Humberto hoopt dat tij keert: ‘Was het maar weer 2013’

Het wordt het seizoen van de waarheid voor Humberto Tan. Vanavond keert hij terug op de late avond van RTL 4 met zijn RTL Late Night, maar zijn scores moeten echt omhoog. Die zijn immers gedaald ‘van torenhoog naar oké’, zoals de Wendy het omschrijft, het blad van de vrouw van RTL’s tv-baas Erland Galjaard. En dat is een probleem: de nieuwsgast van de dag zit immers liever in de meest bekeken talkshow, en die is tegenwoordig te zien op NPO 1. “Het is even een andere tijd. Verwarrend“, zegt Tan.

Tan denkt soms mee weemoed terug aan zijn beginperiode in 2013, toen hij de gouden medaille ineens overnam van Pauw & Witteman. “Vier jaar lang hebben we met Late Night bijna alle prijzen gewonnen. De marktaandelen: indrukwekkend. Dat gevoel van toen wil ik weer terug“, zegt hij in de Wendy.

Tegenwoordig kijkt men op de late avond veel liever naar Pauw/Jinek. “De Publieke Omroep gaat nu goed, Eva Jinek en Jeroen Pauw gaan sterk. Wij minder. Ik wil er mijn best voor doen om het weer te doen kantelen. Ik laat niet los. Ben je gek! Ik heb ooit uitgesproken: Ik wil minimaal zeven jaar Late Night doen, net als Barend & Van Dorp toen. Dat was de ambitie.

We moeten het ook weer niet overdrijven, vindt Tan. “Ze vragen me: ‘Gaat het wel goed met je?’ ‘Want?’ ‘Ja, die kijkcijfers…’ De nuance is totaal weg. Toen we begonnen met RTL Late Night was het: hij kan er niks van. Vervolgens kwam er een ommekeer die uitmondde in: hij is de beste. En nu kan ik er ineens toch weer niks van. De wereld wordt verdeeld in winnaars en verliezers. Er is toch veel meer dan alleen dat?

De presentator houdt vertrouwen in zijn tv-carrière. “Een rode draad is altijd geweest dat een combinatie van mensen in mij gelooft voordat ik dat zelf doe. Is altijd zo gebleven. Erland Galjaard, Kees Jansma, Edwin Evers, John de Mol, Mariel Claasen, Kees van Twist, laatst nog Joop van den Ende, en eigenlijk nog vele anderen.”

En die lage kijkcijfers? Tan is er niet van in de ban. “Ik heb vorig seizoen ook gewoon genoten. Ed Sheeran, dat vond ik echt leuk. Ik heb nagedacht en besef dat er een soort gewenning is ontstaan. Maar mijn conclusie is dat we gewoon moeten blijven doen wat we doen.”

Vanavond in RTL Late Night: Nick & Simon, Gordon en het Oranje-waterpoloteam.

Vanavond in Pauw: een Noord-Korea-expert, Sophie Hilbrand en SP-coryfee Sharon Gesthuizen.

Foto: RTL/William Rutten

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen