presenteert.

Klein spreekt van een ‘luxeprobleem’ “Ik wou dat ik meer van dit soort ’problemen’ had. We zijn gezegend dat we twee van zulke absolute vakmensen hebben; kundig en aansprekend.”

Sacha de Boer, die Jinek nog kent van naar tijd bij het NOS Journaal, vertelt in de krant dat ze Jinek energieker vindt dan Pauw. “Ik denk dat ze vooral door haar energie uitsteekt boven Jeroen en Humberto. Je zag het tijdens het verkiezingsprogramma dat ze samen met Jeroen presenteerde: Eva zat op het puntje van haar stoel, Jeroen leunde achterover.

WNL-baas Bert Huisjes, Jineks vorige werkgever, denkt ook dat Jinek Pauw inmiddels van de troon heeft gestoten: “De leerling heeft de meester overvleugeld en zo hoort het ook. Eva is geen aanstormend talent meer, maar hoort bij de gevestigde orde.

Jinek trok dit jaar gemiddeld 926.000 livekijkers. Pauw zit in dit tv-seizoen (dat vorige week begon) tot nu toe op gemiddeld 724.000 kijkers en RTL Late Night op 591.000 kijkers.

Het Telegraaf-artikel ‘Jinek koningin van de late talkshows’ kunt u lezen via Blendle.

Foto: KRO-NCRV
21 Reacties op “Jinek succesvoller, maar Pauw houdt beste maanden”


 1. Vrede

  Idd een luxeprobleem,ik vind ze beide prima.

 2. PA-V-H

  Jinek had geen last van voetbal want de vrouwen waren op NPO.
  Bij WK atletiek op 3 waren er ook minder kijkers voor Jinek.

  Herhaling zomerprogramma’s op RTL en SBS heeft ook in het voordeel gewerkt.

  Wat een kortzichtige vergelijking.

 3. anonymous

  Pauw is qua inhoud veel beter dan programma van Jinek.

 4. Fred

  Ik vond Jinek heerlijk wegkijken met de zomer, zat er prima

 5. Anne

  Jinek steekt met kop en schouders uit boven Pauw en ze is veel knapper om naar te kijken. Die verlepte vooringenomen Pauw kan ik niet meer horen en/of zien.

 6. David

  Met Jinek zit er ook meer evenwicht in qua politiek. Zij is niet uitgesproken rechts of links. Dat is ook wel eens prettig.

  Bij Pauw & Witteman aan tafel werd je nog net niet gelynched als je een VVD/PVV’er was, laat staan een FvD’er…

 7. anonymous

  @ David; Jinek bepaalt niet zelf wie haar gasten zijn, dat doet de redaktie.
  En Pauw zit bij de Vara en Jinek bij KRO-NCRV dus hebben beide
  een heel ander redaktieteam.

 8. toxilogic

  Lekker laten zo, Eva de wat lichtere zomerse laat show en Pauw de zwaardere, donkere tijden. Beide tevreden.

 9. Chantal

  Lekker wisselen. Topprestatie om in maanden dat half Nederland op vakantie is of buiten zit zo’n score te halen. Pauw is allang over zijn tijd heen en kan niet in de schaduw van Jinek staan, afgezien nog van het uiterlijk. De kijker ziet dat. Pauw begreep gisteren vd Staay én vd Hurk niet. Waarschijnlijk toe aan dutje na de middag waardoor hij zich niet meer kan voorbereiden.

 10. Enzo Voort

  Waar Pauw drammerig doordravend kan zijn, is Jinek verfrissender, prettiger om naar te zien én te luisteren. Paul zit ook, net als DWDD, te lang op hetzelfde stramien te borduren; bedenk eens iets nieuws.

 11. Anoniem

  Het ‘vroege’ tijdstip rond half 11 van Jinek was ook veel fijner en ze had daardoor meestal een goede lead in. Vanavond bijvoorbeeld geen goede lead in voor Pauw. Maar Pauw direct na Ilse’s veranda zou misschien wel wat meer kijkers vasthouden, maar het zal wel niet tegenover Nieuwsuur mogen staan.

 12. wally

  Heb idd liever Jinek

 13. J

  Verder had Jinek het ook een stuk makkelijker omdat zij concurreerde met de oppervlakkige leeghoofdigheid van die brallerige corpsbal Beau en Pauw moet concurreren met Tan.

 14. aammehoela

  Heeft gewoon met het tijdstip te maken. Jinek begon ergens tussen tien over tien en half elf. Extra kijkers dus die normaal rond elf uur in bed liggen. Pauw begint rond elf uur en deze kijkers gaan dus naar bed en kijken geen Pauw.
  Zelf vind ik Pauw wat professioneler overkomen, maar bij wat luchtiger onderwerpen geniet Jinek weer de voorkeur.

 15. Johan

  Voor mij onbegrijpelijk dat er zo velen Jinek prefereren.
  1. Bij Jinek staan niet de gasten met Jinek centraal.
  2. Bij Jinek wordt een strak draaiboek gevolgd waardoor het nooit tot een gesprek komt maar blijft bij een vraag en antwoord spelletje. Tijdens het antwoord wordt de volgende vraag ingestudeerd (naar het antwoord wordt nauwelijks geluisterd).
  3. Jeroen is veel professioneler en meer ontspannen.
  4. Jinek is oppervlakkig, heeft stopwoordjes en komt door haar slechte Nederlands en irritante lachje wat ordinair over.

  Jinek is de vrouwelijke Ivo Niehe, Pauw de mannelijke Sonja Barend.

 16. Gallus

  Wat is succesvol?!!
  Alleen kijkcijfers?
  Als je DAT wil dan moet je gewoon het niveau laten zakken.
  Veel lol, hilariteit, geen onderzoek, geen echte discussie, sfeertje van ons kent ons, lachen gieren brullen enz.
  Kortom gewoon beetje richting Paul de Leeuw maar dan aan de hand van serieuze onderwerpen.

 17. Gallus

  Voor beetje meer intellectueel en moreel niveau; Pauw.
  Weg van de minste weerstand; Jinek.

 18. Von Metternich

  Jinek mag Pauws schoenveters nog niet strikken. Ze speelt een interviewer, nog steeds. Ze smacht boven alles naar erkenning, en dat wil ze veel liever dan interessante antwoorden van haar gasten. Dat spat van het scherm. Pauw is intelligenter, gevatter, natuurlijker, grappiger en is verbaal veel sterker. Hij heeft als enig minpunt dat hij wat onhandig communiceert met “gewone” mensen. Als Pauw een wat politieker programma zou maken en geen cabaretiers en dat soort droeftoeters zou uitnodigen zou hij ook beter scoren denk ik.

 19. Arnoud Tempelman

  Voor Jinek is vast een mooie koffietijdformule te bedenken. Cheergirls forever!

 20. Geen Fan

  Drie talkshows die regelmatig sportgasten aan tafel hebben!

  Jinek word schromelijk overschat! Heeft totaal geen verstand van sport/sporters.
  Pauw is beter, als het maar niet over sport gaat.
  Tan is het beste met sportgasten, dankzij zijn verleden.

 21. alie

  Afgelopen zomer keek ik met veel plezier naar Jinek, ja, ze werd steeds beter. Toch staat of valt het ook met de gasten die je aan tafel hebt. Ze kon een “drammerige” gast soms even afsluiten met een luchtig “duidelijk, wat u bedoelt” en een glimlach. En ze had heel vaak gasten, die haar een goed hart toedroegen, zoals de verslaggevers van 2 kranten en Jort Kelder, die wel vrienden van haar leken. Dan kom je wel sympathiek en “warm” over.

  Jeroen gaat soms heel lang, voor de kijker misschien “te lang” door maar dan komt er toch duidelijkheid. De gasten krijgen minder kans er om heen te draaien. Vind hem zowel Jinek heel professioneel. Juist de afwisseling vind ik aantrekkelijk. En beide hebben een kans om zich weer op te laden voor een volgende periode en te leren van elkaar.

  Tenslotte, de kijkcijfers, Ja, het uur heeft er vast mee te maken en in de Pauwperiode heb je weer meer interessante programma’s.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.