Jesse Klaver verwijt BNNVARA draaikonterij

Jesse Klaver respecteert het besluit van BNNVARA om de documentaire Jesse niet uit te zenden, maar vindt wel dat de omroep totaal niet standvastig is. Dat heeft de GroenLinks-leider gisterenavond gezegd in Jinek. Na druk van buitenaf – Jesse zou een propagandafilm zijn – besloot de omroep om de film aankomende maandagavond tóch niet uit te zenden. “Ik viel van de ene verbazing in de ander. Ik kon er niet veel mee, ik kon ernaar kijken wat er gebeurde“, aldus de politicus.

Klaver begrijpt het als BNNVARA het niet uit wil zenden, maar heeft nu het gevoel dat de omroep vooral is gezwicht voor de publieke opinie. “De argumenten om het niet uit te zenden kan ik me heel goed voorstellen. Er is een case te maken om te zeggen dat je het niet wil uitzenden als VARA of NPO, maar ik denk dat je ook kan betogen dat het wel moet. De VARA had aanvankelijk de laatste keuze gemaakt omdat het een uniek inkijkje geeft in de campagne.”

Het is aan de VARA om die keuze te maken. Politici moeten terughoudend zijn in wat een publieke omroep wel of niet zou moeten uitzenden. Die keuze maken ze zelf. Ik vind het wel heel opvallend dat ze eerst de keuze maken om het wél te doen en daar heel enthousiast over was en vervolgens ontstond er druk van buiten en toen zeiden ze: ‘We doen het niet.’ Dat vind ik opvallend.

De GroenLinks-leider is blij dat de film maandag alsnog beschikbaar komt via Blendle. “Eind goed al goed, zou ik zeggen. Na een heel turbulente week komt het nu beschikbaar voor publiek. Over aandacht hebben we zeker niet te klagen gehad. Ik hoop dat heel veel mensen er naar gaan kijken. Ik denk dat het een mooi inkijkje geeft in hoe politiek werkt.

Lees ook: 
‘BNNVARA betaalde tot 200.000 euro voor Jesse’
(27 augustus)
NPO schrapt Jesse, maar: ‘Niet gezwicht voor kritiek’ (27 augustus)
Joey Boink vindt houding Gerard Timmer ‘heel vreemd’ (29 augustus)
Dit vinden Peter R. en de sterren van Jesse-boycot (29 augustus)
NRC denkt dat NPO-kijker weinig mist aan Jesse (30 augustus)
Omstreden docu Jesse niet op NPO 2, maar op Blendle (31 augustus)

Foto: KRO-NCRV, Jinek

Meer in BNN

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen