Humberto Tan wilde geen opvolger Marieke Elsinga

Humberto Tan zag het persoonlijk niet meer zitten om na Luuk Ikink en Marieke Elsinga een derde sidekick te lanceren in zijn talkshow RTL Late Night. Dat heeft hij gezegd in de ochtendshow op Qmusic. Het gerucht dat Elsinga en Tan niet door een deur kunnen is min of meer bevestigd door Rick Brandsteder, en nu geeft Tan aan even sidekick-moe te zijn. “Luuk is na drie jaar gegaan en Marieke na één jaar, dus kennelijk is er niet genoeg bevrediging voor ze om daar op die plek te blijven.”

Beide sidekicks zijn overgestapt naar zusterprogramma RTL Boulevard. “Dan kun je wéér iemand neerzetten, maar ik heb gezegd: ‘Laten we even niks doen en laten we het op een andere manier invullen.’ Nu krijg je een nieuwsoverzichtje, Rumag gaat wat doen met tekstjes en je hebt iets meer ruimte aan tafel voor gesprekken. Op zo’n manier vul je het in.”

Het gaat ook maar om zeven minuten, aldus Tan. En die worden voorlopig niet meer ingevuld door een sidekick. “Voorlopig niet. In plaats van de bar is er nu een groot scherm.

Elsinga vormde met Beau van Erven Dorens wel een leuk duo. Keek Tan daarnaar? “Ik was er bijna niet, maar ik heb hem wel gezien ja. Hij heeft het goed gedaan. ‘Veel beter’, zeiden ze. Dat was de tendens. Soms is dat wel moeilijk, maar je weet dat het er ook bij hoort.

De mensen vonden het gewoon even lekker fris, aldus Tan. “Het is het vijfde seizoen en je weet dat mensen na vier of vierenhalf jaar het prettig vinden om iets anders te zien. Dan ligt de opdracht weer bij mij van: doe je best. Je kunt wel naar anderen blijven kijken, maar je moet alleen naar jezelf kijken. Doe je best, maak er wat van.”

Q-gastheer Mattie Valk: “Het was vorig jaar nog succes aan succes. Ergens is er toch een kanteling gekomen. Het ging minder met de kijkcijfers, de sfeer rondom de show werd wat minder, Eva Jinek deed het goed, je zit best wel in zwaar weer.”

Tan: “Het is maar hoe je het ervaart. Het is iets waar je geen invloed op hebt. Het uitgangspunt voor mij als presentator verandert niet. Ik heb heel veel prijzen. Twee keer de Televizier-Ster, de Sonja Barend Award, de erevermelding bij de Nipkow. Er zijn er nog wel een paar meer, maar dit zijn al vier prijzen in vier jaar. Succes is geen rechte lijn. Er is altijd een kentering en dan is het aan jou om het weer proberen te keren. Dat kun je alleen maar doen door aan tafel mooie verhalen te brengen.

Raakt de kritiek hem? “Niet alles. Soms las ik wel dingen, dat ik dacht: au, dat doet pijn. Dingen als: ‘Kun je niet wegblijven?’ of ‘Flikker maar op.’ Dan denk ik: zo!”

Mattie Valk: “Ik ben gestopt met lezen. Ik lieg als ik zeg dat ik het niet meer lees, maar ik weet van mezelf als ik het aan kan en wanneer niet. Als ik niet lekker in mijn vel zit, open ik het niet, want dan ga ik chagrijnig naar bed en dan word ik onzeker.”

Tan: “Het is niet altijd leuk om te lezen, maar het komt wel ergens vandaan. Dan is het aan mij en mijn team om het te kantelen. Misschien lukt het niet, dat kan ook, maar het enige wat je kunt doen is je inspannen om dat kantelingspunt naar je toe te trekken.”

Hoe gaat hij dat doen? “Met heel mijn hart. Je moet het passievol doen. We gaan nog meer kijken waar we echt heel blij van worden.”

Vanochtend werd Tan ook in Evers Staat Op op Radio 538 gevraagd naar hoe hij Van Erven Dorens vond. Tan: “Die was heel goed natuurlijk. Iedereen was heel panisch erover, van: ‘Ja, jij moet nu weg!’ Maar als je kijkt naar Ajax, Feyenoord en PSV: het zou wel erg zijn als ze maar één goede speler hadden. Er was veel kritiek. De sfeer was: Beau was heel goed en Humberto moet weg.”

Edwin Evers: “Dat heb ik ook als Frank hier zit.”

Foto: Qmusic

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen